Ще угаснат ли завинаги "Червените фенери“ в Холандия?

Хиляди подписват петиция за забраняване на проституцията в страната
11 апр 2019 21:30, Нели Христова
77
Ще угаснат ли завинаги "Червените фенери“ в Холандия?
Снимка: Pixabay

"Червените фенери“ са едно от местата в Холандия, което привлича туристи от цял свят. Въпреки че снимането и заглеждането там са забранени, на всеки човек, дори най-праведният, му е било интересно да хвърли по едно око. Но нова организация, която се е нагърбила с борба за човешките права е готова да предложи за гласуване в парламента за забрана на проституцията и респективно – затваряне на "Червените фенери“.

Близо 42 хил. младежи са подписали петицията, която се разпространява под името Ik ben onbetaalbaar (Аз съм безценна) и са споделили снимки, държейки призивите "Ами ако беше твоята сестра?“ и "Проституцията е едновременно причина и последица от неравенството“.

Желанието на организацията е Холандия да приеме така наречения "Скандинавски модел“, който се прилага в Швеция, Норвегия, Исландия и Ирландия и Франция. Там проституцията е забранена, а със съд се наказват онези, които са се възползвали от услугите на жени, които продават тялото си.

Според създателите на кампанията "Аз съм безценна“, въвеждането на този модел ще доведе до по-малко хора, които ще прибягват до купуването на секс, страната ще е по-малко привлекателна за трафиканти на хора, по-малко жени ще са изложени на проституция.

"Някои от нас са християни, други са феменисти, трети са неутрални, казва Сара Луис, социален работник, който работи с бивши проститутки пред BBC. - Политиката на Холандия е, че декриминализацията на тази дейност е по-безопасна. Но толкова неща не са наред. Тук има толкова много трафиканти на хора, а Амстердам е най-уязвим, защото има голямо търсене на евтин секс.“

Според нея проституцията се предлага на жените, изпаднали в нужда, като лесен начин за печелене на пари. Но вместо това трябва да им бъде помогнато да открият други работни места и да развият талантите си.

И колкото и истина да има в тези думи, момичетата, които продават телата си, не са съгласни с петицията.

"Червените фенери“ на Амстердам винаги са били символ на свободата на избора. "Ако една жена иска да продава тялото си – това е неин избор“, е мнението на всички – както на политиците, така и на обществото.

Пред BBC жените зад облените в червено прозорци заявяват, че това е техния избор. Но колкото по-дълбок става разговорът, толкова по-ясно е, че те са там, защото са останали без друга алтернатива. Сред тях има самотни майки, които изхранват децата си в Румъния и такива, които печелят пари, за да могат да се образоват.

Фокси, член на съюза на проститутките, заявява, че петицията не е в полза на жените, които работят на улицата с червени фенери.

"Това не е в наш интерес. Да превърнеш клиентите ни в престъпници означава да направиш работата ни по-опасна. Това са някакви желания на хора, които просто са чели Библията, казва тя. - Ако подобно нещо се случи, то ние ще сме принудени да работим нелегално. Така по-лесно ще се превърнем в жертви на насилие. Клиентите ще знаят, че не можем да се обадим на полицията. Ще сме изложени на риск от мъже, които не искат да носят презерватив, ще ни грози риск от СПИН. Точно това се случи във Франция, когато приеха "Скандинавския модел“.

Мерки ще бъдат взети още тази година, но те далеч няма да са толкова драстични, колкото им се иска на "читателите на библията". Министърът на правосъдието на Холандия заяви, че в парламента ще бъдат внесени за гласуване предложения, които ще вземат мерки срещу трафика на хора. Също така ще бъдат отделени средства за онези жени, които искат да се образоват и да напуснат проституцията.

Но Холандия си остава толкова либерална, колкото винаги е била. Засега "Червените фенери“ няма да бъдат докоснати с пръст нито от политиците, нито от голяма част от обществото, защото проституцията от тях се възприема повече като символ на свободата, отколкото като репресия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като забранят проституцията какво ще работят рускините ???
52
0
 
4
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 5 години
интересни хора са холандците...не на проституцията, да на наркотиците...сюрреалистично...
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никъде по света забраната на проституцията не е премахнала к.рвенлъка. Светъл пример е БГ, където тя е забранена, но една кака често ти струва една пържола и шише бело вино.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От съвременна Скандинавия - нищо добро. Четете Киркегор и ще разберете. Жалко за викингите.
49
1
 
7
 
! Отговори
Шишо Б. преди 5 години
От скандинавските модели нищо добро не излиза. То какво ли не беше - отнемат деца от семейството им, без доказателства, а сега и това....
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Унищожително глупаво предложение! Това ще доведе до повече страдание и терор! Само вижте България за справка.Разбере най после, че платен секс ще има до края на света.
47
1
 
4
 
! Отговори
-10 преди 5 години
"Но колкото по-дълбок става разговорът, толкова по-ясно е, че те са там, защото са останали без друга алтернатива." - и решението е да им се премахне и тази последна алтернатива. Нет человека, нет проблема!
46
2
 
4
 
! Отговори
-10 преди 5 години
"Но вместо това трябва да им бъде помогнато да открият други работни места и да развият талантите си." - А къде сте били, че не сте им помогнали?
45
2
 
5
 
! Отговори
-10 преди 5 години
"Ами ако беше твоята сестра? - А твоята сестра какво прави там, като сте такива моралисти?
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До алиЕеее! Ама парите ще влизат в бюджета. А не е това целта.
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Холандия, е Венеция на северна Европа, а България дружно нашите политици я превърнаха в кене.а на Европа. Разбрано! Браво Бойко Б., хайде на екскурзия в Ам Дам при каките на гости.
42
9
 
10
 
! Отговори
Cobalt преди 5 години
Мдаа, п.роституцията пречи на оджендъряването на маестното насление. Таман да стане п.ендел и вземе та му хареса някоя от фенерите. Холандия е най-моралнопропадналата държава в Европа. И не е от сега. Имам чувството, че там е опитното поле на тия, които дърпат конците. Тая държава все едно е изкуствено създадена. От там мирише на химикали и се чува дрънкане на лабораторна стъклария. Същото се отнася и до Норвегия (но по-отскоро)
41
13
 
3
 
! Отговори
иво преди 5 години
най морално пропадналата страна в Европа-гнездо на спин и хепатит сифилис и трипер
40
7
 
17
 
! Отговори
Mopcku_ преди 5 години
Холандия-страна в която ако днес един мъж реши. че се чувства друг пол - съдът ще го отсъди в негова полза и ще си вее междукрачието с женска лична карта изведнъж се оказа толкова морална, че ще затвори фенерите - едно място, което все още поддържа интереса към жените на малкото останали хетеросексуални мъже.
39
1
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
С - родител А и родител Б - напълно ще им угасят червените фенери...
38
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма угодия. То пък кво се загрижили за жени които това им иде от сърце. За всяка живота е през различни призма.
37
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А по макините и рускините, къде ще отидат?
36
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коя жена не е такава?
35
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забраната единствено вреди на секс работничките и работниците. Попадат в ръцете на престъпници, които им взимат повече от парите в добрия случай, но и ги изнудва полицаи, други, заплашват, дрогират, отвличат. Отпадат данъците и идват много повече подкупи. Загрижени били за тях, но се вижда, че не са дори разговаряли с нито една!
34
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Холандия нямало сутеньори? Сутеньори има навсякъде, където има проституция. Те са доставчиците и на публичните домове, и на нелегалните апартаменти, и на улицата. Това е средата на организираната престъпност. Фактът, че бизнесът на организираната престъпност е легализиран, не подменя участниците и методите в нея. Това е същата криминогенна среда, само че безконтролна. Във всяка такава страна проституцията веднага с легализирането нараства в пъти, и то особено насилствената и детската.