Вечен живот – хората, които замразяват телата си

Ще ни направи ли безсмъртни технологията на бъдещето?
Обновена: 14 апр 2019 08:35 | 14 апр 2019 07:30, Нели Христова
39
Вечен живот – хората, които замразяват телата си
Снимка: Flickr

Представяте ли си свят, в който няма смърт? В който дори онези, които са си отишли, могат да се върнат? Технологията все още е далеч от изобретяването на подобна чудотворна машина, но има хора, които толкова силно вярват в нея, че се съгласяват мозъците и телата им да бъдат замразени.

Процедурата носи името крионика. "Пациентите", които са избрали да не бъдат погребани в студената земя, се съхраняват в контейнери, пълни с азот, при температура от - 196 градуса. Това са градусите, при които жизнени, химични и като цяло всички процеси спират. На -196 градуса, времето вече не тече.

От 2005 година руската компания "Криорис" е съхранила телата на 66 човека. Сред тях е и съпругата на бизнесмена Антон Зелдин, която загива в катастрофа през лятото на 2018 година.

"Аз си представям две възможности. Едната е смърт, а другата - шанс за живот. Този шанс е точно една минута. Но когато трябва да избираш е най-логично да се спреш на този, който е най-несигурен", казва Зелдин пред BBC. Той се надява, че замразявайки тялото на съпругата си Ваня, съдбата рано или късно ще ги събере отново.

За да бъде съхранено едно тяло, то трябва да бъде "обработено" в рамките на 48 часа след настъпилата смърт. Първо, кръвта се заменя със субстанция, за да не бъдат повредени клетките, когато замръзнат. След това "пациентът" се потопявя в лед и се полага в контейнер с азот, където да чака развитието на технологиите.

"Тя със сигурност би се съгласила на това на 100%. Често сме си говорили, че технологиите ще поддържат живота ни възможно най-дълго, докато един ден не преборят смъртта. Но естествено, ако това не се случи, криониката е единственият ни шанс", обяснява Антон. Тялото на Ваня ще бъде съхранявано в слад в продължение на няколко години с надеждата, че технологията на бъдещето ще може да върне хората към живот. Той също подписва договор за крионика. Още 200 човека, които са живи, са подписали договор с "Криорис" и ще се превърнат в пациенти на компанията след смъртта си.

"Смъртта е ужасно нещо и е нормално хората да се страхуват от нея. Но ние можем да поработим върху това, как да решим този проблем. Може да не доживея деня, в който технологията ще може да възстанови съзнанието на Ваня. За това, да се подложа и аз на същото е единственият начин да я срещна отново."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
1
 
! Отговори
степан преди 5 години
За по сигурно първо ги качете на влашка.
29
4
 
2
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Ми само някой пълен *** може да реши, че е много хубаво да си безсмъртен! Някой тотален невежа и духовен гном, който не е израстнал и на йота в духовен план, и който смята, че смъртта е краят. Който е безкрайно далече от истината, която казва свети Франциск Азиски: "И умирайки, се раждаме за живот вечен!"
28
2
 
2
 
! Отговори
до 29 преди 5 години
Така е .При Келвинова Нула всичко спира .Но 1 век при минус 160 гр. клетките ще ти се разделят толкова колкото и 1 мин. живот при 36 градуса. Така че няма смисъл от тези -273 гр
27
1
 
6
 
! Отговори
ined преди 5 години
Замразяват месо да има какво да ядат бъдещите поколения.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-скоро вечен труп.
25
4
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
***,1. Това не е новина. В САЩ криониката има 50 г. история.2. Дълбоко замразеният човек е безвъзвратно мъртъв. Водата кристализира и разрушава мозъка.3. Температурата, при която всичко спира, е -273.15С, а не споменатата от теб.Извод: Статията е от раздел "Хумор, сатира и забава".
24
3
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
До момента са правени опити да замразят здрави маймуни и след това да ги размразят .Някой от индивидите умират а други успяват да ги съживят НО с необратими мозъчни увреждания.Образуването на ледени кристали в мозъка силно го уврежда.Така ,че освен с намирането лек на болестта, която е довела до замразяване ,учените трябва да измислят начин и да размразят човека ,без да го увредят.На пук на скептиците не се съмнявам ,че това ще стане факт някой ден имайки предвид прогреса на човечеството!!!
23
7
 
6
 
! Отговори
Жо преди 5 години
И БЪЛГАРИ И РУСНАЦИ непрекъснато говорят за православие. Забележете- православие, а не християнство. Социолозите твърдят, че над 70 % се определят като православни.В същото време, когато говорят за житейски проблеми те заместват думата Бог със Съдба.Какво е Съдба- нещо неопределено, неясно, размито.Когато говорят за материални неща заместват думата Бог с Майката Природа. Къде и какво е тази Майка Природа- също е неясно.Затова си мисля, че християните в България и Русия са не повече от 20 %.
22
2
 
21
 
! Отговори
Стоян преди 5 години
Хахаха на минус 190 градуса всички мозъчни клетки умират и белия дроб става на семка, ако тази технология или по-точно технология функционира , то трябва да се сменят всички органи включително и мозък!!! Това е вид търговия на надежда за наивните хорица които със сигурност няколко милиона плащат ! Още едно доказателство , че колкото и да си богат може и толкова да си глупав.
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха...............едни учени на Запад намерили начин да вземат милионите на богаташите....................няма друга новина тука!!!
20
8
 
16
 
! Отговори
един преди 5 години
Исус Христос е казал: "Аз съм пътят, истината и живота и който вярва в мен, дори и да умре ще живее". Какво по-хубаво от това. Не вярвайте на тези глупости, науката е хубаво нещо, но Бог ни е дал всичко необходимо за живота и спасението! Четете Библията, там ще разберете много неща.
19
0
 
7
 
! Отговори
XuTbp5bp преди 5 години
До Waffen SS,Калпав превод в клипа казаха, че ги потапят в сух лед =)
18
2
 
14
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Като умреш е за цял живот!
17
0
 
12
 
! Отговори
XuTbp5bp преди 5 години
Най-важното сте пропуснали от клипа. Че цялото нещо струва 36 000$
16
1
 
5
 
! Отговори
hm преди 5 години
Frank and shtein!
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Всички са смъртни" на Симон Дьобовоар. След тази книга на всеки би станало ясно, че вечният живот е не благословия, а проклятие. Ако има безсмъртен, след известно време гарантирано няма да е наред с главата, в лошия смисъл на думата.
14
1
 
29
 
! Отговори
Чичо Тони преди 5 години
"Смъртта е ужасно нещо...". Няма нищо ужасно в смъртта. Нещо което е неизбежно, неможе да бъде ужасно. Смъртта е неизбежна част от живата природа. Да искаш да има вечен живот означава да отказваш такъв на следващите поколения. Не е важно колко дълго си живял (или живуркал), важно е как си живял и какво оставяш след себе си. А иначе "бизнес" тарикати с лопата да ги ринеш, включително и "хай-тек" такива.
13
2
 
11
 
! Отговори
Ман преди 5 години
Съзнанието на човека, мисли, чувства и воля, не е следствие на химичната субстанция тяло, а същност сама по себе си. Човекът е дух, а тялото е марионетка на ентелехията. Нали за това хората носят съдебна отговорност. Не може биохимчни процеси да бъдат съдени и да изтърпяват наказание. Та като прочетох статията и някои коментари, се сетих за замразен маймунски мозък от Индиана Джоунс.
12
1
 
5
 
! Отговори
хахахаааа.......... преди 5 години
Извънредно изнудване..............
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безсмъртие получава само този който има акъл в главата. С крионика не става. ***-не си требе. Живота не е в тялото или акъла. Живота е в ДНК-то. И докато празните кратуни не го проумеят - ще си дават парите на други празни кратуни. Да живее чалгата.

Спонсорирани публикации