Защо е трудно да кажем "Не" на алкохола

Злоупотребата с пиене пречи на взимането на решения
20 ное 2014 13:06, Красимир Ангелов
7
Защо е трудно да кажем "Не" на алкохола
Снимка: Reuters

Злоупотребата с алкохол уврежда тази част от мозъка, отговаряща за взимане на самостоятелни решения и поради тази причина пристрастените към него трудно отказват пиенето, установиха учени, цитирани от британския "Дейли мейл".

Изследването е било осъществено от екип на Харвардския медицински университет, ръководен от проф. Катрин Браун. Учените установили чрез скенери, че алкохолиците понасят най-големи увреждания на бялата материя във фронталния лоб на мозъка. А именно той е отговорен за контрола на пиенето.

Учените установили, че колкото повече хората консумират, толкова повече този участък се уврежда. Така се получава затворен кръг и загърбването на порочния навик става много трудно.

Фронталният лоб е нещо като команден център за всички останали участъци на мозъка, които отговарят за човешкото поведение. Той управлява самоконтрола, планирането, разсъдъка. При увреждането на участъците с бяла материя се нарушава контролът на импулсивното поведение, който е много важен за отказването от алкохола, смятат учените.

Харвардският екип установил, че видими изменения във фронталния лоб били констатирани дори и при умерени консуматори на алкохол.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: алкохолученипиене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алкохолът е вид антидепресант - чустваш се добре като пиеш дори живота ти да е скапан.Както писаха други, от всичките отрови е най-предпочитаната - при умерено пиене можеда достигнеш и 100-ка.Иначе, има доста странични ефекти.
4
1
 
11
 
! Отговори
Без илюзии. преди 9 години
Трудно им е, защото няма с какво друго да заместят липсите си. Алкохолът е най-лесен и най-достъпен. Други муат цигари, смърдят на хашиш, гълтат хапове, правят се на болни, правят секс с когото намерят, ядат като невидели и така.
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Група терористи са превзели избите на местния винпром и са се барикадирали вътре със заложници. Вече четвърти ден обаче не могат да формулират исканията си
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен алкохолик преди 9 години
- Кажете "НЕ" на алкохола!- На алкохола, "НЕ"!
1
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да дое има и такива да пият по време на работа зор бг да се оправи ми дано се ваведе ред за това да стане троино по скап ми то не им пречи на пияниците те прогресират така

Спонсорирани публикации