Задръстване ли? Аз ходя с кънки на работа!

В канадски град обмислят да направят 11-километрова ледена пързалка
25 фев 2015 14:36,
7
Задръстване ли? Аз ходя с кънки на работа!
Снимка: Facebook/ The Edmonton Freezeway

Студ е сковал Северна Америка през последната седмица. На хората в един канадски град обаче ниските температури не им пречат и те искат да се възползват от зимните условия, пише Би Би Си.

Средните температури в Едмънтън, провинция Алберта, през зимата са около -12 градуса. В града има 7 ледени пързалки. Въпреки че в много градове в САЩ и Канада са забранени забавления като спускане с шейна поради мерки за сигурност, в Едмънтън няма подобни закони. Затова и се обмисля да се "наводни" 11-километрово трасе, което да се превърне в огромна ледена пързалка, която да служи на жителите да се придвижват с кънки.

За първи път за тази идея се заговорило още през 90-те.

"Защо да не отворим противопожарните кранове, да наводним улиците и хората да могат да стигат до работа с кънки?", запитал на шега общинският съветник Туукър Гомбърг.

Реален план на тази идея дава студентът по ландшафтна архитектура Матю Гибс. Правейки изследване за защита на магистърска теза, Гибс открил два съществуващи железопътни коридора, които водят до центъра на града.

"Ако ги свържем заедно, те ще образуват един 11-километров път, по който хората ще могат да ходят на работа, на училище или на хокеен мач", обяснява Гибс.

Студентът допълва, че тази полезна пързалка ще превърне Едмънтън в туристическа атракция и така хората ще могат да се възползват напълно от това, което зимата им предоставя. Също така и жителите на града ще бъдат активни и ще се движат, вместо да изпаднат в зимна летаргия.

Общинският съветник Скот Маккийн много харесва идеята за пързалката в града.

"Едмънтън не използва едно от най-големите си преимущества - студената зима. Като други градове в Северна Америка ние се опитваме да се отървем от нея... Дори някои от хокейните ни съоръжения са на закрито и са отоплени", обясни той.

Проектът е в съвсем ранен етап и най-голяма пречка за изпълнението му ще бъде финансирането.

Ледената пързалка насред града си има и своите критици. Общинският съветник Майк Никел нарича идеята "най-глупавото нещо, което е чувал".

"Не мисля, че тази идея ще се хареса на данъкоплатците, поне не и в моя избирателн район. Хората просто не смятат, че е разумно да се дават пари за такива неща", обяснява Никел.

Много жители на Едмънтън споделят неговото мнение в социалните мрежи.

"Нека първо да поправим другите проблеми в града - пътищата, старите тръби, проблемът с бездомните... след това нека да си направим пързалка", пише потребител във Фейсбук.

Разходите за пързалката не са ясни. Матю Гибс е предложил различни варианти - от обикновена естествена ледена пързалка до електрическа, която да може да поддържа температурата. Тя може да струва между 16 и 400 долара на кв. м. По думите на студента средствата могат да бъдат събрани от жителите или от корпоративно спонсорство.

"Иска ми се да направя нещо, което да накара хората да се влюбят в зимата", обобщава авторът на идеята Матю Гибс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До номер 1. Снимката е рекламна и е колаж. Виж какво пише отдолу . В канада са само 200 килограмови.
3
0
 
1
 
! Отговори
Дъ Бест преди 9 години
Хехе имаше един лаф "обул кънките" хе хе
2
0
 
20
 
! Отговори
квебек преди 9 години
Аз живея в Квебек. Наистина хората тук нямат чувство за студ. При температури от -20 - 30 градуса и 1 метър сняг всичко си е наред. Хората си ходят на работа и си се забавляват. Почистващата техника е фантастична, а когато снега се топи всичко си отива в канализацията, щото всички трасета са с наклон към улицата. Нещата са уредени. Хората се възползват от условията и в уйкенда карат кънки по каналите, ловят риба през дупки, карат мото шейни или ски.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая мацка много ми харесва браво.