"Ксенофобия" – дума на годината

Търси се в онлайн речник заради бежанците, изборите в САЩ...
28 ное 2016 18:55,
19
"Ксенофобия" – дума на годината
Снимка: Архив, Reuters

"Ксенофобия" стана дума на годината на онлайн речника Dictionary.com, съобщи Асошиейтед прес.

Гласуването за излизане на Великобритания от ЕС, полицейското насилие срещу цветнокожи младежи, кризата със сирийските бежанци, правата на транссексуалните и кандидатпрезидентската надпревара в САЩ - всичко това предизвика дебати и повиши търсенето на думата в речника, каза лексикографът Джейн Соломон.

Определението на думата в речника е "страх или омраза към чужденци, хора от различна култура или непознати". Съставителите му планират да го разширят със страх от или нехаресване на "обичаи, облекло и култура на хора с различен произход от нашия".

Думата навлиза в английския език чак в края на 19-и век. Корените й са две гръцки думи - "ксенос" и "фобос", които означават съответно "непознат или гост" и "страх или паника".

Речникът Dictionary.com избира дума на годината от 2010 г. на базата на броя на търсенията и на мнението на неговите експерти, като се започне от лексикографите, през маркетинговите екипи до генералния директор Лиз Макмилън.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Чукча преди 7 години
До АнонименНаистина ли си *** или просто отвътре ти идва?
11
0
 
12
 
! Отговори
Хех преди 7 години
Скоро ще му се види края. Вече и Франция е изгубена за ЕвроUSлизачите, но нашите "независими" медии не казват как французите изритаха Оланд и компания. Скоро вероятно същото ще стане и в Германия. Нали уж нямаше цензура? Нали при бай Тошо имаше а сега няма?
10
0
 
15
 
! Отговори
Тръмпинатор преди 7 години
"Ксенофобия" - рационална реакция и съответстващо отношение към наплив от нежелани нелегални имигранти, между които наркопласьори, сводници, терористи и прочее ***.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е ли ясно,че бежанците са активни " цветни и нежни революционери",известни още от събитията в Унгария-1956г,Чехословакия- 1968г,Полша-1981г,ГДР-1989г ,България-1996 г, Украйна - 2014 г и т.н.,бойци на Финансовия Интернационал срещу националните държави?
8
0
 
12
 
! Отговори
Аз преди 7 години
А пък патриотиаъм, обич и уважение към родните ни традиции които тези бежанци погазват, мръсни думи ли са ?
7
0
 
12
 
! Отговори
123 преди 7 години
Как да не съм ксенофоб, като тъщата се казва Ксения.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези от dictionary имат чувство за хумор...макар и черен!
5
0
 
17
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Няма нужда да мразим мигрантите-това е лошо!Напълно достатъчно е просто да не ги допускаме по никакъв начин,без излишни емоции.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми и те също са ксенофоби.Ние по-долнопробни хора ли сме от тях за да нямаме право да сме ксенофоби.Аз нямам нищо против,че на 15 години имат по 3-4 деца.Но не ми харесва да ме наричат ксенофоб и нетолерантен нацист когато техните деца почнат да умират щото изведнъж се оказва,че безработни неграмотни родители не могат да имат доходи на банкови директори.О,чудо.И мерцедеси няма за всички,жените и момичетата в европейските градове им се съпротивляват когато почнат да ги изнасилват.Тц,тц,тц
3
0
 
25
 
! Отговори
не е за смЕх преди 7 години
Да разбирам ли че за в бъдеще всеки който не е съгласен да му натресат някой в къщата ще бъде обявен за ксенофоб???
2
1
 
18
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Толерастия звучи по-актуално:) ксенофобията между другото е естествено състояние при хората от как свят светува, освен това не се ограничава до раса или сексуална ориентация. В САЩ има сериозни опити това да се подтисне чрез облъчване от ранна детска възраст, но явно не се получава особено успешно..
1
3
 
32
 
! Отговори
Чукча преди 7 години
Ти си ксенофоб ако не искаш да изнасилят или убият приятелка/дъщеря/жена ти.Ти си ксенофоб ако не искаш да бачкаш на три места за да храниш петима мюсулмани и шестима *** и трима ***.Ти си ксенофоб и заради това, че употребяваш забранени думи като мюсулманин, *** и ***.