Бързата мода – началото на края за секънд хенд индустрията?

С идването на по-евтини нови дрехи се създава екологичен риск
17 яну 2018 20:00, Боряна Павлова
8
Бързата мода – началото на края за секънд хенд индустрията?
Снимка: архив, Reuters

В продължение на десетилетия контейнерите за дарения в богатите държави бяха начинът хората да се отърват от ненужните им дрехи – без да изпитват вина, че ги изхвърлят. Във виртуозен и печеливш цикъл глобална мрежа от търговци събират тези дрехи, претеглят ги и ги транспортират до други държави, за да бъдат рециклирани, носени отново или пък да бъдат превърнати в килими или пълнеж за нещо друго.

Сега този цикъл се разпада. Модните тенденции се забързват, новите дрехи стават толкова евтини, колкото са и използваните, а бедните страни обръщат гръб на търговията с дрехи втора ръка. Без сериозни промени в начина, по който дрехите се правят и търгуват това може да доведе до екологична катастрофа, пише Адам Минтър за "Bloomberg".

Никой не е по-наясно с тази промяна от 200-те предприятия, заети с рециклирането на дрехи в прежда и одеяла в Панипат, Индия.

На 55 мили северно от Делхи прашният град с 450 000 души население е най-големият център в света за рециклиране на вълнени облекла в продължение на поне две десетилетия, превръщайки се в ключов пункт за търговията с дрехи втора ръка, чийто оборот стига $4 млрд.

В Панипат са се специализирали в производството на материал, наречен "shoddy" - нискокачествена прежда, произведена от рециклирани вълнени дрехи. Много от тяхната продукция се използва за направата на евтини одеяла за спасителни операции при бедствия. И доскоро това е било добър бизнес. В пикът си през 2010 г. и няколко години след това, фирмите в Панипат са произвеждали по 100 000 одеяла на ден, което е 90% от пазарния дял на тези одеяла, използвани при спасителни операции.

В началото на века обаче по-богатите китайски предприятия започват да използват модерни съоръжения, които могат да произвеждат много повече одеяла в сравнение с фирмите в Панипат, както и в по-голямо разнообразие от цветове. Рамеш Гоял, генерален директор на "Ramesh Woolen Mills" твърди, че производството на китайците е станало толкова ефикасно, че ново поларно одеяло е струвало $2,50 на дребно, сравнено с $2 за рециклираните одеяла на индийците. Това превръща Китай в предпочитания производител в световен мащаб, и това струва на Панипат по-голямата част от експортния пазар.

Така Панипкат се променя. Преди пет години никой не произвежда новия тип одеяла, а сега вече 50 предприятия го правят. Компанията на Рамеш купува китайска производствена линия и увеличава производството си. А клиентите оценяват качеството, разнообразието и бързото време за производство.

Но онова, което е добре за Панипат и производителите е лоша новина за донорите и околната среда. Дори и когато индийците са били най-продуктивни в рециклирането не биха могли да се справят с наплива от използвани дрехи, които влизат на пазара в търсене на втори живот.

Между 2000 и 2015 г. глобалното производство на дрехи се удвоява, докато средният брой пъти за носене на една дреха преди нейното изхвърляне намалява с 36%. Само в Китай намалява със 70%.

Възходът на "бързата мода" обаче създава мрачен сценарий: Приливът от дрехи втора ръка става все повече, а пазарите, готови да ги използват отново изчезват. От екологична гледка точка това е голям проблем. Дори и сега текстилната индустрия е отговорна за повече вредни емисии от всички международни полети и воден транспорт, взети заедно. С разпадането на пазарите за рециклиране техният принос се покачва.

Добрата новина е, че никой няма повече интерес от решаване на този проблем от самата индустрия. С покачването на температурите и зачестяването на засушаванията климатичните промени могат да свият производството на памук и така да направят производството на облекло по-малко предвидимо и много по-скъпо. Това притеснява шефовете на високите етажи в индустрията.

Въпросът е как да се реши този проблем. Някои марки като Hennes & Mauritz (по-познати като H&M) и Patagonia Inc. (корпорацията зад The north face и Columbia sportswear) експериментират с нови нишки, направени от рециклирани материали, което може да помогне. Но в дългосрочен план индустрията ще трябва да се опита да насочи фокуса на потребителите върху издържливост и качество - и да иска съответната цена.

Начините да се постигне това включват предлагане на гаранция за дрехите и създаване на етикети, които информират клиента за очаквания живот на продукта. За да се задоволи гладът за "бърза мода" марките могат да се обърнат и към Китай - но не за производство, а за модел. Например китайския YCloset предлага дрехи под наем, на базата на абонамент.

Нито една от тези опции не може да замени Панипат и другите центрове за рециклиране, които някога превръщаха парцалите на богатите в евтини дрехи за бедните. Но независимо дали ни харесва или не тази ера приключва. Сега е въпрос на време да скроим нови мерки. 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хубаво е повече неща да се рециклиртт понеже планетата трудно поняса човешката дейност.
7
1
 
7
 
! Отговори
учуден преди 9 месеца
Новите дрехи да поевтиняват - не съм убеден, особено като се разходя по моловете. Според мен тази ниша за преработване на дрехи и продажба на употребявани ще се запази. Модата не се сменя толкова бързо, за това трябва технологично време, а и доста малко хора са винаги по последен писък на модата.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пак измислена новина далеч от реалността.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами да спрат да ни продават евтини боклуци! Хем ни заливат с плява, хем искали да заложат на качество. За тези фирми печалбата е на първо място, а това с екологичната катастрофа е да замажат очите на хората. Ако наистина им пукаше, щяха да преосмислят начина си на предлагане и производство.
4
1
 
7
 
! Отговори
ХаХАха преди 9 месеца
Аз лично купувам нови неща, но от време на време си пазарувам и втора употреба ако ми попадне нещо качествено и запазено. Понякога се намират и чисто нови стоки.
Дрехи, обувки, техника, машини, спортни стоки.
Онлайн могат да се намерят страхотни неща! Куриера ти ги доставя за един ден, има си тест и преглед както си му е реда.
3
2
 
9
 
! Отговори
ХаХАха преди 9 месеца
Пазара на стоки втора употреба е по голям от всякога. По цял свят тази търговия процъфтява и генерира стотици милиарди оборот. Само че сега тази търговия става почти изцяло във интернет. А не като едно време по складове и магазинчета или по битаците.

Основния принцип на втората упореба е че дава шанс на всеки да си купи хубави и качествени стоки на ниска цена. Това са стоки които повечето хора никога не биха си купи нови защото не могат да си ги позволят.
2
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
в българия като гледам скоро няма да отмине "модата" да не можеш да си позволиш нови маркови дрехи така че няма страшно!
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Бангладеш например шивачките работят по 14 часови смени за 2 долара на смяна.
Одеалата и якетата се правят шече от рециклирани пластмасови бутилки и найлонови чантички.
Евтините суровини и работна ръка са причината за некачествената бърза ***.