Мислим грубите храни за по-калорични

Изследване намери връзка между текстурата на храната и възприятията ни
16 апр 2014 13:05, Мария Захариева
1
Мислим грубите храни за по-калорични
Снимка: Reuters

Предишни проучвания установиха, че цветът, вкусът и мирисът на храната влияят върху начина, по който човек я консумира, предаде ЮПИ. Каква роля обаче играе текстурата й за консумацията?

Хората имат усещането, че по-твърдите храни и храните с по-грапава текстура са по-малко калорични, показват резултатите от ново изследване на Дипаян Бисвас от университета на Южна Флорида в Тампа и колегите му от Мичиганския и от Колумбийския университет в Ню Йорк.

Изследването разкрива, че усещането ни за храна в устата влияе върху преценката ни за калорийния прием. Това означава, че хората могат да бъдат повлияни да консумират по-твърди храни и храни с по-грапава текстура.

Проучихме връзката между усещането за храна в устата си, количеството храна, което поглъщаме, видовете храна, които избираме, и количеството калории, които смятаме, че сме приели, поясниха учените.

Изследването им обхванало доброволци, които похапнали разнообразни храни - твърди, меки, с грапава или гладка текстура. След това от тях било поискано да направят преценка за калоричността на храните. Оказало се, че участниците смятат, че са приели по-малко калории, отколкото са погълнали в действителност, когато са консумирали повече твърди храни и храни с грапава текстура.

Опознаването на начина, по който текстурата на храната може да повлияе върху усещането ни за калорийния прием и количеството храна, което консумираме, може да допринесе да се направи най-здравословният избор на храна, отбелязват учените.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Consumer Research, съобщава БТА.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оправете си заглавието, защото в статията пише друго.