Кометата Чурюмов-Герасименко се разкрива малко по малко

Изненада предизвиква раздвоената форма на ядрото й
4 авг 2014 19:54, Елка Василева
0
Кометата Чурюмов-Герасименко се разкрива малко по малко
Умален модел на "Розета". Снимка: архив, Reuters

С доближаването на сондата "Розета" кометата "Чурюмов-Герасименко" постепенно разкрива тайните си, предава Франс прес.

Изображенията, получени от камерата "Озирис-Нак", разработена от Лабораторията по астрофизика на Марсилия (LAM), разкриват сложната форма на кометата, открита през 1969 година, която наподобява тяло и глава, свързани с врат.

Изненада предизвиква раздвоената форма на ядрото й, което е с диаметърът 4 км.  Новите изображения на "Озирис-Нак" позволяват различаването на по-ярка централна зона в частта на свързване между двата "лоба" на ядрото.

Тази по-светла зона може се дължи на състава на тази част от ядрото, но може и да е визуален ефект, предизвикан от необикновената топография на ядрото, смятат учените от френския Националния център по космически изследвания (CNES), които следят данните, предавани от сондата.

Изображенията показват и ясно наличие на "кома", заобикаляща ядрото. Докато ядрото съставлява твърдата част на кометата, състояща се от лед и частици прах, комата или косата представлява смесица от прах и газове, която става видима, когато кометата се приближи към Слънцето и я освети. При по-голяма "активност" е възможно образуването на две опашки.

Друг инструмент на "Розета", спектрометърът "Виртис", предостави първите данни, свързани със средната температура на повърхността на кометата, която учените изчисляват на минус 70 градуса по Целзий. Макар и доста ниски, тези стойности показват, че кометата не е изцяло покрита с лед. Това по-скоро потвърждава предположението, че голяма част от повърхността й е формирана "тъмна кора от прах".

Мисията на "Розета" беше утвърдена преди повече от 20 години от Европейската космическа агенция (ЕКА).
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари