Сексуални стереотипи = насилие сред тийнейджъри

Децата са под влиянието им още от 10-годишната си възраст
21 сеп 2017 21:33,
3
Сексуални стереотипи = насилие сред тийнейджъри
Снимка: visualhunt.com

Децата са под влияние на сексуални стереотипи още от 10-годишната си възраст, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Те навеждат на мисълта, че тези стереотипи могат да увеличат риска от депресия, самоубийство и насилие сред тийнейджърите.

Резултатите от изследването разкриват, че усилията да се води борба с въпросните стереотипи са безполезни, защото са насочени към тийнейджърите, а би трябвало да са фокусирани към по-малките деца.

"Здравните рискове за тийнейджърите са свързани с поведение, съобразено със сексуални стереотипи, които могат да обсебят деца на 10-11-годишна възраст", заявиха учени от университета Джонс Хопкинс, извършили изследването в партньорство със Световната здравна организация.

"Хиляди долари са инвестирани в програми за здравеопазване, които са предназначени за тийнейджъри, но няма да окажат влияние върху тях преди да са навършили 15 години", добавят още те.

Изследването обхванало 450 деца, които не са навлезли в тийнейджърска възраст и били придружени от един от родителите си или от настойник. Извършено е в Боливия, Белгия, Буркина Фасо, Китай, ДР Конго, Еквадор, Египет, Индия, Кения, Малави, Нигерия, Шотландия, РЮА, САЩ и Виетнам.

Отбелязва се, че стереотипи, свързани с известна женска пасивност, могат да окуражат насилието. Те са свързани с риска момичета да напуснат преждевременно училище, да бъдат подложени на физическо или сексуално насилие, да се омъжат или да родят преждевременно, да бъдат заразени с ХИВ или други болести, пренасяни по полов път. Момчетата пък са окуражавани от тези стереотипи да прекарват повече време без надзор извън дома. Стереотипите ги карат да се чувстват силни и независими, а това може да ги подтикне към насилие и употреба на наркотици.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Adolescent Health.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следващата неадекватна авторка в днеса... Наследничката на ***...
2
0
 
1
 
! Отговори
не са вКрак сВремето преди 6 години
слободните разходки на малките момичета и наивни девойчета понякога завършват със сюрприз, а за другите стереотипи фондациите, флашмобите, парадите и комитетите ще трябва да поработят още по-саможертвено не само в Буркина фасо
1
1
 
1
 
! Отговори
луд американо-швед преди 6 години
Модерни мултикултурни експерименти борещи се срещу нормите по света.