Атентатите в Шри Ланка - отмъщение за мюсюлманите в Крайстчърч

"Ислямска държава" пое отговорност за нападенията
23 апр 2019 21:30, Елка Василева
249
Атентатите в Шри Ланка - отмъщение за мюсюлманите в Крайстчърч
Снимка: Reuters

Първите данни от разследването на атентатите, отнели живота на повече от 300 души в Шри Ланка, особено в църквите, показват, че те са били извършени като отмъщение за масовото убийство в джамии в Крайстчърч в Нова Зеландия, обяви пред парламента заместник- министър на отбраната, цитиран от Франс прес.

"Първоначалните разследвания разкриха, че случилото се в Шри Ланка е било извършено като отмъщение за нападението срещу мюсюлманите в Крайстчърч", заяви Руван Виджевардене във връзка с нападението на 15 март, отнело живота на 50 души в две джамии във втория по големина град в Нова Зеландия.

Министър Виджевардене каза, че броят на загиналите при терористичните нападения на 21 април е нараснал на 321 души, предаде ТАСС. 521 души са били ранени.

Още по темата

В предупреждение, изпратено на 11 април до агенциите за сигурност на Шри Ланка, се е посочвало, че местна групировка планира самоубийствени терористични атаки срещу църкви в островната държава, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Приялал Дисанаяка - зам.-началник на полицията, е подписал писмо до директорите на 4 национални агенции за сигурност. Той е поискал четиримата директори "да обърнат допълнително внимание" на районите, за които отговарят, и на известни личности, които се намират там.

Разузнавателният доклад, прикрепен към писмото, посочва, че групировката Нешънъл Таухид Джамаат е взела на прицел "някои важни църкви" за самоубийствени атентати, планирани да бъдат извършени "скоро".

В доклада се изброяват имената на шестима души, които вероятно са щели да бъдат замесени в тях.

Министърът на здравеопазването на Шри Ланка вчера държеше копие от доклада, докато преразказваше съдържанието му, което повдигна въпроси как полицията е действала превантивно, за да предпази обществеността от нападенията, посочва АП.

Междувременно Групировката "Ислямска държава" пое днес отговорност за атентатите в Шри Ланка, но не представи доказателства за твърдението си. Изявлението на екстремистката групировка беше разпространено от нейната информационна агенция Амак.

"Извършителите на нападението, при което бяха взети на прицел граждани на страните от коалициите и християни в Шри Ланка онзи ден, са бойци на "Ислямска държава", заяви групировката.

Тя не представи снимки или видеозаписи, които да показват атентатори да се вричат във вярност на групировката.

"Ислямска държава", която загуби цялата територия, контролирана някога от нея в Ирак и Сирия, е правила по-рано редица неподкрепени твърдения за поемане на отговорност, отбелязва Асошиейтед прес.

Властите в Шри Ланка обвиняват местна ислямска екстремистка групировка за атентатите в неделя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
6
 
! Отговори
а тъй преди 5 години
сега да отмъстят на ислямистите по време на рамазана, например
52
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който ходи на църкви да му мисли, що не закачат будистите, които са 75% примерно. Християните Да се конвертират в нещо по-безопасно. Че не е ясно колко още някой ще си отмъщава на тях за чужди деяния.
51
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тази разлика че мюсюлманското насилие продължава вече години наред, .Доста си заблуден. Християнското насилие е от векове. Като почнеш от 7-8 век до към 10 е изключително само в Европа където се унищожават всички инакомислещи. После наред с това тръгва на изток с кръстоносните походи. Едновременно с това започват вътрешнохристиянските войни в самата Европа. Ако знаеш колко кръв се е проляла между протестанти и католици ум ще ти зайде. Ама иска четене както съм ти казвал много пъти...
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
""За онези времена си е било съвсем нормално да се уговарят бракове на тази възраст.""Аиша е била на 9, а мохамед на 53, "нормално" е последното определение, което бих използвал за педофилията на пишман пророка. Да не говорим и че според някои източници е била между 6-7 годишна, когато е станала сватбата, което вече си е чисто извращение.
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай Иване, не на мен, сърди се на българското законодателство. Подсъдно е с лица под 14 години. Това казва законът, не аз.
48
8
 
4
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 5 години
До 60Ако родителите ти говорят на български си българин според "логиката". Моите говорят на турски. Дядовци и баби само турски. Други езици не знаят. Явно не са виетнамци а турци според "логиката".
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както може да си представите, очевидното одобрение на "пророка" мохамед за изнасилване на жени, заловени в битка (и собственото му участие, както е записано на много места), е крайно неудобно за мюсюлманските защитници по наше време. Поради тази причина някои от тях се опитват да обяснят множеството епизоди в корана на изнасилвания на пленнички, , че това (забележете ахахахах) били случаи, в които жените били избягали от лоши бракове и били потърсили убежище при мюсюлманите.
46
4
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ПРОРОКА МОХАМЕД Е ШАРЛАТАНИН КОЙТО КРАДЕ ИМЕНАТА НА ХРИСТИЯНСКИТЕ АНГЕЛИ ЗА ДА СИ СЪЗДАДЕ ПОЛИГАМНА СЕКТА!!!А КОРАНА Е НАПИСАН 100% ОТ ПЪРВИЯ ХАЛИФ АБУ БАКАР БЕЗ ГРАМ ДА ИМА НАПИСАНО ОТ ПРОРОКА МОХАМЕД!ЕДИНСТВЕНОТО ВЯРНО В ИСЛЯМА Е ДА СЕ ВЯРВА В ЕДИН БОГ КОЕТО Е КРАДЕНО ОТ ХРИСТИЯНСТВОТО!ИСЛЯМА РЕАЛНО Е ИЗВРАТЕНА ПОЛИГАМНА СЕКТА С ЛЪЖЕ ПРОРОК НАЧЕЛО! И ТОВА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ НИКОГА!
45
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Fenasi KerimАбсолютно си прав, най лесно се манипулират хора със зазидани от ислям празни глави. Ционистите със своята марионетка сащ отвориха духът от бутилката. Понеже белите хора :(да се смята християните) са със много по голям умствен капацитет ще отговорят на първичните *** подобаващо. Националистическите партии в Европа са във подем, после еврейските плъхове да не търсят пак съпричастност.
44
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците преди са използвали лафа - добрия индианец е мъртвия индианец! Ако се смени индианец с арабин ще стане доста актуален девиза за сегашно време
43
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега Тарант сигурно му е много кеф, а?Даебa *** му даеба!
42
3
 
3
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 5 години
Маккейн освободил източна европа? Какво е освободил? И 30 години след "освобождаването" източна Европа цъфна и върза? Не разбирам защо трябва да споменаваш етническата ми принадлежност като ме наричаш по мак. Не че съм такъв но какво общо има това?
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Насилието 38С тази разлика че мюсюлманското насилие продължава вече години наред, докато това в Крайстчърч беше инцидентно и плод на една отделна човешка психария.А това на ИД е организирано, напълно съзнателно унищожаване на хора и човешка история и едното изобщо не може да се сравнява с другото.Някои смятат че по този начин ще завладеят света. ХА -Ха! Надявам се в най -скоро време все пак да се намерят хора без скрупули които да видят сметката на това велико щение.Защото вече е прекалено
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам информацията е най-големият твой враг :) алергичен си към нея
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
""Атентатите в Шри Ланка - отмъщение ... ""............. Насилието поражда насилие - факт и на кого всъщност отмъщават ... на собствения си народ ? Фактически те отмъщават на себе си ... по същия начин по който мразещите и завистниците разрушават самите себе си и това очевидно е справедливо, защото щом си допуснал низши емоции значи си низше същество а те са обречени на страдание "" Там ще бъде плач и скърцане със зъби "" ... както казва светото писание - не ходете там
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе ти нормален ли си? Говориш за "достойно",сериозно ли? .Ти изобщо схвана ли въпроса? Разбра ли на какво отговарят изобщо?
37
3
 
14
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Колко християни избиха мюсюлманите по света преди атентата в Крайстчърч?
36
3
 
11
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 5 години
Един от хората които помогнаха за създаването на идил беше покойния сенатор Маккейн който днес надявам се гори в ада. Ако не заради идил поне заради това което стори във Виетнам. Но ислямистите са ограничени хора с промити мозъци от Книгата която е написана от техните семитски братовчеди евреите. Лесно ги употребяват израелските тайни служби.
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според ислямските писания "пророкът" Мохамед е изнасилвал 9-годишно момиче (Айша) и е убил много хора и е измъчвал много повече. За благочестивите мюсюлмани Мохамед е идеалният човек - човекът, който трябва да бъде имитиран. Това е ислямът. Врагът на исляма е информацията.
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 27Абе ти нормален ли си? Говориш за "достойно",сериозно ли? Не, това мюсюлманите с тяхното изкривено чувство за гордост просто ме изумяват.И безумното им кривене с тая тяхна религия.За тях достойно е да избиваш хора. Ужас!Това не е начин да се доказваш пред другите какво представляваш, просто защото няма с какво друго да отговориш. Но подобен отговор е примитивен.В него няма нищо човешко. И единствено доказва, че някои хора въобще не са от днес, затова няма да имат и никакво утре.