Носталгията по СССР

Фотографът Владимир Соколаев с кадри без "партиен Photoshop"
25 юни 2014 21:15, Александър Попов
238

Детски дом на ул. Суворов в Новокузнецк, 22 януари, 1981 г.  Снимка: sociophoto.narod.ru

Носталгията по отминали времена я има не само в България, но и в страните от бившия Съветски съюз.

Едни от най-любопитните кадри от времето на СССР са дело на фотографа Владимир Соколаев.

Снимките му проследяват бита на обикновения човек, но също така са важни и от историческа гледна точка, тъй като не са пропити и "украсявани" по нареждане на партията.

Снимките разкриват част от ежедневието както на децата, така и на работниците. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още по темата: СССРВладимир Соколаев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
37,Не лъжи! Откъде измисли тези 60 лв джобни пари на студентите през социализма?! Какъв беше размерът на стипендията на студента отличник - 50 лева!А учениците? По 15-20 лв джобни пари за месеца може да са получавали някои деца, но далеч не всички!
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 74 Защото хората там работят престижни и добре платени работи. Намират си работа в друг град и се местят. Тука като 90 процента имат собствено жилище защо около 30 процента от тях живеят в него а другите са в София под наем.
46
2
 
5
 
! Отговори
ss преди 9 години
да бъдем обективни, и капитализма и социализма си имат + и -, базата за сравнение са изискванията на отделните индивиди според собствените им нужди и потребности, в чист вид никаде не съществува демокрация, социализъм и комунизъм, навсякаде са изкривени по един или друг начин в зависимост от конкретната обстановка, те са един вид утопии но както са казали никой още не е измислил нещо по добро от демокрацията.
45
6
 
4
 
! Отговори
Петкан преди 9 години
До Анонимен 71Даааа точно така два фалита преди Втората световна и един сега- все през демократични времена! Дълга на България 1989 год. беше 9 млд. долара, а сега е над 50 млд. евро и продължава да расте. Хев ъ найс лайф ин Бългерия!
44
4
 
7
 
! Отговори
До овцата Соня преди 9 години
Ти и до ден днешен ли не разбра защо след 1985г положението рязко се влоши и даже беше въведен режим на тока настана дефицит на бензин и на много стоки в магазините а какво се случва в действителност ? 1985г в СССР идва на власт най-големият предател в човешката история влечугото Горбачов ! Този *** решава да прави Перестройка по възможно най идиотския начин. 1987 премахва преводната рубла и поисква търговията между соц страните да се води в ДОЛАРИ ?! Това вкарва икономиките в хаос!
43
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе *** с 4000 евро в Швейцария ще си живееш като цар . Храните са с цени като в България някои са дори по- евтини. Имаш разход за наем ток вода и телефон. Тука ако тока на месец ти е 200 лева там ще е примерно 400 . А до 4000 евро какво правиме ?
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Западняците си живеят добре, защото повечето от тези държави са сучели няколко века от цял свят. Което не се е огънало под войнишкия им ботуш се е било продало на търговците и банкерите им. А малкото западни държави дето не са имали колонии, са заякнали като са обслужвали икономиките на колониалните империи. Докато с изключение на Чехия и ГДР източния блок са били бедни държави със слаба или никаква индустрия и разчитащи основно на селско стопанство и продажба на природните си богатства.
41
9
 
4
 
! Отговори
Петкан преди 9 години
До Анонимен 65Аз да те светна- ПОЖЕЛАВАМ ТИ ДА ОТИДЕШ НА ЗАПАД ОТ ВСЕ СЪРЦЕ! Аз съм тук и заплати от 4000 Е са брутни и само за квалифицирани кадри. Чистото ***, е около 2000Е от тях си приготви 1000 наем + 300 сметки + 500 храна. А дрехи, транспорт и т.н. аман от чуждопоклонници. Иначе дааа може да живееш с още 100 *** и да спестиш ха ха ха
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега да обясня нещо на комунистическия ***. БЕЗПЛАТНИ НЕЩА НЯМА ! За да съществува дадено нещо то трябва да се създаде. За да го създадеш трябва да вложиш знания, умения , труд , средства и време. По времето на комунистическия режим и диктатура труда на хората не се ценеше и не се заплащаше реално. От тук идва и заблудата че нещо било безплатно. Няма как да извадиш от една празна кутия нещо. Известно ли ви е че заради това безплатно България е минала 3 фалита. Това говори ли ви нещо ?
39
0
 
1
 
! Отговори
Петкан преди 9 години
До Анонимен 59Само като видя как си написал соцЯлизма и си ми ясен няма нужда даже да те обиждам!
38
4
 
4
 
! Отговори
до 44 преди 9 години
С това образование на Изток става баце, ама на Запад ще сменяш само изгорели крушки. А щом ни в клин ни в ръкав споменаваш и горкия Костов си гарантирано с членска карта от Позитано. *** червен.
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека бедните прости западняци да си получават мизерната заплата от 4 000 евро и пенсия 2 000 евро. Ние сме си по добре били. Работа работа и пак работа за тиквен медал и накрая кланяне пред мумията на Г. Димитров.
36
4
 
6
 
! Отговори
Петкан преди 9 години
А бе я великите чуждопоклонници с корекомите, покажете ми един Опел, Мазда или каквато и да е убава западна кола произведена през 70те и без да е седяла 40 год. в гараж още да е в движение! Питам защото Москвичите и Ладите колкото и да бръмчаха и да бяха бавни, можете да ги видите в движение, което говори за здравина на изпълнението. Колко от вас макар и след 15 год. чакане ще си купят нова кола??? Питам и отговор не искам!
35
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знаеме ние как по времето на комунизма за преброяването на населението бай Тошо вкарваше *** от Румъния за да вдига броя. Да не се изложи режима пред запада
34
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ех къде го това време. Ама на ти сега безработица, мизерия, ***, организации за защита на ***, безизходица, отчаяние, ЕС, Бойко Тиквата, Цецо ***, Станишевци и Догановци. Последните 4-*** ако живеехме преди 25 години вероятно щяха да са или мъртви или да чакат смъртта си в Белене за престъпления срещу народа и държавата.
33
12
 
9
 
! Отговори
БСП- Измет преди 9 години
До 50Да прав си. Чакаш *** Лада 15 години докато хората в Европа са карали мерцедес и фолксваген и старците с кемпери са пътували по всички краища на континента на почивка.Жилището е било безплатно само дето за да го имаш си теглил кредит след кредит и си взимал от всички роднини заеми. За къща се е събирала цялата махала за да работи.Ял си 3 пъти на ден месо ама хамбургски салам и едно сирене. Банани и цитрусови плодове колко често си ял ? Облеклото беше 2-3 модела риза панталон и тва.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние слушаме чалга
31
5
 
6
 
! Отговори
Петкан преди 9 години
СонкеПодстанциите на село не само по живково време бяха слаби! Слаби са и сега и пак спира тока, просто си се преместила у Софето като много други сел...аци и затуй не ти спира тока.
30
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Животът тогава е бил скучен, защото:Работа, жилище, "Лада" , Безплатна медицинска помощ , Безплатно образование има за всеки, Парно отопление 8% от заплата, Почивка на море ежегодно,, Детски градини, Евтино детско облекло, Консумация на месо три пъти на ден има за всеки, а всяко Семейство е с поне две деца. И колкото и да работиш, никога не можеш да си спестиш пари за яхта, да станеш капиталист, да назначаваш и уволняваш хора, да се гавриш с безизходицата им.
29
7
 
8
 
! Отговори
sE преди 9 години
АБЕ Я СИ ........РУСИЯ Е НОМ 1 И БЪЛГАРИЯ Е С РУСИЯ! ДОЛУ СЕГАШНОТО РОБСТВО!