"Летящата домакиня" – жената, която обиколи света в самолет

Тя поставя рекорд, но далеч не е толкова известна, колкото Амелия Еърхарт
7 май 2019 20:05, Нели Христова
17
"Летящата домакиня" – жената, която обиколи света в самолет
Снимка: Aramco

Джери Мок си мечтаела да стане пилот и да обикаля света още, когато била едва на крехките седем години. Тогава тя за първи път се качила на самолет. Макар че навярно повечето й роднини са си мислели, че това е просто фаза, момиченцето се оказало упорито. Тя продължила да следва своята страст и когато пораснала се оказала едниствената жена от 100 студенти в университета на Охайо, която се записала за курса по авиация.

На 19 обаче Джери се отдала на друга кариера - да бъде добра съпруга на Ръсел Мок и майка на три деца. Но смелата дама не зарязала напълно мечтата си - тя все пак получила своя пилотски лиценз и продължила да се занимава с авиация.

А съпругът й далеч не бил против любящата му жена да обикаля по света със самолет. Всъщност Джери, който бил рекламен експерт, не само я насърчавал да изпълни желанието си, но и знаел много добре, че няколко сделки с определени марки ще помогнат с финансирането на мечтата на Джери.

Така в един хладен мартенски ден на 1964 година, Джери, облечена с пола и високи токчета, носеща малък куфар в ръка, пишеща машина и протеинови блокчета се качила на своя 11-годишен самолет "Чесна 180", който тя наричала Чарли и запалила двигателя.

"Летящата домакиня е готова да излети."

Джери Мок наистина успява да обиколи целия свят. А спомените й далеч не са като на обикновения турист. Например, когато хората отидат в Мароко, се възхищават най-вече на кухнята, историческите места и гледките от Казабланка.

Но "летящата домакиня" се впечатлила най-много от реещата се червена пижама на краля, която излетяла от простора на покрива на двореца. Мок дори направила снимка, но властите не й позволили да я задържи.

"Все още не знам защо правителството конфискува снимките ми, но си искам този кадър обратно", казала един ден тя на внука си.

Следващата й спирка била Кайро. Или поне така си мислела тя. Всъщност Джери се оказала на пистата на тайна база в Египет, която била проектирана да имитира летището в Кайро. Почти цял ден домакинята прекарала пиейки сайдер и гледайки телевизия с войниците, докато получила позволение да си тръгне.

А три дни по-късно Джери била заобиколена отново от войници, но този път в Саудитска Арабия. Те претърсили целия самолет за да намерят мъжа, който го управлява... Все пак там било забранено на жените дори да карат кола. Но за нея, пребиваването й там не било нелегално: "Все пак едва ли някой се беше сетил да напише закон, който да забранява на жените да карат самолет".

Когато полата и високите токове на Мок показали на гражданите на Саудитска Арабия, че тя наистина е жена, се надигнал вик на радост. Насъбрала се толкова голяма тълпа, която искала да я види, че колата, в която се возила, трябвало да направи няколко кръгчета, преди да продължи по пътя си.

Но 45 години след това паметно околосветско пътешествие, Джери Мок, която се отказала от летенето през 1969 година, останала напълно анонимна за медиите. Тя поставила рекорд, но след като преземила за последно самолета си, отишла едва на шепа авио шоута, публикувала мемоар и се оттеглила напълно от публичния живот.

Амелия Еърхарт, която изчезва по време на своя полет, е по-позната на обществото, отколкото "летящата домакиня"...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
И аз преди 4 години
До НаблюдателМоже би си прав. А ако е така, света става по- лош
9
1
 
2
 
! Отговори
И аз не съм преди 4 години
До Не съм тролМного интересна статия. Съжалявам, че по времето на бай Тошо, а и сега ,лесно не се взимат права за летене . Хубаво да има хора, за които "sky is the limit". Хора, които да мотивират, че няма непостижими неща. Представете си само, домакиня от някакво мижаво градче, голямо колкото Айтос, обикаля света. Колко от вас могат да кажат същото?! Не е седяла да плете чорапи, да гледа глупави сериали, да пише ненужни коментари, а е сбъдвала мечти, непостижими за милиони.
8
3
 
4
 
! Отговори
Не съм трол преди 4 години
нито ще чета тоя ферман, нито снимката ме впечатлява, нито заглавието ме трогва или е свързано със съвременни събития.. Що за статия?!
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно, но така и не става ясно защо изведнъж се е отказала от летенето и се е покрила. Каква е била причината за това?
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младия 21годишен племенник на Щраус от Бавария. Кацна на Червения площад с Чесна /1990г./ Като турист. Направи си снимка. Военните натегачи от СССР, го изкараха шпионин. И човека пострада от тях. Без да разбере каква му е вината.
5
8
 
8
 
! Отговори
Циничето преди 4 години
стана женомразец откакто жена му избяга с турчин. В момент на слабост си го призна сам.
4
7
 
7
 
! Отговори
Циник до 5 преди 4 години
Ти кое ще си?Родител 1 или Родител 2?Или вече си барабар Петко с джендърите?
3
9
 
11
 
! Отговори
до Циник преди 4 години
Не очакваме от теб да разбереш каквото и да било... Дори в тази хладна майска вечер градусите са повече от айкюто ти
2
11
 
14
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Ъъъъ...само не разбрах ... с какво - това заслужава да е "водеща новина"?
1
1
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
50 г по-късно още преди да кацне в Египет самолетът й щеше да бъде свален, а в СА биха я убили с камъни , заради полата и токчетата, като преди това тълпата би я изнасилила .

Спонсорирани публикации