Правят детектор на лъжата в социалните мрежи

Българка е начело на екипа, който го разработва
Обновена: 20 фев 2014 20:49 | 20 фев 2014 20:46,
24
Правят детектор на лъжата в социалните мрежи
Снимка: Reuters

Изследователски екип от университета в Шефилд, начело с българката д-р Калина Бончева, разработва детектор на лъжата, който ще може в реално време да определи дали една публикация в социалните мрежи е истина или лъжа.

Машината ще разпознава и дали конкретен потребителски профил е истински, или е създаден с определена цел, съобщава BBC.

Детекторът ще бъде използван за целите на различни организации, в това число и правителствените.
 
Идеята за проекта се родила през 2011 г. по време на безредиците в Лондон. Тогава се лансирала тезата, че социалните мрежи трябва да бъдат спрени, за да не могат протестиращите да организират своите акции. Информацията, която ще се анализира, включва постове в Twitter, коментари във Facebook, както и публикации във форуми. 
 
Д-р Калина Бончева коментира, че проблемът със социалните мрежи е, че всичко там се случва много бързо и не можем да преценим кое е вярно и кое не е. Затова е трудно да се разобличат слуховете, които биха довели до паника.
 
Детекторът на лъжата ще категоризира източниците на информация, за да оцени тяхната надеждност. Категориите на информация ще бъдат медии, очевидци, членове на организации и др. 
 
Системата ще изследва и самите коментиращи, за да разбере дали профилът е автентичен, или е създаден специално за да разпространява невярна информация. Д-р Бончева е категорична, че ще се изследват единствено коментарите. 
 
Резултатите от събраната и изследвана информация ще бъдат представяни на визуално табло, което ще показва дали едно твърдение е вярно или не. Очаква се първите резултати да излязат до 18 месеца. Продължителността на проекта е 3 години, като в него ще се включат пет университета и четири международни компании.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Facebooktwitter
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
МАНИПУЛАЦИЯ преди 10 години
Това е поредното средство за манипулация- щом соц.мрежата покаже ''вярно'', стадото ще счита, че е вярно.Става като с медиите - щом така казват по телевизиите или вестниците, подкрепено с откслечене снимков/видео материал, овцете вярват безусловноОпичайте си акъла
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пълна измама е този проект.
13
1
 
3
 
! Отговори
axaxaxax преди 10 години
Za da se razbere edna lyza, che e lyza e neobhodimo da se sryvni s istinata. Tuka v BG tova e ne prilozimo, to tuka vsichki lyzat.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това ми мирише много на цензура и контрол, под миловидната форма на уж добри намерения. Защо ни успиват с плоски номера , като на един дори , елементарно мислещ човек ще му светне, че оправдат масовото, в световен мащаб слухтене и неистов стремевж за контрол
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** ЛИ СА БЪЛГАРСКИТЕ КРАДЦИ КОИТО СЕ ЗАНИМАВАТ С ПОЛИТИКА ,АЗ КАЗВАМ ДА,А ДА ВИДИМ ДАЛИ ЛЪЖА,НАГРАДИ ЛИ ПАРВАНОВ ДОГАН С ОРДЕН СТАРА ПЛАНИНА ,ДААА,ПОРЪЧАХА ЛИ ПАРВАНОВ И БОРИСОВ УБИЙСТВОТО НА МИШО БИРАТА ? АЗ КАЗВАМ ДА,ИМАТ ЛИ ЛЮБОВНА ВРЪЗКА СТАНИШЕВ И ВЕГЕНИН ,ДА,НАРКОМАН ЛИ Е СИДЕРОВ,ДА,ПОДЛЕЗУРКО ЛИЕ БАРЕКОВ И ПРОТЕЖЕ НА ДОГАН ?ПАК ДА,КОРУМПИРАНИ ЛИ СА ЖУРНАЛЯТА? ТВЪРДО ДА,ЩЕ ИМИГРИРАМ ЛИ ??? НЕЕЕ,ЩЕ СЕ ЕВАКОИРАМ
10
1
 
13
 
! Отговори
лъже-детектор преди 10 години
Отдавна имам работещ детектор, който лъже детектора на лъжата в социалните мрежи
9
1
 
2
 
! Отговори
адвокат преди 10 години
Чета тези бисери и си мисля, че ще трябва да наемам чуждоговорящ персонал активно - ще падат такива осъждания, че няма да се справим със сегашни сили
8
1
 
7
 
! Отговори
IT преди 10 години
тъкмо си отворих бирата, чета тваз публикация ..... ке я излъжем бончевата без да местим мишката .... друго кво да ви кажа .....
7
10
 
16
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
Сега Боко Тиквата ще трябва да си изтрие профила във фейсбук да не го хващат в лъжа
6
6
 
4
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До IlluminatiThe New World Order is already here! Welcome to "1984"!
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това ще е ад за политиците и техните ментори. Представяте ли си как ще им лъснат всички лъжи. Ще бъде възможно да избираме хора, които не си занимават с манипулации. Ше си проличат и фанатиците...Понеже е много хубаво, едва ли ще се случи.
4
4
 
4
 
! Отговори
Illuminati преди 10 години
The New World Order is coming...
3
3
 
0
 
! Отговори
pepi преди 10 години
a kakvo stava s infoot koeto se puska sas zakasnenie ?
2
9
 
12
 
! Отговори
Тунчер Карадайъ преди 10 години
В сайтовете за запознаства има много българки, които си търсят мъж на всяка цена. Повечето са разведени с деца и лесно се връзват. Обаче имат голями претенции и не харесват турци, затова всички търци се представяме с български имена в сайтовете за запознаства и няма проблем. А иначе българките са лесни. Като разберат, че имаш пари, веднага сами се предлагат.
1
1
 
14
 
! Отговори
Платено Тролче преди 10 години
Нас тук в БГ такива неща не ни ловят.Аре на бас?

Спонсорирани публикации