Разходките помагат на старите хора да поддържат добра форма

Достатъчен е половин километър на ден, смятат учени
28 май 2014 15:56, Красимир Ангелов
1
Разходките помагат на старите хора да поддържат добра форма
Снимка: Reuters

Кратката всекидневна разходка помага на възрастните хора да поддържат форма и да се радват на добро качество на живот, без да са в тежест на околните, пише "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от изследване.

Авторите му от Медицинския колеж към университета на Мериленд смятат, че изминаването на около половин километър дневно е достатъчно, за да не губят възрастните хора двигателните си способности.

Изследването LIFE (Lifestyle Interventions and Independence for Elders) е обхванало 1635 мъже и жени на възраст между 70 и 89 години, водещи заседнал начин на живот. Участниците били наблюдавани в продължение на две години.

Изследваните лица били в състояние да изминат разстояние от около половин километър за 15 минути, но въпреки това били изложени на риск от загуба на двигателните способности.

Участниците били разделени на две групи - възрастните хора от първата ходели по 150 минути седмично и правели упражнения за сила, гъвкавост и баланс, а тези от втората посещавали образователни здравни курсове и правели упражнения за разтягане.

Изследователите са установили, че разходките и упражненията допринасят за понижаване с 28 процента на риска от загуба на двигателните способности.

"Изследването показва, че дори скромното увеличение на физическата активност помага на възрастните хора да поддържат функционална независимост", казва в придружаващ публикацията коментар д-р Уенди Корт от университета на Колорадо.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Мъж преди 9 години
Защо жената живее по-дълго от мъжа? Ами защото го съсипва и му открадва парите, които той е изкарал продавайки здравето си. Да уморят човека и после на разходка. Или да му вземат парите и пак на разходка. Както дойде!