Протестите отстъпват място на карнавала в Бразилия

Фестивалът започва днес
28 фев 2014 16:55,
1
Протестите отстъпват място на карнавала  в Бразилия
Снимка: Reuters

Милиони бразилци отново ще изпълнят улиците на големите градове в страната, но не за да протестират, както правят от миналия юни, а за да празнуват, защото настъпи времето за традиционния карнавал - най-голямото улично парти в Бразилия, предаде ДПА.

Съгласно официалния календар от късните часове в петък до рано в сряда бразилските купонджии ще загърбят рутинните си дейности и ще се отдадат на уличните празненства, за да се забавляват и да спазят традицията, пише БТА.

На практика партито вече тече от две седмици, по-специално в Рио де Жанейро. Стотици карнавални групи изнасят представления в различни квартали през уикендите, привличайки огромна публика и внасяйки хаос в градския трафик. В североизточната част на Бразилия честванията също вече започнаха - в Ресифе и съседния град Олинда в щата Пернамбуко, и в Салвадор в щата Бая.

В Ресифе и Олинда хората танцуват в ритъма на местния стил фреву с характерните му акробатични танцови движения, а в Салвадор купонджиите забавляват публиката със своите представления, обикаляйки с камиони из града.

Въпреки масовите чествания в североизточната част на страната Рио де Жанейро си остава столицата на бразилския карнавал, основно заради внушителните паради на школите по самба късно в неделя и късно в понеделник, които ще преминат по прочутия самбадром. Очаква се около 80 000 души на ден да наблюдават разноцветните, жизнерадостни и бляскави паради в Рио де Жанейро.

Тазгодишното улично празненство в града ще има специален привкус, тъй като се отбелязва 30-годишнината на самбадрома, проектиран от видния бразилски архитект Оскар Нимайер, който почина през декември 2012 г. на 104-годишна възраст.

По 750-метровата отсечка ще преминат представителите на 12-те най-елитни школи, всяка от които наброява средно 5000 танцьори. Разказвайки разнообразни истории, те ще се съревновават за карнавалната титла.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: бразилиякарнавалрио
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
VIVA BRASIL ! VIVA DILMA !