НАСА планира да сключи договор за създаване на нов космически кораб

Целта е да се избегне зависимостта от руските кораби "Союз"
22 авг 2014 15:27, Елка Василева
12
НАСА планира да сключи договор за създаване на нов космически кораб
Снимка: архив, Reuters

В най-скоро време НАСА може да обяви сключването на нов договор с американска фирма за конструирането на космическа "совалка" за доставянето на астронавти на борда на Международната космическа станция /МКС/. Това се прави, за да се избегне зависимостта от руските кораби "Союз" при подобни мисии, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Очаква се в близките седмици НАСА да обяви дългоочакваното решениe - сключването на многомилиарден договор за конструирането на американски космически кораб, който ще позволи да се вдъхнат нови сили на изпитващата затруднения американска космическа програма", се казва в статията.

"Вместо да заплащаме по 70 милиона долара за място на борда на "Союз", въпросният договор ще позволи на САЩ за пръв път от известно време да отправя астронавтите си в космоса от своята територия", пише изданието.

По данни на "Вашингтон пост" основните претенденти за сключването на контракта са три - два относителни "новака" в космическия отрасъл - компанията "Спейс Екс" и "Сиера Невада", а също така и ветеранът, концернът "Боинг".

"Докато "Спейс Екс" и "Боинг" работят над създаването на капсула за доставяне на астронавти в орбита, третият претендент - "Сиера Невада" разработва възможно най-интересното предложение. Това е "космически самолет", който много прилича на миниатюрна версия на космическата совалка и може да се използва за излитания и кацания от самолетни писти", се отбелязва в статията.

Вестникът припомня, че първоначалният старт за изстрелването на екипаж в рамките на този проект бил предвиден за 2015 година, но след това бил отложен за 2017 г. заради проблеми с финансирането. "От НАСА очакват новата "совалка" да извършва средно по две мисии годишно до МКС", уточнява статията.

"Вашингтон пост" не конкретизира източниците си за тази статия. В материала се споменава, че в програмата ще вземе участие и фирмата "Блу ориджин", която принадлежи на собственика на изданието Джефри Безос.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
неутрален преди 9 години
Както се изрази руски министър " сега американците да си изпращат космонавтите в космоса с трамплин". Банан Обамовците са просто един раздут балон не са нито световна сила нито пък световна икономика единственото в което са световни е създаването на интрига и световна престъпност. Ако държавите на които американците са длъжници си поискат парите Банан Обама ще трябва да чисти тоалетни за да печели допълнително.
5
4
 
1
 
! Отговори
до 8 преди 9 години
Когато руснаците кацнат на Луната, изпратят марсоход и Вояджър, тогава може да кажеш, че са настигнали АМЕРИКАНЦИТЕ!
4
1
 
1
 
! Отговори
Fucking носталгия преди 9 години
Могат да направят нова версия на самата космическа совалка.Чисто нова изчистена от бъгове и дефекти с по-мощни двигатели и по-добри щитове,повече електроника, размер и капсула за спасяване на екипажът по подобие на xb-70, b58 и други.Имат плановете,имат технологичната възможност парите-всичко.Явно нещо друго има щом са решили да правят копия на самолетчетата на Вермахта от ВСВ.Някаква безумна носталгия по времена които нито помнят нито знаят.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 1, преписано е от ИТАР-ТАС... Така че става развален телефон - лош превод на лош превод ;)
2
1
 
3
 
! Отговори
Янко преди 9 години
Хахато си е хахо, при това сам чистосърдечно си е избрал ника. Какво, на московските не трябва ли да се вярва? Или става дума за Йолочка - че не може да преведе две изречения от руски? Може, може, само дето се прави на умряла лисица и източникът й трябва да бъде непременно "Ройтерс". Ами Ройтерс ще е - те плащат, те поръчват музиката! Пазарно стопанство!
1
8
 
4
 
! Отговори
Хахо преди 9 години
До Анонимен #1Амчи от московски ли искаш да преписва ?