"Аполо 11" на 50 – 400 хил. души зад гърба на един човек

Мисията до Луната в цифри
21 юни 2019 19:53, Нели Христова
112
"Аполо 11" на 50 – 400 хил. души зад гърба на един човек
Снимки: Reuters

Нийл Армстронг бил един от най-успешните пилоти на НАСА. След като той се отправя към лунната повърхност на 20 юли 1969 година, успехът или неуспехът на мисията зависят само от неговите умения, опит и реакции. И докато алармите звънят, а горивото намалява, той насочва кораба към повърхността на Луната. 

Още по темата

В следващите години Армстронг никога не приписва заслугите само на себе си. Той никога не пропуска да спомене хилядите хора, които работели усърдно, за да може той да стъпи на земния спътник.

400 хил. души стояли зад гърба на един човек – астронавти, инженери, математици, медицински сестри, доктори, програмисти и много, много други. Докато „Аполо 11“ каца на Луната, на Земята една стая е пълна с хора – по 30 на смяна, стотици инженери в Хюстън следят дали мисията ще е успешна.

38 – средната възраст на астронавтите от „Аполо“.

Нийл Армстронг не бил специално избран за първия човек на Луната, просто екипът му бил следващия по ред. Ако „Аполо 11“ не успеел да стигне, то капитанът на „Аполо 12“ Пийт Конрад щеше да заеме това място в историята. И макар астронавтите да представлявали цялото човечество, всички те били родени през 30-те, преминали през военно обучение, добри в пилотирането и, естествено, били християни. Това било изискването, за да станеш астронавт по онова време. На 38 г. Армстронг бил най-младият командир на „Аполо“, 36-годишният Чарли Дюк бил най-младият човек, който се е разхождал на Луната, а най-старият – първият американски астронавт Алън Шепърд. По времето на мисията „Аполо 17“ той е на 47 години.

12 – толкова астронавти се разхождат или карат по лунната повърхност.

33-ма души участвали в мисията на „Аполо“. От тях 27 стигнали до Луната, 24 били в орбита около нея и само 12 стъпили на повърхността й.

Никой не знаел какво ще каже Армстронг, когато слезе от кораба. Той така и не споделил с никого какви ще са първите му думи. Но едва ли цял екип от писатели на речи щеше да измисли нещо по-поетично от „Една малка стъпка за човека, един голям скок за човечеството“.

Вторият мъж на луната Едуин „Бъз“ Олдрин пък описва повърхността й най-добре - "великолепна пустош". Най-ниският астронавт от мисията Пийт Конрад пък казва: "Тази крачка може да е малка за Нийл, но е огромна за мен!"

Животът на всички тези 12 мъже бил напълно променен след стъпването им на Луната. Все пак колко повече можеш да постигнеш в живота си?

8 – броят на всички мъже, които загиват по време на мисията "Аполо".

Преди първият екип от трима мъже „Аполо 7“ да поеме по своя път, 8 астронавти вече са загубили живота си. През 1964 г. тренировъчният самолет на Теодор Фрийман е ударен от птичка и катастрофира. Той е първият, който загива. Името му, както и на останалите 7 мъже, е отнесено със специални плакети на Луната от „Аполо 15“.

1 – сред всички мъже е имало една жена в контролната зала по време на излитането на "Аполо 11".

Докато Нийл Армстронг лети към Луната, всички кадри, които светът вижда на екраните си, са изпълнени с бели мъже. Единствените жени, които биват показани, са съпругите на астронавтите. Сега вече знаем, че зад кулисите на мисията Аполо е имало хияляди жени, които са работели усърдно. А една от тях – Джоан Морган, била единствената, допусната в контролната зала. През цялото време тя трябвало да се справя със солидна доза сексизъм, но накрая обидите спрели, след като всички мъже разбрали,че тя е сериозен работник.


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
1
 
! Отговори
До 98 преди 1 година
Къде си гледсл тия преки предавания от Румъния бе ! Първо там беше Чаушеску и секуритате, второ не си са бил родил тогава още бегендар софииски , и трето американците никога не са кацали на Луната защото ракетата им е била без двигатели. Те даже не са и излитали с нея. Путин ти бил виновен и хората които виждат истината били тролове. Ше те тролна тебе един път та ще забравиш кой ди
98
0
 
0
 
! Отговори
..най лесното нещо е преди 1 година
да си останеш *** .
97
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм този, който вече писах че съм гледал преките предавания от Аполо 11 чрез румънската телевизия,защото българските безмозъчни комунисти като Тошо и сие единствени в Европа не позволиха предаването в България.
Като чета какво сте написали си мисля, че ако Путин не е впрегнал всичките си тролове за да изкара българите *** (а това много му харесва, но поне си има един такъв в лицето на пРезиденда) то значи руснаците и комунизма наистина са сътворили ненормалници за 70 години у нас.
96
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Добра новина

разсмя ме,човеко,благодаря!..Начи викаш комшията та облъчва с лазер?...тюх да му са не види!

Иначе за ***,на които преобладаващите гени са динозавърски (впрочем,във ВСИЧКИ ОТ НАС има динозавърски гени,в някои от нас повече,в други-по малко..),си прав:-Това са същества,доста различни от "Хомо Сапиенс"-а...

..обаче Луната май не е много "тайна база"-пред очите на всички ни е...
А?
95
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
"2000 Percy-What Happened on the Moon"..

Това е филм в две части,в който САМИТЕ АМЕРИКАНЦИ правят СПОКОЕН и НЕЕМОЦИОНАЛЕН анализ на кинопродукцията "Американец ходи по Луната"..

Имаше го в "Замундата",сега не знам,не успях да влезна там..

Потърсете го,свалете го,просто го гледайте!...
94
0
 
9
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Асандж публикува нелицеприятната истина - "кацането" на луната е станало на земята - в студио.
Първият екипаж с капитан с непреодолимо влечение към истината " изгаря удобно " в ракета...
93
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАСА най великите. Големите крачки на човечеството са тея хора. Респект.
92
7
 
12
 
! Отговори
Безфандък преди 1 година
Какво кацане на луната ви гони пак - всичко е снимано в пустинята невада от Стенли Кубрик даже наскоро и дъщеря му потвърди !!
91
12
 
2
 
! Отговори
Успех преди 1 година
Вие още мислите че земята е кръгла(сфера) тръгнали за луната да говорят - ще умра от смях колко невежи хора има по този свят. Вчера бях на Черни Връх и ако можех да пускам снимки щях да ви покажа че със стотици км не се вижда никакво изкривяване.
90
5
 
6
 
! Отговори
Добра новина преди 1 година
Големи разбирачи сте се събрали тук. Знае се, че луната е тайна база на рептилите който чакат сигнал за инвазия на земята след като внедрените сред хора тайни агенти отслабят защитните сили на нас земляните.Сред най-известните рептили са Обама, Буш, Зукърбърг
и лейди Гага. Имаме си ги и в България - Бойко, Костов както и съседа от отсрещния блок който се опитва да ме облъчва с лазер защото знам истината и иска ме убие!!!
89
4
 
3
 
! Отговори
Ми2 преди 1 година
Луната е холограма която се прожектира от земята чрез машина поставена от анануките идващи от планетата Нибиру преди 6 хиляди години.Всичко над атмосферата е силно радиоктивно и човек умира за секунди.
88
7
 
7
 
! Отговори
Луноход преди 1 година
Пак е пълно със словесна помия на невежи имбецили, които са убедени, че всичко знаят и разбират. Преди години имаше подробен и неопровержим анализ в 30 страници от професионални фотографи, оператори и видеоинженери от телевизията, в който се изгавриха веднъж завинаги с дрънканиците за "постановъчно" и "студийно" кацане на Луната. Ама кой ти гледа мнението на експерти. Друго си е да четеш жълти сайтчета и да си чешеш крастата, като отричаш едно от най-великите постижения на човечеството.
87
3
 
7
 
! Отговори
Сеянина преди 1 година
Одиле са на месеца ма други пат
86
0
 
7
 
! Отговори
Californication преди 1 година
"Space may be the final frontier but it's made in a Hollywood basement..."

Red Hot Chili Peppers
85
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофил съм, но не ми пречи ако американците са стъпвали на Луната. Какво толкова е станало? Винаги ще има едни дето ще направят нещо за първи път.
Пък и стъпили, ми стъпили. Файдата обаче липсва.Толкова години, какво полезно нещо е донесла тази експедиция, освен славата.
Не съм привърженик на конспирациите, но сега се загледах в снимката. На иситна има сенки във всевъзможни посоки, а флагът гордо се вее, макар че там няма атмосфера.
И все пак, може и да са ходили, знам ли.Може грешката да е моя
84
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уау! В космоса явно има поне три "слънца", защото сенките на снимката горе са се разпапурили във всички възможни посоки!!!
83
5
 
13
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
За тези,които могат да мислят и има с какво!Таз холивуска измама я въртят отново и отново,но истината лъсва когато се зададе въпроса-а къде са пробите от лунният грунд дето са били донесли от Луната-изпарили са се.Няма го най-важното уж доказателство!Били дали на руснаците милиграми,ама няма протокол за обмен,нито в РАН са получили нещо!Холивудски лакардии,подготовка за теракта в кулите на СТЦ!
82
2
 
15
 
! Отговори
антиджендар преди 1 година
Това четиво е наръчник за начинаещи сороскигендари от софиа
81
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога нямаше да рискуват живо предаване, ако кацането на Аполо 11 беше истинско. Причината е, че ако и най-малкото нещо се обърка, рискуват да се изложат и цял свят да гледа апокалиптичен реалити хорър със смъртта на трима клети астронавти.
80
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАШИТЕ МЕДИЙ ПОДИГРАВАТ ЛИ НИ СЕ С ТЕЯ ФАЛШИВИ НОВИНИ