Спим по-малко тази нощ... ето някои полезни трикове!

Експерти съветват как по-лесно да преминем към лятно часово време
Обновена: 25 мар 2017 18:13 | 25 мар 2017 18:01, Венцислава Вельова
13
Спим по-малко тази нощ... ето някои полезни трикове!
Снимка: Flickr

Ако се ужасявате от преминаването към лятно часово време, ето няколко съвета от експерти как да го направим по-безболезнено.

Още по темата

Вечерайте по-рано

Сънят зависи от апетита. Опитайте се да вечеряте по-рано, ако искате да поспите повече, още преди смяната на часовника. 

Нюйоркският невролог д-р Родригес обяснява пред "ABCNews", че ако вечеряме 1 час по-рано, това ще ни помогне да си легнем по-рано.

"Нашият циркаден ритъм съвпада с времето, в което ядем", обяснява той. "Трябва да напаснем времето, в което спим, с времето, в което ядем".

Циркадните ритми са цикли на физическите, психическите и поведенческите промени. Траят приблизително 24 часа и ни казват кога трябва да си легнем да спим, както и кога да станем, без да използваме будилник. Те са основна част от живота на всеки човек. Макар да са свързани с биологичния часовник, не са точно едно и също. Биологичният часовник контролира циркадни ритми и представлява взаимодействащи си молекули в клетките, пише Нова тв.

Използвайте Лайтбокс

Превъртайки часовника с час напред, ще се радваме на повече светлина в края на деня. За сметка на това, ще ставаме по време, когато още не се е разсъмнало напълно. Д-р Родригес обяснява, че слънчевата светлина помага на тялото да се събуди. Така че дните след преминаването на лятно часово време ще бъдат по-трудни за хората да се събудят.

Така че хората, за които ставането сутрин е наистина много трудно, могат да използват аларми, които освен звука, светват плавно.

Следобедна дрямка

Ако не можете да си легнете рано вечерта, когато започне лятното часово време, може да поспите на обед, така че да не се изчерпате физически на следващия ден.

Известният експерт по медицина на съня от Харвардския универиситет Чарлз Чейзлър казва, че много хора не могат да си легнат по-рано.

"Много хора си лягат в обичайното време и така губят един час на сън, което засяга много различни физиологични системи от тази загуба на сън и преминаването на циркадния ритъм", обясни той. "По-трудно е да се поправи до ранните часове".

Той посочва още, че говорим само за един час, но той може да има сериозни последици за здравето ни. Рискът от инфаркт се увеличава с 5%, а катастрофите стават 17% повече.

Избягвайте електронните устройства преди лягане

Изкуствената светлина може да има силен ефект върху съня ви и начина ви на спане.

Експертите съветват хората, които не мога да спят, да се откажат от електронните устройства преди лягане, а този съвет е още по-важен на фона на влизането в лятно часово време. Д-р Чейзлър посочва, че намаляването на времето пред телевизора, компютъра или смартфона ще ни даде повече време за сън.

"Може да намалите яркостта на монитора или най-добре да го изключите", заявява д-р Чейзлер. Според него липсата на сън може да причини проблеми в имунната ни система, сърдечносъдовата, да наруши апетита ни.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 3 години
До до 123
Доколкото усещам, теб те мързи да си завържеш връзките на обувките, но с претенции... Много слаб "материал"...
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махнете я тази шиб...ния!!! Всяка година само тормозите хората с простотиии.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не свиквам лесно със смяната на времето!
Сега, сутрин вместо в леглото ми става в метрото.
6
2
 
5
 
! Отговори
до 123 преди 3 години
Работарю , слез от черешата !
5
11
 
9
 
! Отговори
123 преди 3 години
Мързеливци, ставането по-рано не се отразява много на организма! Мислите като абсолютно разглезени и мързеливи индивиди. Вместо да мислите как да спите повече, помислете какво да направите, че да се оправи тази държава! Мързелив и про*т народ! Все мрънкат, все недоволни!
4
4
 
16
 
! Отговори
потупване по рамото преди 3 години
Експертите да посъветват наведените с гръб към ЕС дyпетати и министри , очакващи погупване по рамото , просто да премахнат тазu uдuотuя , и няма да има нужда от никакви полезни и не дотам полезни глyпocтu.
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма ли да се намери поне един умен човек който да забрани тази промяна? Да се остави само Лятното време и да не се пипа. Баси инерцията, баси администрацията!
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напийте се кат' свини, хич няма и да забележите смяната.
1
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да се премахне това тъъпо сменяне на часовете и няма да има нужда от съвети.