Отвориха гроба на Христос за първи път от 500 г. насам

Учените ще видят върху какво е било положено тялото му
28 окт 2016 10:33, Елка Василева
86
Отвориха гроба на Христос за първи път от 500 г. насам
Снимка: National Geographic

Археолози свалиха каменната плоча на гроба на Исус Христос, който се намира в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, пише National Geographic.

Реставратори, работещи в църквата, разкриха каменното ложе, върху което е бил положен Исус Христос след разпъването му на кръста.

За първи път от векове насам учени разкриват гроба на Христос. Той е бил покрит с мраморна облицовка поне от 1555 г. насам, а вероятно и преди това.

"Мраморната покривка на гроба бе премахната и ние се изненадахме от количеството материал под нея", казва археологът Фредерик Хийбърт. "Научният анализ ще продължи дълго време, но най-сетне ще може да видим оригиналната скална повърхност, върху която според библейската история е било положено тялото на  Исус Христос".

Според християнските предания след разпъването на Исус от римляните тялото му е било положено върху "погребално ложе", изсечено във варовикова пещера. Християните вярват, че Христос е възкръснал след смъртта си, а жените, които дошли да помажат тялото му три дни по-късно, не го открили.

Това погребално ложе понастоящем е заградено в малка структура, известна като едикула (от латински aedicule - "малка къща"“), която за последен път е била възстановявана през 1808-1810 г., след като е била увредена по време на пожар. Едикулата и вътрешната гробница в момента се реставрират от екип учени от Атинския национален технически университет под ръководството на професор Антониа Моропулу.

Разкриването на погребалното ложе дава на учените безпрецедентна възможност да изследват оригиналната повърхност на считаното за най-свято място за християните. Анализ на оригиналната скала може да им даде възможност да научат повече не само за оригиналната форма на погребалната камера, но също и как се е развивало мястото, откакто за първи път е било идентифицирано от Елена, майката на римския император Константин през 326 г. сл. Христа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
20
 
5
 
! Отговори
Аллах Акбар преди 7 години
уважаеми 48 , я ми посочете едно населено място където християнството не е наложено с проливане на кръв?!?!Напротив ! Исляма никъде не е налаган със сила. Това са измислици.Факта е "роба на Христос. Той е бил покрит с мраморна облицовка поне от 1555 г."Не е ли било османска територия?Една историческа истина, която не е много известна е, че в онези времена ,турците по много хитър начин са "канели" българите които са нямали земя за обработване да приемат исляма и да им се предостави земя.Голям процент в Родопите и в останалите части на България са приемали и след това са се срамували пред своите
44
1
 
16
 
! Отговори
истината е тази: преди 7 години
Бог е в нас и ние сме в него ...И Бог е само Един, но хората го славят с различни имена ...
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като е възкръснал и тялото му не е там какво ще изследват а ако е там значи не е възкръснал.
42
8
 
1
 
! Отговори
з н а й к о преди 7 години
Брат Иисус не е издържал на напрежението, да притежава тази огромна сила. Затова е разбутал сергиите на търговците (предал се е), но брат Антихрист ще устиска. И ще поеме контрола над човеците!!
41
4
 
24
 
! Отговори
Revolution_ преди 7 години
ТРЯБВА ДА СМЕ БЛАГОДАРНИ НА НАШИТЕ ПРЕДЦИ ЗА ЗАПАЗВАНЕТО НА НАШАТА ХРИСТИЯНСКА ВЯРА. ТРЯБВА ВСЕКИ БЪЛГАРИН ДА ПОЧИТА ХРИСТИЯНСТВОТО КАКТО РОДИНАТА СИ!!! ЗАЩОТО ТЕ СА СЕ БОРИЛИ ЗА НАС НИЕ ДНЕСКА ДА НЕ СМЕ С ДРУГА ВЯРА И С ДРУГИ ИМЕНА ОСВЕН ХРИСТИЯНСКИ!!! СЛАВА НА ХРИСТИЯНСКАТА ВЯРА И БЪЛГАРИЯ!!!
40
5
 
15
 
! Отговори
Вярващ преди 7 години
До войнстващ атеист:Ти срещу Кого воюваш? Срещу Кого тръгваш? Нас християните нищо и никой не може да ни победи, защото с нас е Бог! Remember - с нас е Бог! И да се напъвате, и хапчета да взимате - пак няма да успеете, защото с нас е Бог. Нито 5-вековното турско робство успя, нито комунизма (оня войнстващия), защото с нас е Бог! Do you understand now?
39
4
 
10
 
! Отговори
Атлас преди 7 години
Абе нискочели индивиди,ама вие найстина ли си мислите че няма БОГ????????Даже и го обиждате????Очаквайте изненада във сетния си ден,изненада ама ПЪЛНА......
38
0
 
8
 
! Отговори
иван преди 7 години
ТОВА Е БОГОХУЛСТВО
37
3
 
14
 
! Отговори
Православен преди 7 години
Христос е Богочовекът, Който заради нас човеците и заради нашето спасение бе разпнат на Кръста и възкръсна в третия ден. Истината НЕ МОЖЕТЕ да я промените, но можете сами себе си да осъдите на вечни мъки с тези ваши богохулства и неверие.И още нещо: Християнската вяра не се налага насила. Това не е като исляма. Но има ад и там слизат невярващите и тия, които грешат и не се каят.
36
1
 
26
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Защо триете коментарите на хистияните,а тези на този с Акбара ги оставяте?
35
9
 
6
 
! Отговори
Аллах Акбар преди 7 години
61-годишна баба в Русия бе обявена за мъртва след две проверки на лекари от тяхното Пирогов. Людмила Стебилтская се *** с всички, тъй като на два пъти възкръсва. Не знам какво се е случило. Знам, че се събудих в моргата и бях измръзнала. Дадоха ми чай да се стопля, а аз исках да хапна нещо сладко, защото се чувствах изключително слаба, признава Людмила, която може спокойно да изиграе главната роля в новата реклама на сникърс. Дори си го представяме как се събужда в моргата, а лекарят й казва: Не си ти, когато си гладна.
34
6
 
4
 
! Отговори
джедай преди 7 години
Eskimo: "Ако аз не знам за Бог и за грях, ще отида ли в ада?" Priest: "Не, не, ако не знаете." Eskimo: "Тогава защо да ми каза?
33
1
 
10
 
! Отговори
не преди 7 години
До джедайне богохулствай. Просто не го прави.
32
17
 
6
 
! Отговори
джедай преди 7 години
вижте ся, всеки може да си каже че в някаква пещера бил положен мъртвец и после възкръстнал. въпроса е на каква дрога е бил в тоя момент. Това че са минали хилядолетия не го прави по-достоверно. няма душа няма рай, няма ад, помежду другото измислен от въпросният Ишо мшикха аллаха- произнесено на неговият роден език, да, точно така "аллаха" на арамейски значи бог. така че това си е тяхно, ние нито сме евреи нито арамейци, да си проверяват празната пещера колкото искат. нищо няма да намерят там.
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Аллах АкбарНе откриваш топлата вода, но съзнателно и удобно пропускаш фактът, че и хриситянството, и юдаизма, и исляма имат общи корени и възникват като алтернативи на доминиращащата към онзи момент официална доктрина, като с времето и мястото постепенно я изместват и заместват.И ако се вгледаш по-внимателно и безпристрастно във фактите около всяка една от тях, ще откриеш доста нелицеприятни неща, които никога не си знаел, но не е късно да научиш...
30
4
 
3
 
! Отговори
версия преди 7 години
В началото е имало само един континент. Възможно е знанията в Египет да са дошли от хора, които са били или друга цивилизация или са живеели на друг континент, който действително е потънал. После идва Христос и проповядва неща, които са свързани с духовните закони, всички религии общо взето проповядват едни и същи духовни закони. Лошото е когато човечеството ги използва срещу себе си. Хората говорят различни езици и пророците им са различни. Това как различните общества прилагат тези закони е
29
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ажи-речи 100% от специалистите по систематична теология са съгласни, че реално Исус надали е съществувал,"Реален човек, който е ходил по вода и е превръщал вода във вино, може да е съществувал. Това са били популярни фокуси на пътуващи илюзионисти тогава. Дори да е бил разпънат. Има версия, че приятелите му са подкупили римски войник да го обяви за мъртъв само след шест часа, а после са го измъкнали и са избягали с него. Философията му със сигурност идва от будизма, не от Стария завет.
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Аллах Акбарда ти изгорят ръцете дано!!!Дявол,с дявол...
27
28
 
7
 
! Отговори
Аллах Акбар преди 7 години
Самото християнство е заченато от грях( Не прелюбодействай !) А какво е станало. Бог отишъл(въпреки че не е бозайник) и оплодил първата семейна жена и сложил рога на мъжът и. После доброволно се оттеглил в старчески дом и доброволно предоставил двоя трон на наследника си Исус. А Исус яздил магаре :) Де и поповете по света да яздят магарета вместо скъпи лимозини. :)Питал съм се ИД се финансира от петрол,а християнска държава Ватикана как се финансира? Някой запознат ли е?Нищо не произвежда а разполагат с пари...явно и като прелюбодейството на Бог и това е божие дело.. :)
26
24
 
3
 
! Отговори
Турчин преди 7 години
Имам приятелско семейство. 20 опити за създаване на потомство и нищо. Ах да знаете само как вярват в Бог! Малиии. Да ама нееее. Мразят религиите. Трябва да си ептен ***, че ако ти се случи нещо кофти и да вярваш още. Аз и без кофти не вярвам.