Как се промени идеалът за женска красота за последните 100 години?

През годините бяхме свидетели на различни стандарти
Обновена: 20 яну 2018 17:00 | 20 яну 2018 17:00, Екип на Tialoto.bg
36
Как се промени идеалът за женска красота за последните 100 години?
Източник: Reuters

Стандартите за красота през последните 100 години са се променяли драстично.

Големият бум става с развитието на кинематографията през първите десетилетия на миналия век. Тогава се появяват и първите модни икони, а техният стил е актуален и предизвиква възхищение дори днес.

Как е изглеждала "идеалната жена" и как се е променяла през последния век?

1910: Времето на промяната

В началото на миналия век идеалната жена е била скромна, с къдрици, като на Мери Пикфорд. Но след края на Първата световна война много мъже се шокирали след завръщането си у дома. Съпругите залагали на нова визия с къси прически, не се колебаели да използват козметика, а популярните жени в немите филми били в образа на жената-вамп.

1920: Без дълги коси

До началото на 20-те години дългата коса била напълно излязла от мода. Тогава се ражда култът към „вечната младост“ и се появяват нови козметични средства, които помагат да се скрият недостатъците на външния вид. Ярко гримирани мадами в къси прави рокли с ниска талия – така са изглеждали джаз-момичетата.

1930: Блясък

Перфектните жени на това десетилетие са високи, слаби, с къдрава коса, дълги мигли и тънки вежди с безупречна форма. Години на блясък с икони като Жан Харлоу, Марлене Дитрих и Грета Гарбо.

1940: Силни и сдържани жени

На много жени хич не им е било до красотата през 40-те години по разбираеми причини – това са години на войни, смърт и ужаси. Дори онези, които са били по-слабо засегнати от тези събития – например холивудските актриси, изглеждат сдържани по онова време. Но пък се наложила визията на силната жена.

1950: Подчертана женственост

50-те години на миналия век ще останат завинаги в историята като ерата „Нова визия“. А емблемите са Мерилин Монро, София Лорен, Джейн Мансфийлд, Одри Хепбърн, Елизабет Тейлър и други. Каноничният образ на този период е пищни бедра и високи гърди, тънка талия и рамене със стройни крака.

Как се промени идеалът за женска красота до 2010 вижте на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
13
 
! Отговори
а съвременните ? преди 6 години
СИЛИКОН..............СИЛИКОН...................СИЛИКОН
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да не получи човек нещо, дето не се лекува :)
7
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако може жените да са с по-малко грим. По-естествени. Българките не се гримират много. Не им се налага.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До арапинЗа читав мъж няма грозна жена ;)Ама - една за сега, една за после...
5
4
 
19
 
! Отговори
арапин преди 6 години
от тогава досега без дебеланки :))) ... колкото и да ни набутват онова безумие XXXL модел :))) ... не били дебели а пищни жени ... ахххахаххха
4
11
 
15
 
! Отговори
Дедо Йово преди 6 години
Язе сакам една воздебеличка (да има к'фо да се фане), леко шашава - да нема к'фо да ти каже, да не остава кОсми насЕкЪде, да моо да готви, да пЕре, и да дава секи път кога ти се сака. Демек да я не бОли главЪтЪ. Да не е "***", оти тиа не стаат и за таковане. Мого са шашови - ти го таковаш, оно плеще щуротии. И са пeдeрaсe отгоре на сичкото, да ги таковам у вирусоносителите...
3
2
 
25
 
! Отговори
Естет преди 6 години
А бе то е ясно, висока, стройна, руса, със сини очи.
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 60-те са най-класни и с най-хубави прически, през 80-те са изрусени, накъдрени, закръглени и най-секси, а от 90-те насам почнаха да се бръснат и се вманиачиха да отслабват покрай Синди Кроуфорд и Клаудиа Шифър. Жените изглеждат спрямо духа на съответното десетилетие. Най-якото време на запад са били 80-те години.
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егаси безсмислието! По-добре да бяхте пуснали вашето виждане за числата в тотото.