Знаете ли, че... Пирин е най-старият национален парк в България?

Най-дълбокото и най-голямо езеро в Пирин е Поповото
5
Знаете ли, че... Пирин е най-старият национален парк в България?
Снимка: wikimedia commons

Пирин е една от най-красивите и достолепни планини в България. Нейният най-висок връх Вихрен се протяга в опит да докосне небето на 2914 метра. Алпийският характер на релефа на Пирин прави тази планина не просто обаятелна, а наистина спираща дъха.

От  рубриката на Az-jenata.bg  „Знаете ли, че...?“ ще ви разкажем някои любопитни факти за прелестния Пирин.

Славяните са наричали планината Перун или Перин на името на върховния си бог. Коренът на името се свързва още с тракийската дума „перинтос“, която означава скала, както и хетската дума „перунаш“.

Пирин се отличава от останалите планини в България със своите каменисти алпийски върхове. Изкачването им е значително по-трудно в сравнение с върховете на останалите планини у нас поради наличието на хлъзгави камъни и сипеи.

Едно от най-редките високопланински цветя – еделвайсът, се среща именно в Пирин. Най-разпространен е по Джамджиевите скали под връх Вихрен, но се среща и под Кончето.

Пирин е дом на едно от най-старите дървета у нас – Байкушевата мура. Тя е вид черна мура. Нейната възраст се изчислява на повече от 1300 години, но не може да се определи с точност. Байкушевата мура е най-старото иглолистно дърво у нас и едно от най-старите в целия свят. Височината ѝ е 26 метра, а обиколката на стъблото е с впечатляващите 7,8 метра.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я елате у Тросковския манастир у Симитли.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боже! Национален парк без джакузи/сауна! Да няма човек къде да топи сланината!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ,знаете,ли че като го изсекат ще стане първата пустиня в бг.
1
5
 
5
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 1 година
Ходих аз веднъж на Пирин. Не е лошо, не че се оплаквам, но не е разработено достатъчно.
Много камъчета, та колата друса. Освен това, паркирах я, но то има-няма 20 човека минаха да ми я видят и да се впечатлят. За секретарката, дето я возих, пък нямаше един мол да се разходи, та ме изнерви.
Изобщо, трябва някой бизнесмен да се хване, да асфалтира всичко - хем ще е чистичко, хем ще има къде да се паркира. После да построи мол, фитнес, всичко необходимо... И ще стане!