Пазенето на тайни се оказва вредно за здравето

Най-често те са сексуални, но и свързани с лоши резултати в работата
27 май 2017 12:38, Елка Василева
5
Пазенето на тайни се оказва вредно за здравето
Снимка: архив, Reuters

Средностатистическият американец пази по около 13 тайни, като най-често те са сексуални, но тази притвореност може да се окаже вредна за здравето му, съобщава новозеландският сайт Stuff.

Порталът цитира проучване на екипа на д-р Гопал Чопра от университета "Дюк" в щата Северна Каролина. Опазването на споменатите 13 тайни, от които 5 никога не биват разкривани на друг човек, изисква постоянни усилия. Именно това психологическо напрежение се отразява зле на здравето на човека.

Най-често скриваната тайна са сексуалните мисли относно даден човек, който не е негов партньор в живота. Следва секретът по укриването на евентуалните контакти с тази личност.

Другите неща, които не искаме да разкриваме пред другите, са нетрадиционната сексуална ориентация, кражбите, лошите резултати в службата, взимането на наркотици и извършването на аборт.

При стобална система по оценка на здравния статус тези, които размишляват над тайните си веднъж седмично, са с индекс 66, докато онези, които си блъскат главата над тях всеки ден, показват резултат 49.

При дълго спотайване на тайните ни се стимулира въздействието на хормоните на стреса като кортизола. Следва отслабване на имунната система, повишено кръвно налягане, проблеми със съня.
 

/БТА/
 


5
Още по темата: здраветайни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срещате се с още 100 жени.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1

от какви психични проблеми страдаш? Коментарът ти няма нищо общо със статията. Прегледай се при психиатър.
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прост и първосигнален и ще живееш вечно, ако не те срешне друг прост и първосигнален на друга възна.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Toва изследване да не е спонсорирано и от една Агенция, която няма няма, пък все слухти и подслушва, хаква, че даже един Фидел Кастро не можа да ликвидира. Това са принципни неща, водещи до стрес и други проблеми. Затова се назначава по някой актьор-клоун тип Зейфод Бииблброкс да развлича обществото, защото иначе ще го обяват за диктатор. Изследването е вярно и коректно проведено, но няма дълбочината да намира връзката с фундаменталните причини.