Полезни или вредни са яйцата? Дебат на нов глас

Колко е "умереното количество" за седмицата?
Обновена: 16 мар 2019 22:25 | 16 мар 2019 22:22, Веселина Йорданова
40
Полезни или вредни са яйцата? Дебат на нов глас
Снимка: архив, БулФото

Полезни или вредни са яйцата - богат източник на протеин, но съдържащи и потенциално вредния холестерол, е тема, която се разисква отдавна. Ново изследване вероятно ще поднови този дебат, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на публикация в изданието на Американската медицинска асоциация.

Анализ на данни от шест проучвания, обхванали 30 000 американци, показва, че консумацията на половин допълнително яйце дневно е повишила риска от сърдечносъдови заболявания с 6 процента и от преждевременна смърт с 8 процента за периода на изследването.

Резултатите сочат също, че набавянето чрез храната на допълнителни 300 мг холестерол дневно е свързано със 17 процента по-висок риск от сърдечносъдови заболявания. Въпросното количество обаче е двойно по-голямо от това, което консумира на ден средностатистическият американец.

Том Сандърс, диетолог от Кралския колеж в Лондон, обаче отбелязва, че настоящите резултати се различават съществено от тези от мащабно американско изследване от 1999 г., което не установява подобен ефект. Британският специалист смята, че въпросните резултати са валидни само за САЩ, където се консумират повече яйца и месо в сравнение с Европа.

Скорошно китайско проучване дори установи, че холестеролът понижава риска от болести на сърцето.

"Яйца в умерено количество? Три или четири седмично? Няма проблем. Това е в съответствие с актуалните хранителни препоръки за Великобритания", казва Сандърс.

Във Франция се отхвърля идеята, че човек не трябва да яде повече от две яйца седмично. Според хранителните препоръки за страната продуктът може да се консумира редовно. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: яйца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
7
 
! Отговори
Мая преди 5 години
Колко от тези , които не ядат яйца измряха щото ядат бързо пршхжтвина храна и такива пълни с Е - та. Ако са домашни може да се ядат всеки ден без проблем.
11
5
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
Забравих да напиша, че до като си пийвам и хапвам салатката жената вече изморил съседа и е довошна !
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
слагам по 10 белтъка вместо вода в хляба.
9
5
 
11
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Ако толкова много ви притеснява холестерола не яжте жълтъка, яжте само белтъка, той е само протеин който е необходим на организма. Ако обичате яйца това е начина ;) Съвсем спокойно можете да изяждате по 5 или 6 белтъка на ден, в един белтък има средно 5/6 грама протеин.
8
2
 
25
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
до 10 Виж как закусва Силвестър Сталоун във филма Роки 1976-та година в 5 сутринта с 5 сурови яйца и тръгва да бяга по улиците на квартала. Нека да е филм, но е реалност! Изразходваш ли много енергия, холестеролът ти е нужен.
7
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЯМА ВРЕДЕН ХОЛЕСТЕРОЛ. Холестеролът е лепенката, която организмът използва, когато има нарушена цялост или възпаление на стената на кръвоносен съд. Холестеролна плака се натрупва, когато са много увредени съдовете. Не е виновен холестеролът. Съдовете се увреждат от нишесте, цигари, наркотици и др. Изводът. Холестеролът ви е жизненоважен за целостта на съдовете. Пазете ТЯХ на първо място. Не може да ръгаш в устата си какво ли не и после да виниш добрата машинка, че си върши работата.
6
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човешкото тяло само по себе си е съставено от смъртоносни елементи и химични съединения, от които се нуждае, за да живее. Парадоксално, нали? Хайде да прекратим "дебатите" за вредите за всичко- от солта до захарта, защото тялото се нуждае от всичко.
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И хероина допълнително води до свръх доза
4
9
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ЯЙЦАТА СА ПОЛЕЗНИ НО МИСЛЯ , ЧЕ ДОЗАТА Е 4 ЯЙЦА НА СЕДМИЦА! ИЛИ ПО 1 ЯЙЦЕ ПРЕЗ ДЕН!ЖЪЛТЪКА ИМА ПОВЕЧЕ ХОЛЕСТЕРОЛ А С НЕГО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕКАЛЯВА------------БАНАНИТЕ СЪДЪРЖАТ СЛАБА РАДИАЦИЯ И ПРИ ТЯХ ЯДЕНЕТО Е 1 БАНАН ПРЕЗ ДЕН! АКО НЕ ВЯРВАТЕ НАПИШЕТЕ В ГООГЛЕТО : БАНАН РАДИАЦИЯ
3
4
 
25
 
! Отговори
яйцето преди 5 години
като имам ям ,като нема не ям
2
4
 
29
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
Аз си нарязвам 10 листа от маруля, слагам сварени 2 жалтъка и ги намачквам, малко капки оцет, олио, 4-5 червени репички, половин краставичка, две три резенчета пресен лук( от бялото на лука)...................... И 300 грама сливоава домашна!След това жената много ме обича..Да се чудиш защо!
1
3
 
25
 
! Отговори
До х преди 5 години
Всичко в големи количества е вредно - включително много високия холестерол !