Таралеж за домашен любимец … поне не го целувайте

Дръжте ги и далеч от кухнята, разнасят салмонелоза
16
Таралеж за домашен любимец … поне не го целувайте
Снимка: Pixabay

Лекари предупреждават колкото и сладки да са домашните таралежи, стопаните им не трябва да се изкушават да ги целуват и гушкат, защото могат да ги заразят със салмонела, пише БТА като се позовава на в. "Дейли мейл".

Американският Център за контрол и превенция на болестите е констатирал 17 случая на салмонелоза сред стопаните на бодливите домашни любимци. Те са били регистрирани в щатите Айова, Вирджиния и Вашингтон. Двама души са били хоспитализирани и за щастие е нямало смъртен случай. Една трета от пациентите са били деца, които са гушкали или целували таралежчетата.

Медицинските власти предупредиха за опасността още през месец октомври миналата година, но призивите им явно не са били чути, тъй като случаите на салмонелоза продължават.

При целуване или гушкане на тези животинки се разпространява бактерията салмонела. Тези домашни любимци трябва да се държат далеч и от местата, където се приготвя храната за домакинствата. Таралежите разпространяват салмонелоза чрез екскрементите си, които често се заплитат в бодлите им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: таралежхрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
пешо преди 4 години
До Пешотаралеж
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До NightbornСтатията е за САЩ, къде видя евроджендърство? Аман от чели, недочели, но компетентни по всичко. Пиши в бгмама - за там ставаш.
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКакво е това "змий"? Неграмотен си, значи е ясно защо тук намъкваш политика, чудейки се как да подкрепиш партияата на простаците.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бокова има един в гащите . Чесно казано незнам дали е таралеж ама боде като такъв ....Който е достатъчно смел да провери по нататък на мен ужаси ми стигат
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ядът змий. Тъй че няма да е зле да ги пуснем на позитано 20
11
0
 
5
 
! Отговори
мама ми купи днес преди 5 години
пъстра книжка с картинки...Тука зайче как играе,Кума лиса как го дебне,Таралеж на кълбоЩе избави зайчето
10
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам позната, която гледа таралеж. Мирише целия апартамент на урина и изп*ажнения. По-лошо е от това да гледаш куче. Жената е на 35г без деца , но гледа бодил, който много я радва. Аз бих се притеснила на мястото на гяджето й.
9
4
 
13
 
! Отговори
Nightborn преди 5 години
Те и кренвиршите с изтекъл срок на годност разнасят салмонелоза и не само. Да не говорим за саламите с изтекъл срок, дето се "рециклират" и се предлагат отново на пазара. За така наречените "топли витрини" в магазините, дето всичко, което му наближава да си замине се готви и предлага какво ще кажете ? Ей, до това ли опряхте ?!
8
1
 
7
 
! Отговори
Със салмонелоза преди 5 години
може и от куче и котка да се зразиш,от недосварено яйце на кокошка........особено ако котяка излиза навън и прибарва по контейнерите....ай стига глупости, точно за таралеж се сетихте да пишете.
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свобода за таралежа и останалите диви видове!
6
5
 
16
 
! Отговори
шматка преди 5 години
А нас какво ни интересуват здравните проблеми в САЩ
5
0
 
12
 
! Отговори
Име преди 5 години
и хапят!
4
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другото дразнещо нещо е ,че нощно време ходят насам-натам и грухтят.
3
2
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Дивите таралежи, освен това, са пълни и с кърлежи!!!!!!
2
5
 
20
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 5 години
Еееее абе голям смях *** напушва, като гледам, как некои уж хора, пък мислят, кат мисири...А бе как ще взимаш горски животни до си ги гледаш у вас бе? Ами те нивгаж няма са научат като хора да живеят и дори не трябва, щото сегашните хора не са разумни и си мислят, че всичко дето е миловидно, могат в кревата да си го турят.Не салмонели, ами и бяс докарват таралежите, а и инфекции и алергии колкото щеш.Градска му работа-проста му работа-само фасоните са им големи!
1
8
 
20
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Абе, не е така. Таралежа е добричък, не е като ... Жена