Новото най-скъпоценно бижу

Танзанитите са 1000 пъти по-редки от диамантите
27 сеп 2015 20:58,
25
Новото най-скъпоценно бижу
Снимка: Архив Reuters

Танзания е източноафриканска държава с близо 45 милиона души население. Страната е популярна с уникална си природа, съчетаваща високи планини с равнини, огромни езера и дълга крайбрежна ивица на Индийския океан.

Тук се намират най-големият резерват (Серенгети) и най-големият вулканичен кратер (Нгоронгоро) в света, както и най-високата планина (Килиманджаро) и най-голямото езеро (Виктория) в Африка.

Но явно природата е решила да не спира до тук – в страната се добива изключително рядък минерал, достъпен само в Танзания и носещ неслучайното име “танзанит”.

Към момента се разработват няколко находища, посочва БиБиСи. Но тепърва предстои крупните инвеститори да бъдат убедени, че танзанитът е новият диамант... само че по-скъп.

От друга страна обаче, за да продължи работата по разработване на находищата трябва да се намери пазар на вече добитите скъпоценни камъни. Ситуацията е “параграф 22”, отбелязва британската обществена медия.

Експерти виждат изход, особено ако усилията в копаенето за танзанити бъдат консолидирани. Към момента има няколко големи мини, но и още стотици по-малки обекти, където местни жители и дребни фирми търсят скъпоценния минерал. В интерес на истината именно дребните фирми са тези, които осигуряват работа за далеч повече хора от местното население.

Тук обаче идва и един от най-сериозните проблеми – зад маската на грижовни работодатели стоят престъпни структури, които изнасят нелегално танзанитите и обричат на неуспех опита за изграждане на стабилен икономически отрасъл.

Правителството се опитва да наложи контрол върху незаконната търговия, но в немалко градове от години съществуват улични пазари за покупко-продажба на скъпоценните минерали. Черният пазар води до сериозни колебания в цената и насилие.

При все това има компании, които извършват законен и доходоносен износ. Въпросът е защо скъпоценен камък, който е 1000 пъти по-рядък от диаманта, се продава на по-ниска цена и не е толкова популярен?

Специалисти обясняват, че към момента танзанит може да бъде открит сравнително близо до земната повърхност, но скоро ще се наложи да се копае надълбоко – разходите по добива ще се увеличат значително и продажната цена ще скочи.

Към момента годишните продажби на танзанит са за около 50 милиона долара. За същия период се продават диаманти за 12 милиарда!

До голяма степен тази колосална разлика се дължи на факта, че повечето хора просто не знаят какво е танзанит.

Това е проблем, който може да се реши само с глобална маркетингова кампания, оглавена от правителството на Танзания.

Властите трябва да направят повече, за да защитят легалния бизнес и да подсигурят подобаваща пазарна среда за най-уникалното съкровище на страната. Съкровище, което може да преобърне съдбите на милиони хора, не само в Танзания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
6
 
! Отговори
L. преди 8 години
Изключително скъп минерал, добре че въобще не се търси.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че диамантите се ползват за рязане, не са просто украса на нечии пръст. Златото и среброто също си имат своите предназначения.
13
4
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
в статията изпускат една "малка" подробност - почти всички скъпоценни камъни днес могат да се синтезират сравнително лесно, но диаманта се синтезира трудно. на практика с големина и чистота за бижута излиза по-скъпо от природния. затова диаманта си държи цена, а рубините са паднали спрямо преди 100 години.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ушанките налазиха и тая статия която не е в тяхната компетенция. Изкуствени диаманти се правят навсякъде,но те не са толкова ценни колкото добитите от мина. Цената на изкопаните от земята е много по-висока, въпреки че синтезираните са по-чисти и могат да се докарат на различни цветове.Казано накратко:Путларах акбар !
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всяко нещо става скъпо, тогава когато хората му намерят подходящо приложение, и то по скъпо когато е рядко срещано в природата. Преди много столетия тези дрънкулки не са имали никаква стойност за човека. Било е време когато храната е била най ценното и скъпо нещо. Между другото човекът днес създава доста продукти от които няма никаква полза, нямат никакво приложение, но струват доста пари. Но колкото по цивилизован е човек, толкова по глупави и необясними постъпки извършва.
10
2
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 8 години
По същата логика - каква е екзистенциалната нужда от интернет и защо се мислиш за нещо повече от останалите, след като го имаш?Вземи да пораснеш - пазар за диаманти е имало, има, и поне за момента - ще има. Тези, които ги купуват, явно знаят защо го правят.Така че остави "екзистенциалните" дрънканици за самотните ти часове в тоалетната. По твоята логика нито спортни коли щеше да има, нито къщи за милиони. А то не само, че ги има, ами и се избиват за тях.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Диамантът не случайно е толкова скъп.Нека да видим дали танзанитът издържа на времето (изтъркване, носене, влага и т.н.) и чак тогава да говорим колко е по-скъп. Иначе такива истерии за минерали е имало много пъти в историята.За момента това прилича на спекуланти, опитващи се да създатат пазар. Да видим дали ще стане.
8
7
 
11
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Мълчете си бе абдали, сега ще дойдат да Ви "демократизират" заради тези камънчета. А и руснаците отдавна имат технология за създаване на изскуствени диаманти, така, че може само да си покриете дънота на аквариума с тях, за друго не стават..
7
1
 
10
 
! Отговори
хммм преди 8 години
на мен това на снимката ми прилича на парче стъкло, което сте качили. Ако го видя на улицата най-вероятно ще го сритам колкото сила имам и то с десния крак.
6
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-грозна картинка на Танзанит не можеше да бъде избрана!!!! Ако това е изобщо танзанит а не парче колофон!А този Танзанит е твърд 6.5 по скалата на МОС! Дори аметиста е по твърд от него той е твърдост 7За сравнение диаманта е твърдост 10 по скалата на МОС!Статията е писана за отбиване на номера!
5
4
 
13
 
! Отговори
ASD преди 8 години
За танзанитите не знам, но отдавна има метод за получаване на големи синтетични диаманти, при което тяхната цена е напълно необоснована, защото синтетичните са много евтини.
4
2
 
61
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 8 години
А бе яз веднаж в кръчмата викам на другите-а бе едно време дедо ми разпраяше че неговия дедо заровил едно гърне с пендари на плитко нейде в нашта нива ама нали съм дрът та не мога ги намера бе...и на другия ден идат две момчета с един трактор и викат -дедо дай ти помогнем си изореш нивата бе-ей тъй да са не мъчиш и кат почнаха за три часа я опрайха ама кат си тръгваха нешто за майка ми разпраяха ама яз нали съм глух и нищо не разбрах ама инак добра работа свършиха де инак щех я копам цела неделя
3
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
90% от добиваните диаманти се унищожават нарочно за да бъде цената висока, едва ли танзанитът ще стане по-скъп от диаманта обаче.
2
7
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само *** могат да се въодушевяват от някакви камъни. Кому са нужни и каква е жизнената роля за човечеството, това е радост само за хора които мислят, че притежавайки диамант са нещо повече от останалите, което е само една еснафщина. Ще дойде време и хората ще изтрезнеят от изкуственото опиянение към ненужни вещи.
1
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Диамантите не са редки въобще. Работата, е че има картел който нарочно ограничава наличността за да може цената да се покачи. Отделно има и други глупости като "кървави диаманди"...Потърсете в Google за "De Beers"