На 12 април 1961 година Юрий Гагарин полетя в космоса

В Русия честват Деня на космонавтиката
Обновена: 12 апр 2015 18:22 | 12 апр 2015 18:17, Камелия Цветанова
18
На 12 април 1961 година Юрий Гагарин полетя в космоса
Снимка: Ройтерс, архив

Днес светът отбелязва Международния ден на първия полет на човек в космоса. В Русия 12 април се чества като Деня на космонавтиката от повече от половин век, БТА като се позова на ТАСС.

Международният ден на първия полет на човек в космоса е обявен с резолюция А/RES/65/271 на Общото събрание на ООН, приета на 7 април 2011 г. по повод на 50-ата годишнина от първия в света космически полет с човек на борда.

На 12 април 1961 година съветският космонавт Юрий Гагарин извършва с кораба  "Восток 1" една обиколка на Земята за 1 час и 48 минути.

От 1969 г. до 2012 г. с решение на Международната федерация по авиация 1 април се отбелязва като Международен ден на авиацията и космонавтиката.

По повод на годишнината от полета на Гагарин представители на космическия отрасъл на Русия разказват какви ще са следващите важни стъпки в космонавтиката.

От времето на полета на Гагарин пилотираната космонавтика фактически е ограничена в околоземната орбита, подчертава директорът на Института за космически изследвания на РАН Лев Зельоний. През изминалото оттогава време хора са достигнали само до Луната, но посещението на естествения спътник на Земята от американски астронавти е краткотрайно.

Според Зельоний само усвояването на Луната ще позволи да се заговори за ново равнище на руската космонавтика. Сред плановете на Русия е създаването на пълноценна лунна база, където космонавтите да работят по половин година.

Според първия заместник-директор на ЦНИИмаш Сергей Крикальов, през следващия етап в развитието на космонавтиката ще има също и полети до Марс, както и до други планети.

Годишнината от полета на Гагарин ще бъде отбелязана в САЩ с традиционната т.нар. Юриева нощ. Организатор е "Спейс фондейшън".

Юриевата нощ ще се състои в Дискавъри сентър в гр. Колорадо спрингс, щата Колорадо, в навечерието на 31-ия космически симпозиум. Той ще продължи една седмица и ще е с участието на бивши астронавти на НАСА, както и на специалисти по космическите совалки.

Годишнината от първия полет на човек в космоса ще бъде отбелязана и на много други места в САЩ, сред които в Калифорнийската академия на науките, в редица университети и обсерватории.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: КосмосполетГарагин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
3
 
! Отговори
Калитко преди 9 години
Вярно , полетял в Космоса.....докато народа гледал и гладувал.Най големия проблем на *** е ,че много пият и че искат гладна мечка - хоро да играе.
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Mnogo predi tova e imalo hora na lunata kakvo mi go zavirate toq rusnak v liceto, q pishete istinata zashto skatavate..
9
1
 
11
 
! Отговори
Бармалей преди 9 години
Спосибо, Юра! Космос наш!
8
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голям през!
7
2
 
18
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 9 години
Ейййй най после чакахте да замръкне и през половин уста да признаете че РУСИЯ постави началот на човешкото присъствие в в космоса Но нека на маленките соросоидчета да припомним че когато бяхме с братска РУСИЯ имахме и двама космонавти.А ти какво че ни дадеш блуднице Европо с фашиските си сводници??????!!!???
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пише се Лайка,защото е име,не порода.Да имаме уважение.
5
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
no kogato gagarin kaza, 4e ni6to ne e vidial go ubiha. razrovete se v internet.
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямам нищо против да се поклоня и пред кучето лайка, което загина при полета, но се прекланям и пред всички тези незнайни от нас хора по света, които са посветили живота си на науката и напредъка на цивилизацията.Ще отбележа и това, че не е причината съвпадението с Великден, за да бъде вметната тази статия в края на деня с архивна снимка от ройтерс.Това не ми променя отношението към Първия успешно излетял в космоса човек, имам свое непоклатимо убедително мнение.Аз съм щастлив съвременник.
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Америка заграби всички германски инженери, коитопроведоха програмата Аполо. След биологичното измиранена германските учени сега тъпите кравари даженямат космически кораби.
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да си спомним и кучето Лайка изпратено преди Гагарин, но върнато мъртво. То също помогна човек да оцелее навън в космоса.
1
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Помня този ден, бях дете, не ходех на училище, но разбрах, че се е случило нещо много важно от вълнението на гражданите на Несебър.После видях Гагарин в Бургас, когато беше дошъл на посещение в България и беше посрещан с много цветя.Животът ме срещна и с първия български космонавн Георги Иванов и ръководителя на тогавашната космическа програма на СССР Шаталов.Достойни, мъжествени хора, на които днешната цивилизация дължи много.С уважение и обич!Поклон!