Слоновете – бозайниците, които страдат най-много от безсъние

Тези животни спят само по 2 часа на денонощие
2 мар 2017 13:23, Елка Василева
2
Слоновете – бозайниците, които страдат най-много от безсъние
Снимка: архив, Reuters

Африканските слонове в природата спят средно едва два часа на денонощие и често остават будни в разстояние на близо 48 часа, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Това ги превръща в бозайниците, които страдат най-много от безсъние.

Редица проучвания за свързаните със съня навици са извършени върху слонове в плен. Резултатите показаха, че тези животни спят около 4-6 часа на денонощие. Учените обаче не успели ясно да разграничат периодите на отдих и на активност.

За целите на новото изследване учени от университета Витватерсранд в РЮА следили 35 дни две слоници от стадо слонове в националния парк Чобе в Ботсвана.
Слониците били снабдени с устройства, напомнящи часовници Actiwatch и имплантирани в хоботите им - най-мобилната част на тези животни, когато са будни. Двете слоници били снабдени също с нещо като колиета с жироскопи, за да се следи дали спят прави или легнали.

"Изследването разкрива, че в естествения им хабитат дивите слонове спят само два часа на денонощие - заяви ръководителят на изследването Пол Мейнджър. - Става въпрос за най-краткия сън сред изследваните бозайници, който може да е свързан с голямото им телесно тегло."

Няколко пъти по време на наблюденията слониците дълго будували, понякога в разстояние на 46 часа, като се придвижвали на разстояние от около 30 километра, вероятно за да избегнат бракониери или лъвове. Освен това спели само 1 час на земята веднъж на всеки 3-4 дни. През останалото време спели прави.

Това вероятно намалява възможностите за парадоксален сън, известен също като сън с бързи очни движения и свързан със сънища, отбелязаха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.

/БТА/
 


2
Още по темата: безсъниеслонове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
man преди 1 година
"страдат" е силно казано, по-скоро са приспособени за малко сън, това е резултат от селекция и невероятно постижение на вида им. Прочетете и за албатроса, там става още по-интересно