Ще угаснат ли завинаги "Червените фенери“ в Холандия?

Хиляди подписват петиция за забраняване на проституцията в страната
11 апр 2019 21:30, Нели Христова
77
Ще угаснат ли завинаги "Червените фенери“ в Холандия?
Снимка: Pixabay

"Червените фенери“ са едно от местата в Холандия, което привлича туристи от цял свят. Въпреки че снимането и заглеждането там са забранени, на всеки човек, дори най-праведният, му е било интересно да хвърли по едно око. Но нова организация, която се е нагърбила с борба за човешките права е готова да предложи за гласуване в парламента за забрана на проституцията и респективно – затваряне на "Червените фенери“.

Близо 42 хил. младежи са подписали петицията, която се разпространява под името Ik ben onbetaalbaar (Аз съм безценна) и са споделили снимки, държейки призивите "Ами ако беше твоята сестра?“ и "Проституцията е едновременно причина и последица от неравенството“.

Желанието на организацията е Холандия да приеме така наречения "Скандинавски модел“, който се прилага в Швеция, Норвегия, Исландия и Ирландия и Франция. Там проституцията е забранена, а със съд се наказват онези, които са се възползвали от услугите на жени, които продават тялото си.

Според създателите на кампанията "Аз съм безценна“, въвеждането на този модел ще доведе до по-малко хора, които ще прибягват до купуването на секс, страната ще е по-малко привлекателна за трафиканти на хора, по-малко жени ще са изложени на проституция.

"Някои от нас са християни, други са феменисти, трети са неутрални, казва Сара Луис, социален работник, който работи с бивши проститутки пред BBC. - Политиката на Холандия е, че декриминализацията на тази дейност е по-безопасна. Но толкова неща не са наред. Тук има толкова много трафиканти на хора, а Амстердам е най-уязвим, защото има голямо търсене на евтин секс.“

Според нея проституцията се предлага на жените, изпаднали в нужда, като лесен начин за печелене на пари. Но вместо това трябва да им бъде помогнато да открият други работни места и да развият талантите си.

И колкото и истина да има в тези думи, момичетата, които продават телата си, не са съгласни с петицията.

"Червените фенери“ на Амстердам винаги са били символ на свободата на избора. "Ако една жена иска да продава тялото си – това е неин избор“, е мнението на всички – както на политиците, така и на обществото.

Пред BBC жените зад облените в червено прозорци заявяват, че това е техния избор. Но колкото по-дълбок става разговорът, толкова по-ясно е, че те са там, защото са останали без друга алтернатива. Сред тях има самотни майки, които изхранват децата си в Румъния и такива, които печелят пари, за да могат да се образоват.

Фокси, член на съюза на проститутките, заявява, че петицията не е в полза на жените, които работят на улицата с червени фенери.

"Това не е в наш интерес. Да превърнеш клиентите ни в престъпници означава да направиш работата ни по-опасна. Това са някакви желания на хора, които просто са чели Библията, казва тя. - Ако подобно нещо се случи, то ние ще сме принудени да работим нелегално. Така по-лесно ще се превърнем в жертви на насилие. Клиентите ще знаят, че не можем да се обадим на полицията. Ще сме изложени на риск от мъже, които не искат да носят презерватив, ще ни грози риск от СПИН. Точно това се случи във Франция, когато приеха "Скандинавския модел“.

Мерки ще бъдат взети още тази година, но те далеч няма да са толкова драстични, колкото им се иска на "читателите на библията". Министърът на правосъдието на Холандия заяви, че в парламента ще бъдат внесени за гласуване предложения, които ще вземат мерки срещу трафика на хора. Също така ще бъдат отделени средства за онези жени, които искат да се образоват и да напуснат проституцията.

Но Холандия си остава толкова либерална, колкото винаги е била. Засега "Червените фенери“ няма да бъдат докоснати с пръст нито от политиците, нито от голяма част от обществото, защото проституцията от тях се възприема повече като символ на свободата, отколкото като репресия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всф Скандинавия падна тоя Закон рарикат
12
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от съюза на прости.тутките...Да се чете - съюза на сутеньорите. Те са основните действащи лица. Законите в страните с легална проституция са буквално писани от сутеньори, които правят щедри дарения на политически партии от левия спектър. Стане ли въпрос за това е моят избор, цялата реч е писана от сутеньор. И изпята пред медиите срещу заплащане или срещу по-малко бой.
11
3
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Фенерите не са задължителни. Нашите плеймейтки се оправят и без фенери
10
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви проблеми имат ?За 4 дни изкарват толкова колкото за 1 месец блъскане в супермаркет.Повечето *** дори и тези в България всъщност получават доходи на да кажем 3-4 средни брутни работни заплати при това без да работят особено много.Кво ми ги жалят,гладни ли са,бедни ли са та повечето гледат с презрение и подигравка каквато и да е работа от "нормалните" която им носи по-малко от 3000 лв месечно.Пхах. Бедни,а? И тия халипари с тая подписка дето ще освобождават робините.Скъсаняци смешни.
9
3
 
15
 
! Отговори
Ггг преди 5 години
Шериата забранява
8
5
 
18
 
! Отговори
Консервативен преди 5 години
Аз съм ЗА проституцията да бъде забранена! Защо обаче в Скандинавия се наказват само ползващите услугата, а не и самите пpocтитутки? Пак лъсва лицемерието и двойните стандарти на НПО-тата и феминистките!
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да им имаме проблемите....Имаме ги.
6
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бре, бре, големи моралисти!! Обикновено такива са най-големите лицемери!!
5
13
 
1
 
! Отговори
Totenkopf преди 5 години
Да им имаме проблемите.
4
9
 
30
 
! Отговори
киро на кирия преди 5 години
Изключително глупави хора.Повечето от младите жени не им се прави секс.Или прави им се ама след хиляди,свалки,ухажвания,заведения,обяснения,подаръци и накрая като теглиш чертата какво излиза.Че си изхарчил 1000 лв за 2 пъти секс който не е особено задоволителен.На нея и е през оная работа нали е модно да са мъжемелачки сметкаджийки без чувства. Та за 1000 лева ще изкарате близо 10 часа с 10 хубави момичета. Или 3 часа с манекенка.Или седмица с не толкова хубава ама много старателна.Еми къде киро
3
7
 
11
 
! Отговори
DEVIL-JIN преди 5 години
Недейте бре.Аз ходя от време на време там за да ***.
2
11
 
5
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
Важно е коз да има!
1
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ги преместят пред парламента в София.