Бутилираната вода – една от най-големите измами на века

Тя не се различа от чешмяната по качествен състав и показатели
4 май 2017 09:07, Елка Василева
47
Бутилираната вода – една от най-големите измами на века
Снимка: архив, Reuters

Чешмяната и бутилираната вода са практически идентични по отношение на качествения състав и здравословните показатели за мнозинството американци, съобщи "Сайънс алърт".

В някои случаи дори водата от чешмата, идваща от обществени водоеми, може да е по-безопасна, тъй като обикновено те се изследват по-често. Има редица причини да спрем да харчим за бутилирана вода.

Световната статистика показа, че хората пият приблизително 10 % повече бутилирана вода всяка година. Американците обаче консумират повече, отколкото останалите държави. Със забележителното общо количество от 48,5 милиарда литра или 148 литра на човек за годината американците пият повече бутилирана вода, отколкото мляко или бира. Миналата година за първи път консумацията й надмина и тази на содата.

"Бутилираната вода ефективно преструктурира пазара за напитки. Тя не е евтина. При средна цена от 1,22 щатски долара за 3,8 литра ние харчим 300 пъти повече за бутилирана вода, отколкото ако пиехме чешмяна", каза председателят на пазара за напитки в САЩ Майкъл Белас.

Ново проучване на американската Агенция за опазване на околната среда откри, че почти половината от бутилираната вода е от чешмата. Въпреки това качеството на течащата в дома ви вода се различава според района, в който живеете. Най-висок риск съществува, ако тя се черпи от частни кладенци.

Производството на бутилирана вода е също така обширен и изискващ много ресурси процес. Изследване, публикувано в сп. "Енвайърментъл рисърч летърс", установи, че за производството на консумираната от жителите на САЩ бутилирана течност през 2007 г. са били необходими около 32-54 милиона нефтени барела. Освен това за производството й е нужна повече вода - северноамериканските компании използват 1,39 литра, за да бутилират 1 литър от течността.

Така че, съветват от уебсайта, помислете добре следващия път, когато решите да си купите бутилирана вода.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
До 20 преди 7 години
Най-вероятно се дължи на завишено съдържание на някои от примесите. Нарочно казвам "примеси", за да избегна по-нататъшните лакърдии.Ако те интересува, влез в сайта на регионалната здравна инспекция и в тематичната секция за публикации потърси някакви периодични бюлетини/доклади/отчети за състоянието на питейната вода и потърси по местоположение. РЗИ-та извършват регулярен мониторинг и по принцип публикуват резултатите от изследванията. Но не всички. Поне така беше преди няколко години.
22
0
 
7
 
! Отговори
Вуйчо преди 7 години
Ами да им внасяме от Банкя. Пардон, Кока Кола вече купи извора.
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В статията има продуктово позициониране - ВиК
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ази примерно цепя от водата ураня и го заделям в килеря, за черни дни баце.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе пийте урановата вода с ръжда вътре, въобще не се различава от ботилираната вода. Вие за *** ли ни взимате бе?
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
... пък и няма уран :/
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато ходим до село, купуваме бутилирана. Там водата е толкова хлорирана, все едно наливаш айран, това не й е най-големия проблем. Най-големият проблем е че не можеш да се напиеш с нея. Пиеш, пиеш, надуваш се и пак си жаден. Нямам идея на какво се дължи това. Иначе не купувам бутилирана, където живея водата си е абсолютно ОК.
16
0
 
10
 
! Отговори
До 15 преди 7 години
Разстройството по време на почивка по Черноморието идва от къпането в морето, защото въпреки подмяната на канализация, обновяваването на пречиствателните станции и дълбокоморските зауствания, във водата все още се срещат кафяви акули.Наличието на зона с фекално замърсяване по трасето на водопровода само по себе си не е достатъчно за да се стигне до замърсяване на питейната вода. За да се случи, трябва да има режим на водоподаването, тръбите да са компроментирани във въпросния участък и други
15
8
 
11
 
! Отговори
alex преди 7 години
Тия дето са правили изследването могат да ме хванат за чeпа. Бутилираната вода, която купувам е минала обратна осмоза и озониране и просто си личи колко по-добра от *** дето тече от чешмата. Иначе това е за тъпите американци -там чешмяната вода освен всичко друго я пълнят и с отрова за мишки - Флуор, и сигурно са се загрижили, че стадото като пие бутилирана не си взима дозата, та пийте си чешмяна каот искате - тука има само хлор и тук там уран
14
2
 
17
 
! Отговори
!? преди 7 години
Купувате си една система за пречистване на водата , монтира се на крана от който ще ползвате за пиене - най-често в кухнята и хич да не ви е .
13
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е,като отидеш на почивка на нашето черноморие,няма как да пиеш от чешмата,защото там фекалните води са проникнали навсякъде,и се връщаш винаги с разстройство. така,че,на море ли си , - купувай. върнеш ли се в къщи - от чешмичката!
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До само да попитамОтговор А: Щото си си турил чешмата до нужникаОтговор Б: Сериозно. Заради старите стоманени тръби на сградната инсталация. Вътрешността им е изцяло запълнена с люспи ръжда, които придават на преминаващата през тях вода специфичен цвят, вкус и мирис
11
3
 
15
 
! Отговори
H20 преди 7 години
Просто си нямат си Девин янките ;-) Ако трябва сериозно да кажа. Тази от чешмата ми/ във Варна / има вкус на хлор и метални сплави. Отвратителна е! Поради тази причина купувам така наречената "изворна" тя поне е вкусна. Инак не знам дали има добри качества и характеристики и не ми пука даже.
10
8
 
7
 
! Отговори
Германеца преди 7 години
До ЕлемагАланкооолу, ти кога си пил чужбинска вода,не разбрах? Защо сравняваш между несравними неща? Да,мутрите държат каптажите за минерална, кой мери там,какво мери е отделен въпрос. Но пил ли си истинска минерална вода ? Reinsteiner, Adelholzener, Volvic, Apollinaris.... и т.н Пил ли си или само бръщолевиш глупости!
9
5
 
26
 
! Отговори
стерилен стомах преди 7 години
че кой ти пие вода бе братко........на мене Др. Радева ми ЗАБРАНИЛА да пия вода...
8
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото не са били в Хасково, да видят вечер светлините на града.... красота!
7
3
 
8
 
! Отговори
маке преди 7 години
я вода не пием доктор...... забравих и името ми е забранила
6
2
 
14
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Друго си е хасковска уранка от чешмата!
5
4
 
21
 
! Отговори
само да попитам преди 7 години
щом са еднакви ,защо от чешмата ми водата смърди на селски нужник?
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затова си наливам минерална от банята