Стартира Седмицата на мъжката мода в Лондон

Своите колекции ще представят "Александър Маккуин", "Том Форд", "Бърбъри", "Москино"
17 юни 2014 13:03,
3
Стартира Седмицата на мъжката мода в Лондон
Колекцията на "Александър Маккуин" на Седмицата на мъжката мода в Лондон, Снимка: Reuters

"Александър Маккуин" представи колекция, актуализираща класическите модели, на лондонската Седмица на мъжката мода, съобщи Асошиейтед прес.

В света на дамското облекло Лондон често свири втора цигулка - липсва му притегателната сила на парижката висша мода или изтънчеността на миланските луксозни марки. Що се отнася до мъжкия стил обаче няма град, който да съперничи на британската столица.

През четирите дни на лондонската Седмица на мъжката мода нашумели марки като "Том Форд", "Бърбъри" и "Москино" се редуват с класически шивашки къщи, които усъвършенстват уменията си от десетилетия. Организаторите искат да покажат както нови таланти, така и статута на Лондон като исторически дом на мъжката мода - градът е обличал много крале и богаташи, там са измислени класики като смокинга, бомбето и костюма от три части.

"Александър Маккуин" показа сака като лабораторни престилки със спортни щампи и дипли, както и повлияни от пънка модели в червено и лъскава черна кожа. На пръв поглед те изглеждаха далече от традицията. Много от моделите, като жилетката от плат над незагащена риза и костюма с вталено двуредно сако в комбинация с маратонки са интерпретации на най-доброто от класическата английска мода. Никак не е чудно, че марката се вдъхновява от миналото.

Покойният дизайнер е чиракувал две години в шивашката къща "Андерсън енд Шепард" на прословутата ул. "Савил роу". Мнозина обясняват успеха му с умението да слива революционни идеи с изключителен шев.

Много студенти по мода в Лондон продължават да чиракуват при именитите шивачи и така учат основите на кроенето и шиенето от най-добрите в бизнеса. "Когато говорим за стажове и започване на работа, първото нещо, което казват моите студенти е "Савил роу", защото е толкова класическо", каза Крис Ню, който преподава мъжка мода в престижния лондонски колеж "Сентрал Сейнт Мартинс".

Лондонската улица, на която има над 10 ателиета за луксозен шев, е жив музей на любовта на англичаните към луксозното мъжко облекло. Традициите там са стари и са тясно свързани с облеклото на кралския двор, с военните униформи и спортовете на горната класа като лов и езда. Един пример за това е фракът, чиято изрязана предница първоначално е улеснявала движението на ездачите.

Модна къща "Бърбъри", която се представя днес, е сред най-умелите в използването на британската традиция. Характерният за нея тренчкот първо е бил униформа на войниците през Първата световна война. Марката продължава да пуска негови осъвременени  версии както за мъже, така и за жени, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари