Новата риза за един – радост, за друг – нещастие

Моден дизайнер се бори срещу експлоатацията на шивачките в бранша
10 апр 2017 12:37, Василия Пейчева
9

2190 гледания   |  Още видео
Историята на Жанин Глойер може да послужи за пример на всеки моден дизайнер. Преди години, докато е доброволец на хуманитарна мисия в Индия, вижда с очите си лошите условия, в които работят шивачките там. За да се противопостави на тази несправедливост, създава собствена модна линия и бизнес при съвсем различни условия за работещите.

"Имам привилегията да съм родена и израснала в Германия. Здрава съм и съм възпитавана в добро семейство. Помислих си: "Аз трябва да използвам тази привилегия, за да помогна на жените, които не са имали моя късмет". Най-лесният и практичен начин да го направя беше да основа компания, вместо да правя дарения, които ще помогнат за известно време, но няма да решат проблема в дългосрочен план", коментира модният дизайнер Жанин Глойер пред Bulgaria ON AIR.

Във фирмата на Жанин работят общо 16 жени и всички те са от Индия. Знае, че мащабът на направеното от нея е малък, но се надява да бъде катализатор на промяната. Вярва, че в 21-ви век отношението на работното място към жените не може да е като към робини.

"Условията в текстилния бранш там са много лоши. Работят извънредно, трудът им не е добре платен. Няма и никаква сигурност за жените, които работят без да подписват каквито и да било договори. В случай, че се разболеят или не могат да работят повече, те просто ще бъдат изхвърлени", обясни Жанин.

За да се променят условията на труд в текстилния бранш, Жанин вярва, че компаниите в модния бизнес трябва да променят своя подход. С основаването на своя собствен бранд, тя се опитва да бъде добър пример.
 
Жанин съветва самите потребители да подбират дрехите в гардероба си разумно. Защото докато купуваме поредната си риза, правим една компания по-богата, а жените, които работят в текстилния бранш - по-нещастни.

Какво е да правиш мода със сърцето си, разказват Милена Енчева и операторът Атанас Захариев.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
До анонимника 5 преди 1 година
"На когото не му оттърва, да не работи! Тези жени имат нужда от работата, за да не умрат от глад." - Ало, ти да не живееш в 19 век? Или избиваш комплекси за малоценност (т.е. да покажеш колко си велик)?
8
0
 
0
 
! Отговори
Дзъ преди 1 година
Ако озаптим консуматорските си апетити светът ще стане по- разумно място... не разбирам защо е нужно да имаш 70 ризи, като са ти необходими не повече от 15
7
0
 
1
 
! Отговори
богомилът преди 1 година
ЗАГЛАВИЕТО Е ИЗПИСАНО НЕГРАМОТНО!!!
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търговските и производствените предприятия не са благотворителни дружества. Ако държавите искаха да помогнат на тези хора, щаха да въведат минимална работна заплата или минимално почасово заплащане, но тогава бизнесът на тези шивашки предприятия
ще замре и работниците пак ще гладуват. Затова, бъдете благодарни за това, което имате и давайте децата си на училище!
5
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На когото не му оттърва, да не работи! Тези жени имат нужда от работата, за да не умрат от глад. В този смисъл работодателят им им прави услуга като ги наема въобще. Трябва да са му благодарни за това. На когото не му харесва - прав му път!
4
1
 
3
 
! Отговори
Трол Горянин преди 1 година
Лошото е че фирмите печелят пари на наш гръб , защото една риза произведена в БГ струва материалите плюс 1-1,50лв за работа , и в Германия се продава за 15- 20€ (етикетите с цените се слагат в цеха ) , за Индия въобще не ми се говори .
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до:1
Така е наистина.Във всеки един бранш се злоупотребява с човешкият​ труд!
2
1
 
2
 
! Отговори
originalM преди 1 година
имате ли версия без дублаж? на английски?
благодаря за линк
1
3
 
23
 
! Отговори
на баа ти фърчилото преди 1 година
индия-българия- условията същите- извънреден труд, заплата хич