Продадоха статуя на Хитлер за рекордните $17,2 млн.

На нея фюрерът е изобразен коленичил, моли се
9 май 2016 15:00, Елка Василева
8
Продадоха статуя на Хитлер за рекордните $17,2 млн.
Снимка: БТА

Статуя на Хитлер от Маурицио Кателан бе продадена за 17,189 милиона долара - световен рекорд за италианския скулптор и художник, на търг на аукционната къща Christie's в Ню Йорк, предаде Франс прес.

Провокативното произведение на изкуството се нарича "Той" и бе оценено предварително на 10-15 милиона долара. Статуята от восък и смола изобразява Фюрера да се моли коленичил.

55-годишният Кателан, известен със своята провокативност, довери, че е искал да унищожи своята творба и си е променял мнението по въпроса хиляди пъти.

Предишният рекорд за произведение на италианеца - 7,9 милиона долара или над два пъти по-малко от сегашната сума - датираше от 2010 г. То представлява негова скулптура автопортрет, на която той излиза от земята.

"Художниците почти никога не са захващали с темата за Хитлер", за разлика от киното, коментира преди началото на търга Лойк Гоузър, вицепрезидент на отдела на Christie's за следвоенно и съвременно изкуство.

Той отбеляза, че статуята, която определи като изключително въздействаща и загадъчна, би се продала много трудно преди няколко години.

Творбата на Кателан бе "звездата" на тематична вечер на Christie's, озаглавена "Обречени на провал", пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все още се намират ценители. Това е добре.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ха, името му се санкционира в този сайт?! какво е това отоншение към едно обикновено име, дай да забраним и името Адолф, някой ще забранят името Сталин, Ленин ... после и Осман, че и той е изколил много българи, а па Чърчил щото ни е бомбардирал, накрая ще останат само Иванчовцитеебати цензурата
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** винаги е продавал.
1
8
 
5
 
! Отговори
Св.Петър преди 7 години
моли се ама милост няма...пък и той специално не я заслужава

Спонсорирани публикации