Скандално! Морската сол изобилства от пластмаса

Полиетилен, полипропилен, полиетилен терефталат...
19 яну 2018 19:44, Надежда Йосифова
10
Скандално! Морската сол изобилства от пластмаса
Снимка: Pixabay

Мислим си, че солим манджите си, а то ги гарнираме с пластмаса. Скандалното откритие е на германски учени, констатирали микропластмаса в натуралната морска сол fleur de sel (фльор дьо сел), която се образува и събира от повърхността на солниците, предава БТА.

"Това е резултат от невъздържаната ни употреба на пластмаса", каза Барбара Шолц-Бьотхер от Института по морска химия и биология в университета на Олденбург.

Учените са анализирали няколко проби сол. В тях са открили полиетилен, полипропилен, полиетилен терефталат. Тези пластмаси се използват за производството на опаковки и синтетични влакна като микрофибрите.

"Във всяка изследвана проба досега откривам микропластмаса, разбира се в различни количества" - казва, лишен от изненада, Гунар Гердтс, морски биолог ог института "Алфред Вегенер". Ученият прави изследвания в Северно море и Арктика от пет години.

Мнението на Матиас Гелинг, който работи във федералния институт за оценка на рисковете, заяви, че са необходими много изследвания, за да бъде установено дали частиците може да са вредни за човешкото здраве.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
6
 
! Отговори
Хасково преди 9 месеца
Бе ние тука вода с уран си пием, че някакви микрочастици пластмаса ще ни стреснат!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То не е само от морето,а има и заводи,които преработват биологични боклуци и извличат солта от там.
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Микропластмасата я разлага стомашният сок или просто минава непреработена и заминава през Г3.
Нищо особено.
7
0
 
8
 
! Отговори
Кръговрат преди 9 месеца
Като хапваш редовно пластмаса, после едни малки рачета почват да си похапват от тебе.
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То отдавна е известно, че океаните са пълни с пластмаси и планктона задържа в себе си микро частици, които по хранителната верига отиват в по-големи животни. А това, че са сред изкристализиралата сол е напълно нормално. Скоро пластмасите ще станат част от нас - тук не става въпрос за някои растения от вида арвидонсис.
5
2
 
17
 
! Отговори
Некой си... преди 9 месеца
А аз да се оплача, че в белото слагат талк, аналгин и още куп боклуци. Моля компетентните органи да се самосезиерат, че не се издържа вече, добавките ми съсипаха носната лигавица, необходимо е да се повиши чистотата!
4
1
 
2
 
! Отговори
Celena преди 9 месеца
te streliat po Raka...i go utepvat
3
15
 
4
 
! Отговори
Burzum преди 9 месеца
Сякаш ядем по кило сол на ден!
2
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Те ако знаят ние какво ядем и с какво си солим храната,живи ще ни ожалят.Тук никойу не си прави труда да прави периодични изследвания на всичко,което слагаме на масата и добре,че са журналистите,та от време на време съответните органи да се задействат.
1
3
 
22
 
! Отговори
Иво преди 9 месеца
Не бе, полезни са микрочастиците пластмаса, как иначе....