Как са се напивали древните? Ще ни каже алкохолен археолог

Учен: Хората станали земеделци не заради храната, а за да се напиват
12 юли 2017 21:30, Красимир Ангелов
22
Как са се напивали древните? Ще ни каже алкохолен археолог
Снимка: Reuters

Подозирали ли сте, че по света има учени, които се занимават с... "алкохолна археология"?

Точно такъв е д-р Патрик Макгавърн, чиято нова книга разкрива по увлекателен начин как и с какво са се напивали нашите предци и ролята на опиянението при появата на речта, изкуството и религията, пише британския "Дейли мейл".

В изданието "Древните напитки: Преоткрити и пресъздадени", специалистът по "алкохолна археология" ни връща към палеолита. Именно тогава според неговите изследвания е станало първото напиване.

Нещо повече – Макгавърн изразява тезата, че хората са се ориентирали към земеделието не заради зърнените култури като храна, а за да се напиват с тях, когато ферментират.

Анализирайки остатъците в съдържанието на древни глинени съдове, американският специалист е успял да възстанови някои стародавни „бири“ и „вина“, които са били изгубени за историята.

Една от пресъздадените от него напитки се нарича "Докосването на Мидас" и е била открита в погребение в Турция, датиращо от 700 години преди Христа.

Макгавърн изтъква,че алкохолът е играл важна роля в общуването на нашите най-древни предци, тъй като е променял поведението им, свалял е задръжките им и ги е водел към преживявания с променено съзнание. Така се е развила речта, изкуството, музиката, религията. Според неговата теория нарасналите нужди от зърнени култури за направата на бира е предизвикала уседналостта при хората.

Задачата на "алкохолните археолози" е доста тежка, тъй като спиртните напитки лесно се изпаряват с времето. Засега най-древните следи от алкохолна напитка, открита в съд, датират отпреди 9000 години, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Безалкохолников преди 6 години
И сега великите произведения се пишат под въздействието МУ-"Алкохол", на Калин Терзийски.Разликата е,че сега бандеролите са държавни,а преди на жреците.Освен това наистина е тежко изследването на нещо,дето се е изпарило преди хилядолетия,но прилича на изследването сега на "капитализма с човешко лице","честния частник","жена шофьор" и "македонската нация".Още Йовков е казал, че красотата и доброто(чрез алкохола) ще спаси света.Когато пият хората стават гении,а маймуните по-големи маймуни !
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Облечен кожи тракийски вожд, покани ни на ден рожден за цяла нощ...
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Така се е развила речта, изкуството, музиката, религията."===Речта, изкуството, музиката и религията са се развили с пиене?!?!? Интересно. Мисля, че тоя "археолог" трябва да спре да пие.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как са се напивали древните юдейски пророци ако е имало такива.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТКОГА ИМА НЕАЛКОХОЛНИ АРХЕОЛОЗИ?
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой от ВСИЧКИТЕ алкохолни археолози?
13
0
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Авторът как е достигнал до този така важен извод?Докато е бил на алкохолна почивка у нас,нейде по Сл.бряг?
12
4
 
7
 
! Отговори
/./ преди 6 години
Алкохолен археолог??? Що за професия е това? Вече и на такива ли хрантутници плащаме заплати от данъците си? Ама вие утре ще измислите професия пилот на надуваем дюшек. И на него ли трябва да плащаме???????????????????
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според някои човекът е слезнал от дървото, за да консумира падналите и ферментирали плодове по земята. Т.нар. - алкохолна еволюция/революция.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8----------------Aaa,не е така,драги! Ти удари няколко чаши и да видим дали си гладен! Алкохолът съдържа доста калории и притъпява чувството на глад!
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Божидар Димитров е вампирен археолог по образование, а по призвание - обикновен алкохо....пардон историк.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи според този "учен", първобитните хора са казвали: Зърно за ракия няма, те хляб ще ми правят.Егати ммалоумните учени! Когато си гладен, алкохолът въобще не ти липсва.
7
2
 
2
 
! Отговори
Прорицание преди 6 години
Който пипне алкохола и вярата на народа,ще го пипне пипката и Господ ще го прокълне!
6
0
 
5
 
! Отговори
Имаме проблеми преди 6 години
У нас това с е ползва за бързо стабилизиране на климата. Не случайно терористи по времето на Станишев и Борисов приеха НАГЛО ПРЕСТЪПНА НЕЗАКОННА НАРЕДБА С която конфискуват дестилаторите на народа. Цел ликвидация на БЪлгарите . В Българските села наглите" ***" след 1947 година провеждат показен терор. Селата с а обезлюдени. Крадци им откраднали казаните.Хората плачат не могат да си изпълнят Божия дълг.АКо някой успее да купи Дестилатор качествен пристигат терористи от митницата данъчните
5
2
 
11
 
! Отговори
PD преди 6 години
Ингилизките учени, верно са пословъчни, в умението си да откриват топлата вода, но този Петрих, направо чупи ***. В древни времена, ферментационните процеси, са били под контрола на жреците, и са се използвали в определени ритуали. А организираното земеделие, е било в основата, да се появят общества, в които да има свободни хора, които да се занимават с неща различни от това, да се борят за си оцеляването си. А и как ще произведеш бира, ако нямаш излишък от зърнени култури
4
1
 
6
 
! Отговори
JJivanov Geolog преди 6 години
Става въпрос за една много древна идея обезпечаваща отлична информация на природата и земята .С развъждането на двуръки разумни облечени преди стотици хиляди години е започнало ударно лечение на огромни региони чрез био гео технологи.Всеки един плод всяко едно зрънце носи ценна незаменима информация събрана за период от време. При ферментацията трилиони живи организми преработват тази информация и я подават достоверно на околната среда. При дестилацията се получават важни ценни дестилати
3
1
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Така си и знаех,с алкохола...шега не бива.Само Боко Тиквето се опита да...запорира народните казани,но за кратко;как да върви срещу...еволюцията.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Английските учени започнаха да ми се издигат в очите.
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Археолози алкохолици съм виждал, алкохолен археолог - не.

Спонсорирани публикации