Да пийнем, да палнем - защо си "ходят" двете?

Учените взеха нещата в свои ръце и намериха отговор на загадката
Обновена: 30 окт 2015 13:21 | 30 окт 2015 13:18,
16
Да пийнем, да палнем - защо си "ходят" двете?
Снимка: архив Reuters

Ако някога сте стъпвали в бар, а най-вероятно сте, без съмнение сте наясно, че има хора, които не могат да палнат цигара без да консумират любимото си питие.

Въпросът защо пиенето и пушенето толкова си ходят занимаваше хората десетилетия. Затова учените взеха нещата в свои ръце и решиха да се заемат с въпроса.

Така учените от университета в Мисури намериха отговорът. А именно - на хората им се пуши, когато пият, защото никотинът неутрализира приспиващия ефект на алкохола, пише БТА.

В това се крие и причината пушачите да пият повече от непушачите.

Тютюнопушенето допринася много за развиване на алкохолизъм, като повече от 85 процента от алкохолиците са също зависими и от никотин. От предишни изследвания е известно, че никотинът и алкохолът взаимно допринасят удоволствието да се увеличи, като активират зоната на удовлетвореност в мозъка.

Учените от университета на Мисури се надяват изследването им да помогне при лечение на хора със зависимости, както и на хора с психични разстройства като шизофрения, които често пушат прекалено много.

"Като познаваме реакциите, които се появяват, когато хората пушат и пият, може да успеем да ограничим пристрастяването към алкохол и никотин" - каза д-р Такар от екипа, цитиран от "ДейлиМейл".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Готино преди 8 години
До they call himНапълно съм съгласен с теб!
12
1
 
1
 
! Отговори
от Въпрос преди 8 години
Това което искам да кажа е, че не видам с какво марихуаната е по-вредна от алкохола. То и ефекта е горе долу подобен. А със този аргумент дилтрите за почват да зарибяват децата в училище към твърдата дрога. А тя вече е опасна. Помня в училище няколко хлапета как се пристрастиха полека лека и стигнаха до хероин накрая. Тъжна история.Това което искам е държавата да легализира Марихуаната, да сложи акциз и контрол, за да не се налага хлапетата да я купуват от кварталния дилър на дрога.
11
0
 
2
 
! Отговори
they call him преди 8 години
Готино,явно това е естественият път. С различните години, различни разбирания.А и може би в един момент става като с цигарите-просто навик. Убеден съм, че си искрен в това, което казваш, защото имам познати, които точно така спряха да пушат.Успех, не на синтетичната дрога-тя убива!Да на консумирането на алкохол и тревица с МЯРКА !Не на цигарите - най-тъпият "kick",който нещо може да дава,а струва и вреди много.(пушач).Успех. Не бъдете 'хейтъри' и мързи.
10
2
 
3
 
! Отговори
от Въпрос преди 8 години
Като ученик и като студент пафках тревица. - по купони, партита и излизане с приятели.Не мога да кажа че съм бил кой-знае колко редовен пафкач(макс 3-4в месеца )После завърших и спрях да пуша и пия. Знаете как е, работа семейство..,партитата приключват. За последно пуших на морето през миналото лято. Бяхме се събрали с приятели от старата компания, знаете как е.Рабоя в софт. фирма. Тревата нито ме пристрасти нито ми попречи на кариерата или в семейството.А някой колеги още пафкат 1-дваж седмич.
9
0
 
3
 
! Отговори
Готино преди 8 години
До they call himТака е всичко зависи от мярката поради тази причина и започнах постепенно да намалявам количеството брой пушения на ден,седмица,а след това и,като цяло,но лошия ефект си оставаше..Спирах постепенно и общо взето всичко се случи по естествен начин..Явно се е получило някакво натрупване :)
8
2
 
2
 
! Отговори
they call him преди 8 години
Съгласен съм с отрицателните последици от ежедневна употреба, водеща до резистентност.Но споменах за мярка. Ако пушиш дълъг период от време, значи трябва да си усвоил как да пушиш - не всеки ден, не по няколко пъти на ден и т.н.Всичко е в мярката. Представи си да пиеш алкохол така, както си пушил десет години, че ако ще и най-хубавото винце да е?
7
0
 
5
 
! Отговори
Готино преди 8 години
Пуших масури редовно около 10 години и като цяло приятния ефект се замени с чувство на параноя,тревожност и зацикляне :) Затова реших да спра..От година и нещо не употребявам и ми е много по-добре,като изключим проблеми с безсънието от време на време..Много по-добре си е да удариш едно хубаво вино след работа..(и аз съм юрист)
6
7
 
4
 
! Отговори
they call him skunka преди 8 години
до Бай ХойМного ги обичам дървени философи като теб.Типичен българин-знае всичко.Само че пропускаш, че шизофренията зависи от много СУБЕКТИВНИ фактори.Не съм сигурен, ако пушил трева всеки ден и пиеш алкохол всеки ден, кое е по лошо? Всичко е в мярката и в моментите. Аз примерно пуша от 7 години, всеки ден, взех си матурите с отличен, влязох право, завърших го, сега си карам стажа и след работа си пафкам един джойнт, а не се напивам като НОРМАЛЕН казак, гот ит?.....селянин.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Авторът май е обърнал първото изречение - по-скоро не могат да консумират любимото си питие, без да палнат цигара. Иначе ако всеки път, когато "пална" консумирам и любимото си питие ще стане мазало :)
4
0
 
6
 
! Отговори
they call him skunka преди 8 години
е как защо, познай. Парите от разпространението на наркотици -2/3 от печалбите отиват в "чадър" от закона. Като я легализират, кой ще плаща за покровителстване?..и надали ще плащаме по 25 лв/г на дребно.
3
7
 
10
 
! Отговори
Въпрос? / Съждение преди 8 години
Цигарите и алкохола са в пъти по вредни от Марихуаната.Питам:Защо пушенето на трева е престъпление, а консумацията на цигари и ракия не е?
2
1
 
7
 
! Отговори
sue преди 8 години
Един приятел казваше, за да спра да пуша, трябва да спра да пия. като спра да пия ще спра да ходя по жени. Абе, а по-добре да си пуша.
1
1
 
14
 
! Отговори
сина преди 8 години
освен да пия, когато пуша най-обичам и да поебнем нещо