Пластмасата - онова, което тихо ни убива

Как да преодолеем екологична катастрофа?
26 окт 2018 20:38,
5

Тонове пластмаса се изхвърлят всяка година в световния океан. Във водите има цели острови от боклук, а заради кръговрата на природата отпадъците, които безразсъдно изхвърляме, попадат обратно на трапезата ни.

Боклуците сериозно застрашава околната среда и живота на Земята. Според плашеща статистика до 2050 година няма да е останала и една морска птица, която да не е погълнала пластмасов отпадък през живота си. А още по-алармираща цифра показва, че през 2060 година в световните океани ще има повече боклуци, отколкото животни.

Затова и от ЕС взеха решение да сложат край на пластмасата за еднократна употреба. Забрана, която ще промени драстично бита ни. Според предложенията в закона до 2021 година ще се забрани употребата на изделия, без които не бихме могли да си представим ежедневието - пластмасови клечки за уши, сламки, бъркалки, прибори за хранене, някои найлонови торбички и други продукти за еднократна употреба.

Още по темата

Предложението трябва да бъде одобрено и от държавите членки.

Ще стане ли факт и ще сложим ли окончателно край на замърсяването – коментар в предаването „Директно“ по телевизия Bulgaria ON AIR на Данита Заричинова от „За земята“, Ирена Събева, както и от сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев от инициативата WIND2WIN.

"Решението да се сложи край на пластмасата за еднократна употреба ни казва, че е крайно време да разлешим проблема. Да бъдем по-отговорни не само като потребители. Индустрията също трябва да осъзнае отговорността си, тъй като повечето решения са свързани с производството на пластмаса", коментира в предаването Данита Заричинова.

Изхвърлената пластмаса в природата най-често попада във водните басейни и световния океан, разпада се на микропластмаса, а от там попада в живите организми, в това число и човешкото тяло. Как можем да се справим?

"Трябва да разберем колко глобален е проблемът. Една малка, но много важна крачка е да започнем да си носим напитките в съдове, които могат да бъдат използвани многократно", коментира Ирена Събева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Ром от Лом преди 5 години
Ако се намери някоя фирма да изкопува пластмасата , но на висока цена.....ела гледай, батко как доста *** ще изчезнат завинаги.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пластмасите са оръжията на феминистките. Докато има феминистки във властта няма да има трайно и стабилно решение на проблема. Причината е, че пластмасите увеличават производството на женски полови хормони. Дори и в мъжете. Водят до безплодие и/или генетични аномалии на плода. Докато има феминистки във властта ще ядете пластмаси.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вечните скептици като номер 1. Какъв ви е проблема, че нямаш проблем с пластмасата и отпадъците като цяло? Аз ли съм луд че искам да е чисто навсякъде, дапия чиста вода, да плажувам на чисти плажове с чиста вода, да дишам чист въздух? Да проблеми за разрешаване има много и те трябва да се разрешат. Всеки трябва да започне от себе си като например престане да ползва еднократни пластмасови чаши, прибори, торбички и пр. Да върви и да кара повече колело, да разделя ***.... толкова е просто...
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия са много зле горките.Най-големите замърсители са Африка,Азия ,Индия.Вместо на насърчат чашите от бамбук за еднократна употреба те ще ги забранят...
1
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да речем че решим проблама с пластмасата. За да стигнем къде? До следващия проблем.И така ... .