Пасаж дьо Гоа – красив път, погълнат от прилива

Този невероятен феномен се случва след пропадането на платото в района
10
Пасаж дьо Гоа –  красив път, погълнат от прилива
Снимка: Amusing Planet

Пасаж дьо Гоа е един невероятен, направо изумителен път. Намира се в залива Бурньоф, свързващ остров Ноамутие с континенталната част на департамента Вандея във Франция.

Интересното при този път е, че той изчезва от лицето на земята два пъти дневно.

В продължение на час-два приливът поглъща Пасаж дьо Гоа като го скрива напълно от погледа. Алеята, тротоарите, паркингите изчезват, потопени под вода.

Понякога водата залива пътя на дълбочина около метър – метър и половина. Но в други случаи, в зависимост от това кое време на годината е, пътят може да остане потопен под цели 4 метра дълбочина. Тогава става абсолютно неизползваем.

Съществуват обходни маршрути около Пасаж дьо Гоа, които позволяват свободното придвижване, но пътят е предпочитан от мнозина заради атрактивността си. Къде другаде бихте могли да се разходите по потапящ се под водата път?

Пасаж дьо Гоа е дълъг 4,5 км. През 18-ти век е бил много по-дълъг, тъй като старите диги били поставени далече от брега.

В миналото единственият начин да се стигне до континенталната част на брега било с лодка. С течение на годините обаче брегът събирал тиня, която формирала естествено възвишение, позволяващо на хора и животни да прекосяват водите и да стигат до острова.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това прилича на магистралите на баце водещи в нищото, само дето ги няма дупките!
5
3
 
1
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
Дори не ми говори за Ц класа. Те и откъм чистачки са икономични. Моята е с една чистачка а твоята жигула е с две. Аз плащам 3 лева и карам кола а ти плащаш 6 лева да ти е чисто стъклото и караш... кeнеф
4
2
 
1
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
До АнонименЧистачката на Ц класата е 3 лева, бананче. Поне аз на моята Ц класа това купувам. Така че в чистачки потъват парите а в друго
3
1
 
5
 
! Отговори
SD преди 7 години
Сега трябва да спрем движението на Луната и Слънцето , че да няма приливи и отливи .
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Супер, сега си имат красива рампа за спускане на лодки.
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Водата не го ли отмива? Щото в България като завали дъжд и водата отмива тротоарите, дето Фандъкова ги е правила миналата година.

Спонсорирани публикации