Доказано: Нощните смени убиват мозъчните клетки

Напразно се опитваме да наваксаме липсата на сън, смятат учени
20 мар 2014 19:43, Красимир Ангелов
22
Доказано: Нощните смени убиват мозъчните клетки
Снимка: Reuters

Хроничната липса на сън при работещите нощни смени може да доведе до необратима загуба на ключови за интелекта неврони, която не може да бъде компенсирана с повече сън през почивните дни, съобщава BBC, позовавайки се на американски лекари.

Изследването е направено с опитни мишки. Установено е, че при тях продължителната липса на сън води до измирането на 25 процента от определени мозъчни клетки. Ако същото е вярно и за хората, то те вероятно напразно се опитват да си наваксат пропуснатия сън, казаха учените от университета на Пенсилвания.

Мишките са поддържани будни, за да бъде имитирана специфичната липса на сън, характерна за съвременния живот заради нощните смени или прекалено дългия работен ден.

Учените са изследвали мозъчните клетки, които поддържат вниманието. След няколко дена режим като на работещи нощна смяна,  с три дни нощни смени и четири-пет часа сън за 24 часа, мишките са загубили 25 процента от мозъчните клетки в част от мозъчния ствол.

Това е първото доказателство, че загубата на сън може да доведе до загуба на мозъчни клетки. Необходими са още изследвания, за да се разбере дали хората, които не си доспиват, може да са застрашени от трайни увреждания, отбелязват учените.

Те се надяват да успеят да разработят лекарство, което да предпазва мозъчните клетки на съвременния човек.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аз работя от 22 вечерта до 7 сутринта 5 дена в седмицата
14
0
 
12
 
! Отговори
ined преди 10 години
Доказано е че ако през нощта вместо на работа сте в чалготеката ще умрат много повече мозъчни клетки.
13
0
 
4
 
! Отговори
Мишка Годзила преди 10 години
аха значи открито ни заявяват че сме мишки,а и като ги знам учените -пълни лузари на младини дественяци до 38 години после експеременти с платена любов,жените им изневеряват с момчето от строежа мошно мошно не се чудя защо са такива *** ,че от две мишки да си правят изводите за населението на цялата планета,аз работя от дома когато си искам и работя от 23-4;00 тихо спокойно и си спа до 14ч
12
0
 
5
 
! Отговори
Ники преди 10 години
Щом е вредно предлагам учените да ми намерят нова работа, която няма нощни смени.
11
0
 
7
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
Работя на смени по 12часа от 7 години.След дневните ме болят краката,след нощните-главата.И се чудя кое е по-добре.
10
3
 
4
 
! Отговори
Веселяк преди 10 години
Аааамиииии... : на смени съм от 8.00 до 14.00 и после дремвам от 15 до 16-16.30.. не е лесно, но ако съм постоянен, съпругата ми свиква :)Друго какво... мда, ами добре е да ви кажа, заплатата не се покачва с отговорността, но пък времето ми е добро за да се грижа за семейството. Към момента ме устройства прекрасно. След 2-3 години ще видим.Поздрави
9
0
 
9
 
! Отговори
Олег преди 10 години
Водката предпазва мозъка от недоспиване. :)))
8
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Работих така на смени 10 години. И като си помисли човек, че у нас нощният труд все още се заплаща някакви мизерни 20-30 СТОТИНКИ!!! Това кога ще се промени????
7
0
 
15
 
! Отговори
гавраил преди 10 години
идеалният работник се получаватъп но изпълнителен, с малко мозъчни клетки.Та да не се сеща да пита за заплата.
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като работя от 17 до 2 си спя след това по 10-12 часа, ако работех "стандартни" дневни смени, щях да си лягам към 1-2 най-рано и да ставам в 7, недостапала и незнаеща къде се намирам после цял ден. Така че недоспиването и нощните смени не винаги са свързани. По тяхната логика, с дневни смени в моя случай ще ми измрат мозъчните клетки...
5
1
 
4
 
! Отговори
Минка преди 10 години
Може би са прави учените, кои хора боледуват най-често и кои умират по-рано. Какво излиза ако бачкаш много и нямаш време за почивка и спане мозъчните клетки започват да измират.
4
2
 
7
 
! Отговори
бре преди 10 години
Чел съм и статии с точно обратното - многото сън има такъв ефект/ оглупяване/. Явно който каквото му скимне, това пише.ПП.Изкефи ме източника - група неназовани учени! ха-ха-ха-ха
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Леле! Какво твърдо доказателство . Хвала на таквизи учени. Днес разбрах, че текилата е полезна, а сега, че нощните смени вредни. Поркайте текила и спете под масата . Да им го...на тези "учени"
2
1
 
8
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
значи *** дава много нощни
1
0
 
11
 
! Отговори
:)) преди 10 години
А среднощните купони?