Да предадеш мафията... И животът на "ходещи трупове" след това

Държавата често не полага грижи за тези хора
18 мар 2019 21:15, Нели Христова
24
Да предадеш мафията... И животът на "ходещи трупове" след това
Снимка: Matteo Montaldo

В продължение на 4 години Джианфранко Франциоси, по-познат като Джианино, е един от най-важните хора за италианската мафия. Всички му вярват – от местните мафиоти, до колумбийските и испанските барони. Той успява да превърне десетки стари и счупени лодки в еквивалент на морски Ферарита, които служат перфектно за пренасянето на тонове кокаин. Благодарение на Франциоси, италианската мафия добавя по 1,5 милиона евро на година в сметката си.

Четири години никой не подозира, че докато поправя двигателите на плавателните съдове, Джианино поставя подслушвателни устройства. Никой не предполага, че предателят всъщност може да е човекът, на когото вярват всички. 

На 26 февруари 2009 година  полицията нахлува и арестува голяма част от трафикантите на наркотици. Това е последният ден на Джианфранко Франциоси като информатор под прикритие на спец частите. Но с края на това приключение започва кошмарът.

Сега Джианино живее нов живот като Италианският Дони Браско. Домът му е каравана, използвана някога от трафикантите на наркотици. Потънал е в дългове. Постоянно получава писма със заплахи. А най-лошото е, че мафията още го следи.

"Аз предадох наркобосовете, но после осъзнах, че италианското правителство предаде мен“, казва Франциоси пред The Guardian. Той е един от многото бивши информатори на полицията. Всички те са наричани "ходещи трупове“, тъй като държавата не може да ги предпази от лапите на онези, които някога са предали.

Ако не ги убият те, напрежението ще го направи. Много бизнесмени, които са издали на ФБР факта, че мафията ги е карала да плащат за протекция, са фалирали. Други са напуснали страната. Трети са затънали в заеми, довели до дълбока депресия. Някои от тях се самоубиват. Последният случай е от този месец, когато сицилианецът Роко Греко отнема живота си.

Джианино също е правил три опита за самоубийство.

"Случва се да си мислиш за такива неща, когато си дал всичко на държавата, но се оказва, че животът ти за тях е просто боклук“, обяснява информаторът.

Хората под прикритие са най-ефективния начин, чрез който полицията се справя с мафиотските кланове. Но цената, която доброволците плащат, може да се окаже прекалено висока. Списъкът на тези, които свършват убити в някоя канавка е дълъг и продължава да расте. Миналата година, точно на Коледа, двама мъже с качулки убиват брата на един от членовете на клана Ндрангета. Оказва се, че е шпионин.

Най-висока е цената за Томазо Бушета, който през 80-те сътрудничи на полицията срещу Коза Ностра. Между 1982 и 1984 година мафията убива двамата му зетя, брат му и четирите му внучета. Двама от синовете му изчезват.

В Италия близо 6200 души са част от програма за защита на свидетелите. Те получават между 1000 и 1500 евро на месец, както и по 500 евро за всеки член на семейството си. Но сумите вече стават непосилни за държавата.

Миналата седмица вътрешният министър на Италия Матео Салвини обяви, че "някои хора са под закрила прекалено дълго“ и за това министерството му ще преразгледа и съкрати разхода, а и списъкът с хората под протекцията на полицията.

"Италия те кара да се опълчваш срещу мафията, но когато държавата получи това, което иска, те изоставя. Ние сме просто ходещи трупове“, казва бизнесменът Игнацио Кутро. След като сътрудничи с полицията, получава множество заплахи. Колите му постоянно са запалвани, а пред дома му неведнъж са оставяни кутии пълни с куршуми.

Това принуждава други да напуснат държавата. Така Мария Валонеранчи се озовава в Германия, тъй като след като предала съпруга си – бос на Ндрангета, мафията можела да я открие дори в охраняваните от полицията тайни къщи. Подобна е и съдбата на Фабрицио Демитри, който отива в Канада с цялото си семейство, тъй като мафията успяла да го открие дори докато се криел.

Джианино потърсил безопасност във Франция, но държавата отказала до го приеме, след като през 2007 година го арестуват докато е под прикритие. Той се надявал, че французите ще разберат, че е информатор, но италианската полиция така и не ги осведомила. Мъжът прекарал седем месеца в затвора преди Рим да го освободи.

Наемането на полицейски служител или цивилен гражданин за работа под прикритие в мафиотски клан преминава през разузнавателни отряди. Поради причини, свързани с тежката документация, останалите полицейски части често не са официално осведомени за съществуването на информатор. А това по-късно усложнява исканията за държавна защита или икономическа помощ, тъй като името на човека под прикритие не фигурира в официалните документи, ролята му никога не е била съобщена извън разузнавателната служба.

Миналата година бе приет нов закон, който принуждава спец службите да намират нова работа на бившите си информатори. Единственото, което Джианино  получава като предложение е управител на гробище за по-малко от 1000 евро на месец. За да свърже двата края се налага да продаде ролекса, който му подарява босът на испански картел, за 1500 евро.

"Всъщност... не беше подарък, а договор, обяснява Джианино. - Начин да ми каже, че времето ми принадлежи на мафията. Моят договор с държавата за ролята на ченге под прикритие бе под формата на множество документи, под които сложих подписа си. Това също бе начин да ми кажат, че времето ми принадлежи на полицията. Това, което не пишеше обаче бе, че държавата също така ще отнеме и живота ми.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
7
 
! Отговори
А 4 преди 1 месец
Реално погледнато - мафията не са престъпници ! Ще рипнете всички, но е така.....Захванали са бизнес, чийто продукт се ТЪРСИ : проституция, дрога, оръжие и т. н. И имат организация, за която мнозина могат само да мечтаят. Навремето имаше една книга "Който не мълчи, ще умре". Прочетете я !
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом го държат жив под напрежение, значи е слаба ракия. Друго си е да взривят мост заради него. Справка Джовани Фалконе.
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Гoшу
Италианците не са диви селяни чалгари като бг мутрите.
15
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доста глупав човек.Вместо да си прави хубавото-жени,забавления,партита и доста пари той плъхът гаден направил така че няколко човека да седят в затворите а той кво?Живее ден за ден по-зле от най-пропадналият наркоман и си чака куршума докато копае дупки и носи трупове на бабички и дядовци в ковчези.Винаги е било ясно че полицай се става с много интелигентност.Другите качества отделно,но тряя да си умен.Ето пример.
14
12
 
4
 
! Отговори
Гoшу преди 1 месец
До 12

Шшшшш, пич, това да не ти е партизанска война бе. Кви ги дрънкаш. Я ти грабни пушката срещу нашите мутри. Най-много да на*бат жена ти, докато гледаш...хахахахаха, селтak
13
9
 
0
 
! Отговори
Гoшу преди 1 месец
Мен ме издирваше Интерпол - Италия. НЕ че и там не съм вършил тъпотии, ама чак пък Интерпол.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може ли да попитам автора едно? Какво ФБР го гони в Италия? Италия не е Федерална държава и няма федерално бюро за разследвания : )))
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 9

Особено, когато повечето са вкарани в тея бадни от юноши, най-често от роднини. На 13 мъкнеш пакети от едната улица до другата, защото не може да те осъдят, па ако ще и с 10 кила кокаин да те хванат. После си я пазач, а ветоносец, а като вземеш книжка си щофър. И е забавно. Ама в един момента разбираш, че си в някаква клопка със социопати, които убиват хора, защото са ги погледанли накриво, не са се разбрали за някаква сделка или ей така, защото трябва да има респект...
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е написано, все едно мафията е някаква гилдия с ясни правила, морал и отговорности, а не купчина бандити, които тероризират хората, благодарение на това, че повечето хора не са грабнали пущките срещу тях ....
9
2
 
3
 
! Отговори
Минувач преди 1 месец
Предателството е нещо, което изтълкувано от различна гледна точка, може да е позитивен акт или правилната гражданска позиция, естествено не всяко предателство може да се тълкува позитивно!!!:)
Когато предаваш Деструктивни глупаци, а помагаш на Градивни умници, вероятно подхождаш еволюционно към света?!:)
Това, че някой предава мръсници, не означава, че той се трансформира в по-добър човек и обръща гръб на лошите си навици, докато е под държавна закрила, но по-важното е приема ли новата си самоли
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дали си в армията,в кулоарите на държавата,в затвора или в мафията,...престъпването на дадената от тебе дума се нарича предателство. предателите не ги обича никой,и са се наказвали винаги по един начин. особено в мафията където престтпленията са много,и винаги свързани с други хора и много пари.та този да не се учудва че държавата го е ритнала,просто се е оттървала от един ***. Вижте И.Вазов как описва предателството на Търново в ,,Жидов Гроб''.Евреинът отключил портите на града е обезглавен
7
7
 
17
 
! Отговори
Тео преди 1 месец
Извод: Демокрация - забравете. Замисляли ли сте се защо детектора на лъжата не се използва като доказателство? Могат да ти подхвърлят 5 грама кока в къщи и да те окошарят, но чрез детектор на лъжата сух не можеш да излезеш. Нима човечеството няма методи за откриване на истината?
Но ако дойде някой като Стефан Стамболов с детектор на лъжата ще хвърчат глави от Тръмп, Путин, надолу до нашия хубавец че и по-надолу. На всякъде държавата е легална мафия, използваща хората!
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
" Някои стават и министър-председатели. :)"


Други, като по мака "сава" държавата охранява сараите му.
5
2
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 1 месец
До Един от Северозапада

Абе, то у нас човек трудно може да разграничи къде свършва мафията и къде започва държавата ...
Направо са се слели !
Затова хората правилно казват, че всяка държава си има мафия, но само у нас мафията си има държава ...
4
2
 
32
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 месец
До ХА-ХА-ХА В грешка си. Никой не е предавал мафията у нас.Напротив-предавали са държавата, на мафията.
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе днеса, що не спрете изобщо да слагате запетаи, като явно не ви се удават? Грешките ви ще спаднат наполовина.
2
2
 
14
 
! Отговори
селянин преди 1 месец
Точно така предадоха търновският бизнесмен Петър ли се казваше, който беше застрелян в София.
1
3
 
59
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 1 месец
Не всички, които предават мафията после стават трупове ... Някои стават и министър-председатели. :)