Заради кризата цената на водката в Русия пада

Така властите ще борят контрабандния алкохол
3 фев 2015 14:23,
41
Заради кризата цената на водката в Русия пада
Снимка: Reuters, архив

В Русия ще намалят минималната цена на водката в опит да спрат нарастващата популярност на контрабандния алкохол, предава БиБиСи.

Половин литър водка сега се намира за по-малко от 185 рубли, или около 2,43 евро. Това е намаление с около 16% спрямо цената на традиционната напитка през миналата година по това време. Властите се надяват този ход да спре хората, консумиращи незаконно дестилирани напитки, които често имат по-високо съдържание на алкохол.

Русия за първи път въведе минимална цена на водката през 2010 г. в опит да намали цялостната консумация на алкохол в държавата.

След цялостното влошаване на икономическото положение в Русия през 2014 г. повечето хора започнаха да купуват незаконен алкохол. Икономическите проблеми в държавата обаче продължават въпреки усилията на правителството за стабилизиране на валутата. Стойността на рублата се срина с 41% спрямо долара, което доведе до инфлация от 11,4%.

Намаляването на минималната цена на водката срещна иронични коментари в руските социални мрежи. Потребителите коментират, че водката е единственият продукт на пазара, чиято цена пада.

„Когато дойдат наистина трудни времена, водката ще бъде напълно безплатна и ще е задължително да я пием“, пише в Туитър зевзек. „Цената на билета в метрото се е повишила, а цената на водката е паднала. Нямате пари за разходка? Нямате проблеми!“, пише друг отново в Туитър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: кризаводкаценаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Циганинголям кахър имаш с рублите
12
11
 
5
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Нефта вече 3 ден върви нагоре и от 49 вече е 56-57 долара за барел за три дена и рублата поскъпна с 2-3 рубли ,но за това не се пише .
11
2
 
23
 
! Отговори
един лаф преди 9 години
казва се:"пияна жена - весела къща"московските власти са взели поука от тази приказка и действат:"пиян народ - весела държава"
10
3
 
11
 
! Отговори
голем зор преди 9 години
Ще я намалят разбира се.Цената на нефта пада ,а Москалите започнали петрол да пият и ПУТИН изревал на умряло.Изпият ли и петрола кво ще изнасят ***
9
3
 
24
 
! Отговори
бл.5 преди 9 години
На пробитите рубладжии им дай евтина водка и са готови да гласуват за диктатора до гроб
8
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Докато валутата им се е обезценила с 80%... Хахахахха *** кога почнахте да разбирате от икономика.
7
7
 
8
 
! Отговори
РУСОФИЛЪ преди 9 години
А твърдят, че руснаците, били зле...!
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така се бори контрабандата, когато държавата е на мястото си! Ако тук направят цигарите по 1,50, дали някой ще си купи ментета.
5
1
 
11
 
! Отговори
ШопЕто преди 9 години
Па на мене ракията и виното сами безплатни :) само требва да олющя асмата октомври месец
4
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Това пръстче си го пъхни под гърба си!
3
23
 
17
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Криза ? От 1-ви февруари пенсиите в Руската федерация бяха увеличени с 11.4%.Много български пенсионери мечтаят да живеят в условията на руската "криза" ... :)Всъщност, за да сме обективни трябва да отбележим, че в "просперираща европейска" България пенсиите също се вдигат, но .... само с 2% и то чак от 1-ви юли.Май ще трябва да коригираме разбиранията си за понятия като "криза", "фалит" и др.Гърците във "фалирала" Гърция също живеят доста по-добре от примерните граждани на ЕС в България.
2
1
 
12
 
! Отговори
kirka преди 9 години
На здоровье!
1
11
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Путин ще е на власт, докато е жив !Мечтите на Запада рухнаха ... :)