Петъчна фурна: Високи градуси не спират да мъчат британците

Жегите предизвикват бури и закъснение на влаковете
27 юли 2018 17:12,
5
Петъчна фурна: Високи градуси не спират да мъчат британците
Снимка: Reuters

Като "петъчна фурана" определят британците днешните високи температури, които може да отбележат нови рекорди, съобщи британската метеорологична служба, цитирана от Ройтерс.

Нощес вилняха бури на места във Великобритания, което намалява шансовете за нови температурни рекорди, но въпреки това възможността живакът на термометъра сериозно да се покачи тук-там остава.

"Все още има 50% вероятност днес някъде да бъде подобрен юлският рекорд и 20 на сто вероятност да се отбележи рекорд за всички времена", каза говорител на метеорологичната служба.

Най-високи температури се очакват в югоизтока на Англия, предава БТА. Вчера термометрите се покачиха до 35,1 градуса по Целзий в село Уисли в южноанглийското графство Съри, което бе рекорд за годината.

Абсолютният температурен рекорд в Обединеното кралство е 38,5 по Целзий, регистриран през август 2003 г. в градчето Февършъм в графство Кент, Югоизточна Англия.

Още по темата

Най-високата температура през юли - 36,7 градуса - е измерена през 2015 г. на лондонското летище "Хийтроу". От метеорологичната служба казаха още, че горещината и високата влажност може да предизвикат по-късно днес още гръмотевични бури, което да попречи на обитателите на Острова да се насладят на най-продължителното за този век лунно затъмнение.

Заради жегите хората, които пътуват в тунела под Ламанша, днес трябва да се въоръжат с търпение. Влаковете закъсняват с около час и половина поради проблеми с климатиците, предаде Франс прес.

"Днес е много натоварен ден, денят на масовото заминаване на почивка. В период на гореща вълна сме, а към това се прибавя проблемът с климатизацията на нашите влакове.

Някои вагони не могат да поемат топлината, излъчвана от автомобилите, чиито каросерии и двигатели се нагорещяват при използването на климатици", обясни говорителят на компанията оператор "Евротунел".

Обединеното кралство регистрира вчера, четвъртък, най-високите температури за годината. В тунела под Ламанша "закъсненията стигнаха до 4-5 часа, днес са около час и трийсет минути, само в посока от Великобритания. Това се обяснява с факта, че днес се движат всички влакови композиции", добави говорителят.

"Евротунел" взе "безпрецедентно" решение да отмени двупосочните билети в рамките на един ден, за да намали потока от пътници. "Беше трудно решение, но е в полза на семействата, които заминават за две седмици", коментира говорителят.

Освен това пътуващите са информирани да си носят бутилки с вода, а на децата се раздават вода и сладолед. В дългия 50 км. тунел под Ламанша (38 км. са под вода) се движат четири вида влакове: Евростар (Брюксел-Лондон и Париж-Лондон), товарни влакове, влакове, които транспортират туристически превозни средства (автомобили, мотоциклети, кемпери) и влакове, които превозват товарни автомобили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вие хубаво пишете глупости ама да ви е хрумнало че може да е започнала смяната на полюсите
3
1
 
1
 
! Отговори
Ясен преди 5 години
Спря.
2
0
 
2
 
! Отговори
Mitkyla преди 5 години
"Час и трийсе".... евала на авторите. Вие къде сте завършили журналистика? Май вкъщи и с доста солидна сума сте взели диплома.
1
0
 
8
 
! Отговори
Явор преди 5 години
Заваля.

Спонсорирани публикации