Магазинът за ски в Сахара, който вече няма клиенти

Как един предприемач от Нигер е започнал бизнеса си
28 май 2014 14:14,
21
Магазинът за ски в Сахара, който вече няма клиенти
Снимка: Архив Reuters

Преди около 30 години предприемач от Нигер решил да започне нетрадиционен бизнес - да дава ски оборудване под наем в пустинята Сахара. Той все още се занимава с това, дори и да няма клиенти, пише БиБиСи.

Пред магазина са изложени ски и няколко сноуборда. Има и шейни за тези, които искат да бъдат седнали, спускайки се надолу по склона. Оборудването не е модерно - повечето приспособления са купени през 80-те, само сноуборд екипировките са дошли малко по-късно.

Магазинът се намира в Агадез, град в Нигер, разположен сред пустинята Сахара. Но ски могат да се карат, нищо че не е зимен курорт в френските Алпи. Температурите стигат около 45 градуса, а когато има вятър, полъхът е като въздушната струя на сешоар.

Никой не е наемал ски от 2007 насам, дори собственикът на магазина - Абделкадер Баба, не ги ползва. Той обикновено кара с туристи, но те вече не идват заради отвличанията и въоръжените нападения в района.

Но няма причина Баба да сваля надписа "Магазин за ски оборудване". Това е нещото, което прави мястото известно - двете ски, сочещи нагоре във въздуха. На табелата са нарисувани черни скиори с тюрбани на фона на бели дюни, имитирайки снежна покривка. Магазинът е на оживено място и няма как да се пропусне.

Баба е свикнал да води туристите в пясъчните дюни на Сахара, далеч извън града."Трябваше да се качваме горе не по-късно от шест сутринта, защото иначе е много топло, след като слънцето се покаже", разказва собственикът на магазина.

"Първите, които опитаха каране по пясъка, бяха англичани, австралийци, шведи, словаци и японци. Не е рядкост да видиш камила да се пуска надолу по склоновете на дюните в пустинята. Когато видях европейците да карат ски в планината, ми хрумна, че и ние тук можем да го правим", разказва още той.

Баба разказва, че не е било трудно да убеди приятелите си, участващи в Рали Дакар, да му донесат няколко чифта ски. Но признава, че е било много по-трудно да се научи да ги кара по пясъка.

Собственикът на магазина споделя, че като по-млад е бил много темпераментен и се е впускал в приключения. Също така като дете е сглобявал малки коли от тел и така се е зародила страстта му към всякакви предмети.

Магазинът му е пълен с кутии, чанти, купчини от антики, сувенири и всякакви неща. Той колекционира валути от различни западноафрикански държави. Баба има банкноти от Югославия и монети от Съветския съюз. Също така и монета, която е от времето, преди да бъде обявена през 1959 г. независимостта на Нигерия. Монетата е пробита по средата, от едната страна е ликът на кралица Елизабет, а от другата страна е звездата на Давид.

В магазина има и камъни с различни форми и цветове, които туарегите са донесли на Баба, докато са пътували навътре в пустинята."Това е пустинна роза. И това е част от звезда, която е паднала от небето, метероит е. Знам го, защото е невероятна", възхищава се той.

Сахара е като отворен музей, в който има най-старите останки в света. "Това са риби, които са станали на камък", казва той, показвайки фосили на няколко милиона години, когато Сахара е била под вода.

Баба не се опитва да продава настоятелно стоките си, което е изненадващо за тази част на света. Той предпочита да показва богатствата си на другите и да допълва колекциите си.

На въпроса дали ще се върне отново в пустинята със ски, Баба отговаря, че това няма как да стане, докато Европа спира своите граждани да идват в страната му. "Те обвиняват Ал Кайда и други джихадистки групи, но това е жалко. Смъртта може да те намери, където и да си, хората умират и в Европа. Човек трябва да прави каквото му се иска", казва Баба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До АнонименДо 12 Канадското правителство РАЗДАВА фризери на ескимосите!Заради парниковия ефект-развалят им се запасите.
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това ако беше в *** до сега да го бяха обвинили в пране на пари а данъчните щяха да му напишат акт за купища пари които е "укрил" от предполагаемите данъци.А ЦецУ-лъжецо да му беше спретнал една акцийка "Алчното скиорче"Щастлив човек. Просто не живее в Би Гие.
17
1
 
1
 
! Отговори
до 18 преди 9 години
Ами щом нашата мафия няма такъв възпиращ ефект, както джихадистите, значи смятай за какво става въпрос в Нигер. :D
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахаха, да.Кое е по страшно от нашите Мафиоти?! *** - Мафиот. :)
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
" Баба отговаря, че това няма как да стане, докато Европа спира своите граждани да идват в страната му. "Те обвиняват Ал Кайда и други джихадистки групи, но това е жалко. Смъртта може да те намери, където и да си, хората умират и в Европа. Човек трябва да прави каквото му се иска"Европа не спира никой да посещава Нигер, тя препоръчва да не се ходи там и всеки, който пренебрегне предупреждението, го прави на свой риск.
14
1
 
3
 
! Отговори
martony преди 9 години
До 1.Корана не отрича другите религии, дори напротив. Исус за тях е нещо повече от техния Аллах. В случая обаче си прав, тъй като там бродят *** мафиоти с калашници и сеят ред.
13
4
 
5
 
! Отговори
селянин преди 9 години
и ква е идеята на цялата статия или просто си запълвате страницата
12
2
 
6
 
! Отговори
AZ преди 9 години
АЛООООО ДНЕС.БГ , ПОДИГРАВАТЕ СЕ НА НЕГРАМОТНОТО ПИСАНЕ НА ОНЗИ С ПРОТОКОЛА В БЕЛГИЯ А НЕ ПОГЛЕЖДАТЕ СОБСТВЕНОТО СИ ПИСАНЕ .... "курорт в френските Алпи." ... ВЪВ ФРЕНСКИТЕ АЛПИ
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи така след няколко милиона години ще изглежда дъното на атлантическият океан? cool :)
10
3
 
5
 
! Отговори
Сиганин преди 9 години
До Анонимен 10Това показва, че ако там имаше комунисти ни магази щеше да има а и пясък ще трябва да се внася!
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И пясък в бирени бутилки да продаваше, пак щеше да има клиенти. За всеки влак си има пътници.
8
2
 
4
 
! Отговори
beavisbg преди 9 години
Той колекционира валути от различни западноафрикански държави. Баба има банкноти от Югославия и монети от Съветския съюз.На баба ти - хвърчилото.
7
1
 
10
 
! Отговори
към търговец преди 9 години
"прости негЪри", това е нещо като камъци и пътове,нали?
6
5
 
4
 
! Отговори
ужас преди 9 години
много *** новина.
5
3
 
9
 
! Отговори
До 2 преди 9 години
До търговецПоне да се беше научил на пишеш малко по-грамотно, като ще обиждаш хората. "Негъри", "продадеж"....
4
3
 
19
 
! Отговори
Лешничарски преди 9 години
Тоя веднага трябва да го издигнем за министър в правителството на Орешарски.
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ало какви са тези неща, това за топ новина ли ни го пробутвате? Къде е Станишев? Няма и нищо за Борисов на първа страница, това е нелепо и е подигравка към вожда!
2
23
 
5
 
! Отговори
търговец преди 9 години
То на прости негъри може да продадеж и сланина от котка!
1
3
 
39
 
! Отговори
Momo преди 9 години
Баба си няма никаква представа, че никой никого не спира да ходи където си иска. Просто хората не искат да бъдат обезглавени затова, че не изповядват правилната религия и не спазват всички религиозни обичаи.