Китайски филм измисли среща между Мао и Чърчил

Трейлърът предизвика куп подигравки
17 авг 2015 20:41, Александър Попов
10
Китайски филм измисли среща между Мао и Чърчил
Снимка: Reuters, архив

Китайски военен филм породи насмешки в интернет още преди да се появи по екраните, защото в него се твърди, че британският премиер Уинстън Чърчил се е срещнал с китайския лидер Мао Цзедун в Кайро по време на Втората световна война, предаде Франс прес.

Филмът, озаглавен "Декларацията от Кайро", е високобюджетна продукция дело на компания, свързана с китайското министерство на отбраната.

Той е заснет като част от кампанията на Пекин по повод 70-ата годишнина от края на Втората световна война и капитулацията на Япония - противник на Китай в този конфликт.

Филмът все още не е пуснат по кината, но неговите афиши, на които се вижда Мао като един от героите на конференцията в Кайро през 1943 г., породи критики и подигравки от страна на интернет потребители. Осмиващите коментари се увеличиха, след като беше излъчен рекламният трейлър на филма, в който актьорът, изпълняващ ролята на Мао, казва: Мисията на комунистите по света е да водят борба срещу фашистите.

Конференцията в столицата на Египет през ноември 1943 г. е действителен исторически факт. Проблемът е, че Мао не само не се е срещал на нея с Чърчил, но и изобщо не е участвал в нея, нито е стъпвал в Египет.

Когато вторият глобален военен конфликт бушува, лидерите на големите съюзнически сили - САЩ, Великобритания и Китай се срещат в северноафриканската страна и обсъждат начините да спечелят войната срещу Япония и Оста. В Кайро пристигна тогавашният лидер на Китайската република и ръководител на националистическата армия Чан Кайшъ, придружаван от елегантната си съпруга Сун Мейлин.

След разпространението на трейлъра на филма и на плакатите някои потребители на китайската социална мрежа Вейбо се пошегуваха, че техният принос в конференцията в Кайро не е бил признат във филма. Други направиха монтаж и добавиха Барак Обама и Ким Чен-ун сред участниците в историческия форум в египетската столица. На един от монтажите в Кайро е поставен настоящият китайски лидер Си Цзинпин, който е роден през 1953 г.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Пеньо Пенев преди 8 години
В поемата за Кънчо главния герой преди да опъне Чърчил го предупреждава: "...г.зът ви възтесничък е сър, да няма после хър и мър..." Това произведение е прекрасно и може да бъде използвано за сценарий на мащабна историческа кинотворба. Защото е по действителен случай.
7
1
 
2
 
! Отговори
sante_dog преди 8 години
то щото "Гадни копилета" на Тарантино е изцяло по действителни събития от ВС2....
6
4
 
6
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Смешното е че на тези нещастници дето се смеят че Мао е бил в Кайро им е смешно. Че те имат власт върху събитията колкото и Мао, колкото и сегашната маймунка Обама - никаква. Те само послушно изпълняват волята на евреите, и ако само посегнат за нещо не по инструкциите, както Кенеди например, ще ги гръмнат.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
until they demonstrate atonement for their former misdeeds.А това е от 1941: So Bulgaria, against the wishes of her peasant population, against all her interests, fell in al the Kaiser's tail and got sadly carved up and punished when the victory was won. I trust that Bulgaria is not going to make the same mistake again. If they do, the Bulgarian peasantry and people, for whom there has been much regard, both in Great Britain and in the United States, will for the third time in thirty years hav
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До грешен народ, и от къде ги чу тези дума, майна?! Тва са пълни измишльотини и пропагандни простотии от времето на соца, *** вие още вярвате... Един час търсих, кво бил казал Чърчил, ето това е казал:28 Sep 1944 During a speech in the House of Commons, Winston Churchill condemned Bulgaria, reminding the members that Bulgarians have been responsible for many war crimes in Greece and Yugoslavia, and that (as far as Great Britain was concerned) they were not welcome as co-belligerents, until th
3
2
 
9
 
! Отговори
Бай Ставри преди 8 години
И в американските филми се показва, как САЩ побеждават Виетнам, но фактите и истината говорят друго.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повечето филми за ВС са измишльотина, ама не спират да се правят.
1
2
 
7
 
! Отговори
грешен народ преди 8 години
Уинстън Чърчил: Аз познавам българите от 30 години. Те са грешен народ, който заслужава да му бъде предаден строг урок... София трябва да бъде бомбардирана колкото се може по-скоро.

Спонсорирани публикации