Шотландците имат повече думи за сняг от ескимосите

Филолози са установили това
24 сеп 2015 11:22, Елка Василева
1
Шотландците имат повече думи за сняг от ескимосите
Снимка: архив, Reuters

Учени от университета на Глазгоу са открили в шотландския език 421 думи, които се използват за обозначаването на сняг, съобщи в. "Гардиън". Филолози са направили тези изводи на базата на анализ на първата част на подготвяния за публикуване исторически тълковен онлайн речник на шотландския език (Historical Thesaurus of Scots).

Според специалистите шотландците изпреварват инуитите /ескимосите/, чийто език по традиция е смятан за най-богат по брой на синоними на думата "сняг".

 "Времето винаги е било важен въпрос за хората, които са живели векове наред в Шотландия. Броят на думите и техните варианти в езика показват колко важно е било за нашите предци да говорят за климата, който толкова лесно е можел да повлияе на живота и работата им" - казва доктор Сюзън Рени, преподавател по английски и шотландски език в университета на Глазгоу.

В речника например има думи като flindrikin ("слаб снеговалеж"), spitters ("дребни капки" или "снежинки по време на дъжд или снеговалеж, съпроводен с пориви на вятъра"), feuchter ("сипещ се леко сняг") и др.

В рамките на проекта Historical Thesaurus of Scots филолозите планират да създадат най-големия онлайн речник на шотландския език, който ще включва думи, използвани от древността до наши дни. Пилотната версия ще бъде пусната през септември тази година. В първата част са събрани думи от две категории - "Време" и "Спорт", двете най-обсъждани теми в Шотландия. Досега в рубриката "Спорт" има 369 думи.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: ескимосиснягшотландци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
8
 
33
 
! Отговори
ха преди 8 години
... след някоя друга чашка от шотландското питие ... думичките за сняг нарастват ... двойно и тройно ...