След дълги изследвания дешифрираха генома на овцата

Тя се е отделила от козата и други преживни животни преди около 4 милиона години
6 юни 2014 13:37,
8
След дълги изследвания дешифрираха генома на овцата
Снимка: Reuters, архив

След 8-годишни изследвания учени дешифрираха генома на овцата и по този начин разкриха тайни, свързани с храносмилателната й система и дебелата й вълна, съобщи Франс прес.

Учените установили, че овцата се е отделила от козата и други преживни животни преди около 4 милиона години. Изследването е извършено в Австралия от учени от 26 научни  институции от 8 страни. Дешифрирането на генома позволи да бъдат идентифицират гени, благодарение на които овцата има дебела вълна. То разкри също генетични характеристики на храносмилателната й система, които й позволяват да се храни с треви с ниско качество. Стомахът на овцата включва 4 камери.

Резултатите от изследването създадоха най-цялостната досега картина за биологичните особености на животното, а това открива перспективи за разработване на терапии срещу болестите по овцете.

Учените сравнили генома на овцата не само с този на човека, но и с геномите на други животни - крави, свине, кози.

Изследването довело до идентифицирането на някои гени, свързани с производството на вълна, и на други, които са изиграли роля заеволюцията на стомашната камера, която разтваря растенията за по-добро храносмилане. 

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс", пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: овца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Каберган преди 9 години
Идеята на промиването на мозъците с еволюцията е да се създаде впечатление че човек не е нещо по-различно от едно животно. Така вместо създаден по образ и подобие на БОГА, той е изобразен като животно което трябва да бъде редуцирано от 7 милиарда до няколкостотин милиона чрез така наречената ЕВГЕНИКА - НАУКАТА ЗА ИЗТРЕБЛЕНИЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО - ПРИЕТА ЗА ОСНОВА В САТАНИНСКИТЕ УПРАВЛЕНСКИ КРЪГОВЕ НА САЩ. Един от близките съветници на ОБОНГО е известен евгенист АДВОКАТ НА ДЕ-ИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯТА.
6
0
 
2
 
! Отговори
Каберган преди 9 години
Овцата не се е отделяла от козата, най-малкото 4млн години защото ТЕОРИЯТА НА ЕВОЛЮЦИЯТА Е ЛЪЖА - ТОВА СЕ ЗНАЕ ОТ ЗАПОЗНАТИТЕ, но се крие от хората ЗА ДА ГИ ОТДАЛЕЧАТ ОТ БОГА.Самият Дарвин се е разкаял за теорията си преди смъртта си а още по-преди е казал че ако се установи че един вид не преминава в друг и сега т.е. видовете да морфират овцата да става коза и обратно значи теорията му е лъжа. Има още безброй факти които изобличават теорията на еволюцията на тя е удобна на Новия Световен Ред.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vesko02Участвай тогава. Някой спира ли те?
4
0
 
0
 
! Отговори
... и им ... преди 9 години
... излезло името на Бойко Борисов.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Забрави коча ББ с рогата на пред, заобиколен със бодигарди, пардон караканчанки, да го пазят от злия кумчо вълчо от руските степи, сещате се кой
2
1
 
3
 
! Отговори
Лала преди 9 години
Генетичното проучване на овците било доказало и генитичната връзка между овци, кози, крави и др.с гена на Бареков, Местан, Доган и Сидеров от което се стига до заключението че тези стават за преживни миризливи животни но не и за политици!!!
1
1
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Ние българите можем да участваме в мащабното проучване но като овце.