Акулите не са просто едни челюсти

Хищникът, който помага в развитието ни
25 авг 2014 14:44, Александър Попов
7
Акулите не са просто едни челюсти
Снимка: Reuters

От днес стартира "Седмицата на акулите" по Discovery Channel, която ще разкрие изключително интересни подробности от света на този хищник. Сякаш в повечето хора е заложен страхът към акулите, но трябва да се знае, че те са един от животинските видове, които биха могли и помагат много за живота на нас хората. От телевизионния канал предоставиха 10 знакови момента, с които акулите са в помощ на човечеството.

Характерната форма на акулите ни помага да строим по-добри автомобили. През 2005 г. известна марка автомобили се обръща към природата и създава първата в света „бионична” кола. Тя използва аеродинамичната форма на акулите, което я превръща в един от най-бързите автомобили за класа си.

Благодарение на акулите можем да подобрим сетивата си. Те виждат в почти непрогледна тъмнина, надушват миризми от километри и усещат дори най-далечните вибрации във водата. Анализирането на сетивата на най-големите риби би могло да помогне да разберем повече за собствените ни способности.

Бързото лечение на опасни инфекции и болести може да стане с помощта на химикала скваламин, които се синтезира в черния дроб на акулите. Той убива бактериални и вирусни микроби и в някои случаи може да намали развитието на туморни образувания.

Почистването на океаните също е сред жизненоважните ползи на големите риби. Много от тях консумират мъртви и умиращи животни и растения и по този начин поддържат океаните чисти.

Акулите притежават удивителна електрическа чувствителност. Резултатите от изследването на органите на големите риби, снабдени с електро рецептори, биха ни помогнали за по-добрата навигация на самолети и кораби.

Хищните риби помагат за филтрирането на водата. Някои  акули функционират като своеобразни  филтри, защото консумират големи  количества зоопланктон. Това помага за пречистването на водата и премахване на вредния цъфтеж на водораслите.

Перките и характерната форма на акулите чук са вдъхновили високотехнологичните адаптации на крилата и реактивните тела на някои самолети.

Акулите имат силно развита имунна система. Изследването им може да доведе до превантивно лечение на някои от най-смъртоносните заболявания.

Най-големите риби консумират скатове и други естествени хищници на миди, раци и омари. Намаляването на популацията на акулите води до изчезването на ракообразните.

Като най-древните гръбначни същества, изследването на акулите може да даде информация за произхода и еволюцията на всички гръбначни видове, включително и хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: акули
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Испар преди 9 години
Доктор Ерика Пианка - Войните и недохранването не винаги вършат работа. Вместо тях, болестите предлагат най-ефективния и бърз начин да убиеш милиардите, които скоро трябва да измрат за разрешаване на кризата с популацията. СПИН не е ефективен убиец, защото е твърде бавен. Моят любим кандидат за изтребител на 90 процента от световното население е преносимият по въздуха ЕБОЛА, защото е едновременно много смъртоносен и убива за дни, вместо за години.
6
0
 
1
 
! Отговори
Испар преди 9 години
Принц Филип, съпруг на кралица Елизабет, изказва следното признание: Ако се преродя, искам да се върна на Земята като смъртоносен вирус, за да намаля човешката популация.Хенри Кисинджър - Депопулацията трябва да е първа грижа за външното министерство по отношение на Третия свят, защото американската икономика ще се нуждае от много и увеличаващи се количества от суровини, намиращи се в чужбина, особено от по-малко развитите страни. и Старците са безполезни лапачи.Колко мило а?
5
0
 
2
 
! Отговори
Испар преди 9 години
Има и много хора които използват главата си само за приемник на всякакви глупости и не разсъждават аналитично които налапват и примамката и кукичката и поплавъка на пропагандата на сатанинската синагога за "великото опазване на майката природа" без да проучат и разберат че истината за тая доктрина е в омразата изпитвана от сатанистите към човешкия род. Тая пропаганда идва от окултни сатанински кръгове и е насочена срещу доброто на хората.
4
0
 
3
 
! Отговори
Испар преди 9 години
В езическите в голямата си част САЩ пускат хората да плуват в плажове пълни с акули и когато някой бъде разкъсан обясняват как акулите не били виновни защото били така устроени а ние трябвало да се научим да живеем с тях?! Пускат и безумни клипчета как жертвата не им се сърдел задето му били откъснали я крас я ръка или го били осакатили за цял живот. Ето това е част от малоумния световен ред където ни тласка сатанинската синагога.
3
0
 
1
 
! Отговори
Испар преди 9 години
Това е част от сатанистката пропаганда за майката земя - езическо божество. Според нея хората са просто едни животни, част от хранителната верига, затова сатанистите глобалисти смятат да избият човечеството до под 1 милиард, разбира се те самите не трябва да пострадат - не! - само другите. Истината е че човек е създаден по образ и подобие Божие за да владее земята и всички трари по нея. Той е създаден само малко по-долу от ангелите и всичко на земята му е подчинил Бог и е предал в ръцете му!
2
1
 
13
 
! Отговори
Aquila1488 преди 9 години
Човека трябва да се научи да гради и съхранява, а не само да консумира и разрушава!
1
8
 
11
 
! Отговори
не син преди 9 години
Посетете ги в океаните тогава за да ви направят по добри ! Добри мезета !