Като шницел с боровинки... Донат с малини и леберкез стана хит в Бавария

Популярността на новото кулинарно изкушение е стигнала и до съседна Австрия
9 фев 2019 20:51,
32

Любителите на сладките изкушения по целия свят са свикнали един донат да е с пълнеж от сладко, мармалад или шоколад.

Последният хит в Бавария обаче е донатът с леберкез. А германците, които са го опитвали, са категорични – не са се докосвали до по-вкусно нещо, разказва Bulgaria ON AIR.

Нетрадиционният донат е със сравнително кисело-сладкия пълнеж от малини. Леберкезът е от местен баварски производител-месар и е с много подправки.

Задължително се слага и сладка горчица. А авторът му Флориан Перкман обяснява, че вкусът на този донат е подобен на този на шницел с боровинки.

В началото клиентите били доста скептични. Но скоро новият кулинарен хит станал популярен в социалните мрежи. След това попаднал и в местните вестници.

И клиентелата на Флориан всъщност започнала да се увеличива – от любопитството и желанието на клиентите за нови вкусове.

В момента се продават между 70-80 доната с леберкез. А популярността му е стигнала и в съседна Австрия, откъдето идват туристи, само за да го опитат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Донат! Защото думата "поничка" е много екзотична вече? Авторката... Казваш се Василия... Не Весела, Василка... Василия. Ти си зачената с комплексите на родителите си. Те не ядат донът ли сега? Експанжънът на твойто крю не арбайтен, щото от мадър спейсшип не безален?
19
1
 
5
 
! Отговори
Сравнително гладен преди 5 години
Не знам бълвоч ли е или не, ама гледам, че месото е по-дебело от хляба.
18
0
 
4
 
! Отговори
Хххх преди 5 години
До Анонимен 15Вярно е ...когато бях в IKEA (Лондон)реших да ям стек...оня на гишето се опита да ми сложи сладко отгоре...само дето не му шибнах един.
17
1
 
7
 
! Отговори
Хххх преди 5 години
Не били яли нещо по-вкусно...ахаххахаха bullshit...Леберкез със сладко...муахахахахаха.....типична измишльотина на страни чиято кухня е буламач....В Западна Европа освен испанската, италианската и френската кухня всичко друго е тотален бълвоч.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леберкез е всъщност твърд пастет от телешки черен дроб. Най-богатия продукт за витамин В12 и незаменим с хапчета- против Алцхаимер.В Европа има от всички видове черен дроб твърди пастети, които се режат, но в България казваме пастет, само когато се маже.А сладко-кисели(не обикновените) конфитюри е стара европейска и скандинавска традиция за меса и особено варени картофи.Необходимо е свикване, но когато се свикне , хората се връщат от хиляди километри за да го вкусят пак. Както шкембе чорб
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прехвърлиш ли Балтийско море и Ламанша на север, храната от националната кухня на местните започва да прилича на нещо, което вече е било ядено... няколко пъти...
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук някои са чували само за казанлъшка поничка: )Да, но преди 20 години( бях дете) продаваха истински понички от козуначно тесто -точно каквито са американските донъти, -дебели и пухкави, НО БЕЗ ПЪЛНЕЖ!! Бяха страшно вкусни и това ми беше любимата закуска. Сега такива не виждам - всичко е със сладък пълнеж или от едната страна покрити с шололад или пудра захар. Това е непоносимо сладко и вредно. Имаше и банички само с масло. А сега бутат това отвратително сирене във всякакви закуски и мислят че българската кухня е върхът за чужденците: ))
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много изостанали тези германци от съседите си скандинавци! Шведите например традиционно гарнират кюфтенцата си köttbullar със сладко от червени боровинки и си ядат месото с конфитюр. В началото мислех че са луди, но като опитах , не беше зле . А по-на север във Финландия ядат. дюнери от еленско месо с боровинково сладко. Веднъж опитах шведски палачинки с настъргани в сместта картофи и много ми хареса! А у нас всичко е много мазно!
12
1
 
4
 
! Отговори
модерна храна. преди 5 години
Гледаш я една сочна и красива пържола, но на вкус като хапнеш сладка х100 . Ужас, но кой с каквото е отраснал и свикнал. Навремето дадох на един италианец да опита боза и човека я "върна" в първия момент, а след време свикна, след доста опити. Сладката пържола е като солена боза, но е модерно напоследък и в бг.
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живея в Германия вече 15 години и е безспорен ФАКТ, че "кухнята" им е плачевна. Т.н. баварски неща не са изключение. Типично немски неща: бели вурстове, флеишкезе (това дето е на филма), леща с вурст, кисело зеле (не е като нащо а на конци бързо втасало), шпецле (тестени макарони), суперсолена и опушена шварцвалдска шунка, меса без никаква мазнина, крем-супи всякакви... трагедия
10
2
 
9
 
! Отговори
Ъъъъ преди 5 години
Бях в Германия на гости и нямат едно хубаво ястие с което да става за ядене. Само картофи, наденица и саламища. Добре, че са италианските и френските ястия, че тия само *** щяха да ядат.
9
1
 
5
 
! Отговори
до Ангел преди 5 години
Особено палачинките. В комбинация със сладко от ягоди се получава вълшебен вкус. Пробвал съм ги с всичко, но нищо, дори шоколадът не се доближава до комбинацията с ягодовото сладко.
8
0
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Пърженото тесто си е най вкусно с Българско Овче сирене или ако ще е сладка ... със сладко от ягоди!!!!
7
3
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
МАЗНА СВИ-НЯ !!!ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ РАБОТИ БЕЗ РЪКАВИЦИ!!!
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Донатът трябва да е пълен с овча маз и лук и небет щекер да се чунстват гостите на Меркел като у дома си, cкоро и супата от сварени *** черва ще е хит.
5
3
 
2
 
! Отговори
game1 преди 5 години
мм много вкусно,тук дали го няма вече или няма ли да го пуснат ?
4
1
 
3
 
! Отговори
Тео преди 5 години
Масова храна, масови наименования и обезличаване на националното на всички нива. Защо трябва да е донът а не поничка? Или както е на баварски крапфен или по-известен в Германия като берлинер(защото това е на снимката)?
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Не съм много по сладкото, ама донатът не е ли плътен без дупка в средата. А казанлъшките понички са с дупка.Какво му е еднаквото?"И двете са с дупки по средата и двете са понички. Пиши "Dunkin Donuts" (баш американските "донъти") и гледай снимките.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Да, подобни са, но и доста различни!"В България думата за "донът" е поничка. Може да има хиляди разновидности, но основата му е същата. Толкова ли ти е трудно да го загрееш бе албански реотане?
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пич, казанлъшката поничка е по казанлъшка рецепта, американската поничка си е по американска рецепта, но в основата си всичко е ПОНИЧКА- пържено тесто! И на хляба рецептите и имената му са различни по цял свят, но в дадената държава името му е ЕДНО!