Децата пресичат безопасно чак на 14 години

Два са факторите, които пречат на по-малките
Обновена: 22 апр 2017 17:40 | 22 апр 2017 14:58, Александър Попов
4
Децата пресичат безопасно чак на 14 години
Снимка: Булфото, архив

Децата могат да пресичат безопасно натоварена улица чак след като навършат 14 години, защото когато са малки възприятията и двигателните им умения са недостатъчни, съобщи в. "Дейли мейл".

За да развият тези умения, са им необходими повече от 10 години.

Учените от университета на Айова са работили с деца на 6, 8, 10, 12 и 14 години, както и с контролна група възрастни. Всеки участник е бил изправен срещу серия от автомобили, движещи се с 40 км/ч., каквато е обичайната скорост в жилищни райони.
Превозните средства са преминавали на интервал от две до пет секунди.

Резултатите показват, че при такива условия 6-годишните попадат в инцидент 8 процента от времето, 8-годишните - 6 процента, 10-годишните - 5 процента, 12-годишните - 2 процента.

При 14-годишните и възрастните няма инциденти. Дори най-малките деца са пресичали улицата бързо като възрастните, което означава, че скоростта на ходене не е причина да бъдат блъснати от кола.

Децата се затрудняват от две променливи при решението дали да пресичат. Първата са възприятията - как преценяват разстоянието между два автомобила, скоростта на идващата кола и разстоянието й от мястото за пресичане. Малките деца трудно взимат правилно решение за тези неща.

Втората променлива са двигателните умения - колко бързо стъпват от тротоара на улицата, след като е преминала кола. Те не правят това с точността на възрастните и им остава по-малко време за пресичане.


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
ля ля преди 4 години
всичко идва от родителя!!! внимание което децата за тяхно съжаление не получават!!
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България, обичайната скорост в жилищни райони е 70-80.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 14 са забили нос в телефона,турили са слушалсите на ушите и са на друг свят.Още по изненадващо и безхаберно се движат.Ако им направиш забележка,следва ,,К,ъф ти е проблема бе?"