Може ли Барби да програмира, или й трябва Кен?

Набедиха детска книжка в сексизъм
19 ное 2014 15:02,
16
Може ли Барби да програмира, или й трябва Кен?
Снимка: Reuters, архив

Куклата Барби е известна с кариерата си и амбициите си, но в детска книжка, носеща името „Барби: мога да бъда компютърен инженер“ става ясно, че тя не може да се справи с професията си.

Барби е описвана като неуспешен програмист, като дори успява по невнимание да зарази компютъра на свой приятел. Тя обаче не успява да се справи с проблема и търси мъжка помощ, пише Бизнес инсайдър.

От книгата става ясно, че Барби може да допринесе за дизайна на играта, върху която работи, но не и за нейната по-сложна техническа част.

Един от закупилите книгата пиша в сайта "Амазон", че русокосото момиче всъщност доста бързо се е предало. „Барби казва на закуска, че разработва игра. След това сестра й Скипър я разпитва, но Барби бързо признава, че само идеята за проекта е нейна и ще има нужда от Брайън и Стивън, за да я реализират“, пише той.

След това обобщава, че само 6 изречения след началото на книгата любимката на всички момичета не може да се справи с компютрите и подобно на принцесите на Дисни започва да чака рицаря на белия кон.

Книгата като цяло не е добре приета. Някои я определят като сексистка и поддържаща стереотипите.

„За пореден път идеята за жена програмист е отречена от играчките, които твърдят, че компютърът е играчка за момчетата. По този начин поколения жени са поставени в странни ситуации, когато се запишат в университета да учат компютърни науки. Тази книга можеше да промени ситуацията, но тя реши да не го прави“, пише друг потребител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
оооооооооооооооооооо преди 8 години
вярвам че жените могат да програмират колкото и мъжете но не знам как би се справила една глупава блондинка.
11
3
 
3
 
! Отговори
spinderman преди 9 години
Американска толерастия в действие !
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ние па имаме 5 програмистки, ама нито едно барби
9
1
 
0
 
! Отговори
Do4 преди 9 години
A debelite brasnari edno vreme i te li biaha geiove umniko?
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички детски играчки програмират не само барби,та нали за това момченцата си играят със коли и пистолети а момиченцата с кукли,ето това е програмиране,момиченцата с роклички момченцата със панталонки,програмиране,живота на човека минава във програмирането на матрицата за да е адекватен на условията.Модата е не по малко програмиране,филмите също,медиите ,помните ледена кофа нали? избиха се да са заливат хахаха
7
3
 
6
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
Ми ... Дивотии от Запада... А в реалния свят има две категории хора: Такива, които могат да свършат дадена работа и такива, които не могат. И това разделение няма нищо общо с половата принадлежност.Ама нали разни хора от разни организации трябва да си оправдаят заплатите...
6
0
 
6
 
! Отговори
Flex преди 9 години
Има бе, най-добрия човек, насищащ печатни платки дето познавам е жена, и то класи над мъжете. За съжаление (мое и на всичките колеги), колежките програмистки са 1 на 30 мъже... надявам се това да се промени, но за сега такива изгледи не виждам дори в младите.
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми то още навремето имаше следната шега:В: По какво си приличат жената програмист и морското свинче?О: Морското свинче нито е свинче, нито е морско.
4
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От жените *** за зеле не става. Те са родени да бъдат майки и това не е малко. Но за сложна работа не ги търсете. Не могат да мислят.
3
1
 
0
 
! Отговори
Дидо преди 9 години
До Discovery:D
2
5
 
24
 
! Отговори
Дидо преди 9 години
Ако не с гейове, ще ни занимавате със сексистки детски книжки... :DНе разбрахте ли, че стереотипите се създават точно от подобен род статии, предавания, филми и т.н.?!На едни хора им се отдава едно, на други- друго. Жените природно са по-добри в едни области, мъжете- в други. Това не значи, че една жена не може да бъде програмист. Нито че един мъж не може да бъде фризьор примерно. И това не е сексизъм. Това са факти. Приемете ги и живейте с тях.
1
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе тия нормални ли са ?!?