Отвориха гроба на Христос за първи път от 500 г. насам

Учените ще видят върху какво е било положено тялото му
28 окт 2016 10:33, Елка Василева
86
Отвориха гроба на Христос за първи път от 500 г. насам
Снимка: National Geographic

Археолози свалиха каменната плоча на гроба на Исус Христос, който се намира в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, пише National Geographic.

Реставратори, работещи в църквата, разкриха каменното ложе, върху което е бил положен Исус Христос след разпъването му на кръста.

За първи път от векове насам учени разкриват гроба на Христос. Той е бил покрит с мраморна облицовка поне от 1555 г. насам, а вероятно и преди това.

"Мраморната покривка на гроба бе премахната и ние се изненадахме от количеството материал под нея", казва археологът Фредерик Хийбърт. "Научният анализ ще продължи дълго време, но най-сетне ще може да видим оригиналната скална повърхност, върху която според библейската история е било положено тялото на  Исус Христос".

Според християнските предания след разпъването на Исус от римляните тялото му е било положено върху "погребално ложе", изсечено във варовикова пещера. Християните вярват, че Христос е възкръснал след смъртта си, а жените, които дошли да помажат тялото му три дни по-късно, не го открили.

Това погребално ложе понастоящем е заградено в малка структура, известна като едикула (от латински aedicule - "малка къща"“), която за последен път е била възстановявана през 1808-1810 г., след като е била увредена по време на пожар. Едикулата и вътрешната гробница в момента се реставрират от екип учени от Атинския национален технически университет под ръководството на професор Антониа Моропулу.

Разкриването на погребалното ложе дава на учените безпрецедентна възможност да изследват оригиналната повърхност на считаното за най-свято място за християните. Анализ на оригиналната скала може да им даде възможност да научат повече не само за оригиналната форма на погребалната камера, но също и как се е развивало мястото, откакто за първи път е било идентифицирано от Елена, майката на римския император Константин през 326 г. сл. Христа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
18
 
17
 
! Отговори
Доктора преди 7 години
Невежеството и ниската обща култура е най-плодородната почва за развитието на всички религии. И това е основния проблем на човечеството. Седете и чакайте помощ всвише!!!!!!!!!!
4
30
 
12
 
! Отговори
Доктора преди 7 години
Голям праз......За кой има значение това. За вярващите абдали.......
3
10
 
42
 
! Отговори
vivian преди 7 години
Истински завиждам на хората, които участват в това изследване - имат изключителната възможност да се докоснат до божественото чудо. Невероятно е! Бог да е на помощ на всички ни, да ни пази от зло и беди!
2
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, божията врата се отвори! Всеки от вас има грях! Господ няма да подмине никой! Дойде времето на страшния съд!
1
12
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Покайте се, защото наближи царството небесно."Аз съм пътят и истината и животът."Иисус Христос- Бог и Спасител на човеците.

Спонсорирани публикации